Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Proposició de Llei per a la reparació jurídica de les víctimes del franquisme mitjançant la declaració de nul·litat i il·legitimitat dels tribunals constituïts durant la Guerra Civil i el franquisme, així com de les seves sentències dictades

26/02/2018
Aquesta proposició es troba en tràmit al Congrés dels Diputats. El Ple ha aprovat la presa en consideració i continua la seva tramitació parlamentària. Entrada en vigor: prevista per a l’endemà de la seva publicació al BOE.

La iniciativa preveu la modificació de l'article 3 de la Llei 52/2007, de 26 de desembre, per la qual es reconeixen i amplien drets i s'estableixen mesures en favor dels qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la dictadura.

Aquesta modificació comportaria la declaració d’il·legitimitat i nul·litat dels tribunals, jurats i qualssevol altres òrgans penals o administratius que, durant la Guerra Civil, s'haguessin constituït per imposar, per motius polítics, ideològics o de creença religiosa, condemnes o sancions de caràcter personal, així com la il·legitimitat i nul·litat de les seves resolucions.

També, per ser contraris a Dret i vulnerar les més elementals exigències del Dret a un judici just, pretén que es declari en tot cas la il·legitimitat i nul·litat del Tribunal de Repressió de la Maçoneria i el Comunisme, el Tribunal d'Ordre Públic, així com els Tribunals de Responsabilitats Polítiques i consells de guerra constituïts per motius polítics, ideològics o de creença religiosa d'acord amb el que disposa l'article 2 de la present Llei.

Per últim, pretén que es declarin il·legítimes i nul·les, per vicis de forma i fons, les condemnes i sancions dictades per motius polítics, ideològics o de creença per qualssevol tribunals o òrgans penals o administratius durant la Dictadura contra qui van defensar la legalitat institucional anterior, van pretendre el restabliment d'un règim democràtic a Espanya o van intentar viure conforme a opcions emparades per drets i llibertats avui reconeguts per la Constitució.

Determina, a més, que en el termini de 6 mesos des de l'aprovació, el Govern elabori un informe sobre la implementació de la Llei de Memòria Històrica i el seu ús per part de les víctimes per tal d’ajustar els models i mesures als reclams de les víctimes, establint canals de comunicació entre les autoritats competents, les víctimes i les associacions.

[INICIATIVES LEGISLATIVES. CORTS GENERALS]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302