Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Formació / Biblioteca

Exposició ‘Els Torelló d’Igualada’ a la Biblioteca del Col·legi

16/02/2018
Fins al 23 de març de 2018 es podrà visitar a la Biblioteca del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) l’exposició ‘Els Torelló d’Igualada: una nissaga d’advocats a través dels seus llibres’.
Exposició ‘Els Torelló d’Igualada’ a la Biblioteca del Col·legi

La Biblioteca del Col·legi ha rebut una important donació de llibres de fons antic, impressionant, amb més de 350 títols dels segles XVI al XIX, tots  ells pertanyents a una mateixa família, els Torelló de la vila d’Igualada, on des del segle XVIII fins al segle XIX sempre hi va haver un jurista a la família. Un advocat de cada generació va estar encisat pels llibres de Dret, i aquesta exposició en serà una petita mostra.

Es té constància que els membres la família Torelló ja exercien de paraires al segle XVII a Igualada dins del gremi. Al segle XVIII, i gràcies a aliances comercials amb altres famílies benestants de la comarca de l’Anoia, van aconseguir exempcions fiscals i prebendes per tal de poder portar endavant la fabricació de llanes i draps (1745). Va ser en aquesta època quan Josep Torelló va decidir enviar a un dels seus fills –Isidre- a estudiar lleis a la Universitat de Cervera.

Ell va ser el primer Torelló jurista, que es va llicenciar en ambdós drets, el canònic i el civil, i amb ell va començar la nissaga Torelló d’advocats. Aquesta família de la Catalunya central, formada per (mig) propietaris rurals i  fabricants de draps, sempre va tenir des de llavors, en la seva línia successòria, un jurista: Josep, Isidre, Segimon... fins que va arribar en Ramon, que va morir l’any 1930, essent l’últim Torelló advocat.

Tots ells van tenir una gran coincidència, el seu amor pels llibres: de Dret, de literatura, de teologia, de geografia, segons els interessos particulars de cadascun  ’ells. Amb aquesta afició/estimació van fer una gran col·lecció, una important Biblioteca particular a la Catalunya rural.

Finalment, després d’algunes vicissituds, la biblioteca jurídica de la família Torelló està conservada, catalogada i a partir d’ara difosa/promocionada/accessible a la Biblioteca de l’ICAB, on contribueix a enriquir el seu fons patrimonial.

La degana del Col·legi, Mª Eugènia Gay, i el diputat de la Junta de Govern responsable de la Biblioteca, Joaquim de Miquel, van inaugurar la mostra el passat 15 de febrer en el marc dels actes de Sant Raimon de Penyafort.

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Departament de Biblioteca (Direcció)
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5316 E. direcciobiblioteca@icab.cat