Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Llei 5/2018, d’11 de juny, de modificació de la Llei 1/2000, de 7 de gener, d’Enjudiciament Civil, en relació a l’ocupació il·legal d’habitatges (BOE de 12 de juny de 2018)

25/06/2018
Entrada en vigor: 02/07/2018. Addiciona un nou apartat 4rt. a l’article 150, un nou apartat 3 bis a l’article 437, un nou apartat 1 bis a l’article 441, un nou apartat 1 bis a l’article 444, i modifica l’article 250,1, 4rt.

Modifica la disposició final desena de la Llei 20/2011, de 21 de juliol, del Registre Civil, per tal d’ajornar fins al 30 de juny de 2020 l’entrada en vigor d’aquelles disposicions d’aquesta llei que encara no han entrat en vigor

Incorpora la previsió de tramitació de les demandes que pretenguin la tutela sumaria de la tinença o la possessió d’una cosa o dret per qui n’hagi estat desposseït o pertorbat en el seu gaudi, i preveu que es podrà demanar la immediata recuperació de la plena possessió d'un habitatge o part d'ella --sempre que el propietari o posseïdor legítim per un altre títol s'hagi vist privat d'ella sense el seu consentiment—si el demandant és persona física, entitat sense ànim de lucre amb dret a posseir-la i entitat pública propietària o posseïdora legítima d'habitatge social, tot especificant la regulació d’aquest tràmit. Es preveu la seva tramitació mitjançant els tràmits del judici verbal.

També determina que quan aquestes demandes siguin per recuperar la possessió d’un habitatge o part d’ell, es podran dirigir genèricament contra els desconeguts ocupants de la mateixa, sens perjudici de la notificació que se’n faci a qui en concret estigui en l'immoble al temps de dur a terme la notificació. A la demanda s'haurà d'acompanyar el títol en què l'actor fonamenta el seu dret a posseir.

També es preveu que quan s’hagi de notificar la resolució de llançament de l’habitatge, s’hagi de donar trasllat als serveis socials per tal que actuïn, si s’escau, en la protecció de les persones que seran desocupades i poden necessitar un habitatge. En aquesta mateixa línia es preveu l’existència de protocols i plans que garanteixin polítiques públiques en matèria d’habitatge per tal de prevenir situacions d’exclusió residencial i alhora garantir el compliment de les resolucions judicials de llançament o desallotjament.

[NORMATIVA APROVADA. LLEIS DE LES CORTS GENERALS]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302