Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Titulars › Comissió d'Honoraris

Comunicat de l’ICAB

12/03/2018
La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), en una resolució de 9 de març de 2018, ha sancionat a l’ICAB i a 8 Col·legis d’Advocats més, per haver adoptat i difós criteris orientadors en matèria d’honoraris a efectes de taxació de costes i jura de comptes, en el cas de l’ICAB publicats a principis de l’any 2010. L’expedient es va iniciar el mes de juny de l’any 2016.
Comunicat de l’ICAB

La CNMC sanciona 9 Col·legis d’Advocats, entre ells l’ICAB, per una suposada infracció de l’article 1 de la Llei 15/2007, de 3 de juliol, de Defensa de la Competència. La Comissió considera que es tracta de barems d’honoraris que equivalen a una recomanació col·lectiva de preus en el sector dels serveis jurídics i n’ordena la immediata retirada.

L’ICAB vol posar de manifest que:

 • La resolució no és ferma. L’ICAB presentarà en els propers dies recurs davant la Sala Contenciosa Administrativa de l’Audiència Nacional.
 • La decisió de la CNMC impedeix el coneixement dels costos previsibles del litigi i contradiu obertament les obligacions de transparència i no discriminació a què han d’atendre totes les administracions públiques, inclosos els col·legis professionals.
 • Considera que la resolució (i) vulnera la més recent jurisprudència del Tribunal Suprem en relació amb l’aplicació de la normativa de defensa de la competència als col·legis professionals, (ii) infringeix les competències de l’Autoritat Catalana de la Competència i les regles de repartiment d’assumptes entre autoritats, i (iii) deixa buida de contingut la funció pública dels col·legis d’advocats relativa a llur intervenció en els procediments de taxació de costes i jura de comptes. Funció prevista expressament a la Llei de Col·legis Professionals.
 • L’anul·lació dels criteris orientadors d’honoraris a efectes de taxació de costes i jura de comptes dificulta que l’ICAB pugui realitzar adequadament la funció que té encomanda, segons l’establert a l’article 246 de la Llei d’Enjudiciament Civil.
 • És imprescindible que tant els col·legiats com els consumidors finals, és a dir, els ciutadans, puguin conèixer prèviament, com a mínim de forma aproximada, quant els costarà un plet en cas que el perdin i els condemnin en costes.

Barcelona, 12 de març de 2018

Contactes

  • Departaments i Comissions de l'ICAB  
  Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic)
  Mallorca, 283
  08037 Barcelona , Barcelona - España

  T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat