Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Justícia Penal Internacional

Nota de la Comissió de Justícia Penal Internacional i Drets Humans de l'ICAB amb motiu del 8è any consecutiu del Dia de l'advocat i advocada amenaçats

23/01/2018
La Comissió de Justícia Penal Internacional i Drets Humans de l'ICAB s'uneix al rebuig i condemna de les violacions de drets humans d'advocats i advocades en el món.
Nota de la Comissió de Justícia Penal Internacional i Drets Humans de l'ICAB amb motiu del 8è any consecutiu del Dia de l'advocat i advocada amenaçats

No hi ha una xifra oficial real per al nombre d'advocats en perill per exercir el dret de defensa en tot el món. No obstant això, cada dia els advocats són assassinats, amenaçats, arrestats, torturats, processats o simplement desapareguts.

Entre els països més perillosos per als defensors dels drets humans i garants del dret de defensa, trobem la Xina, l'Iran, Hondures, Filipines, Colòmbia, Mèxic, Pakistan, Veneçuela o Egipte.

Expressem, un cop més, la preocupació per la greu situació que estan patint durant aquest últim any, els advocats i advocades en països com Turquia, on hi ha una situació de persecució instigada per les autoritats que s'ha agreujat notablement. Prop de 300 advocats es troben privats de llibertat, hi ha més de 100 ordres de detenció.

Mentre a països com Veneçuela o Egipte es produeixen diàriament detencions prolongades sense una decisió motivada d'advocats i advocades que assessoren i representen a defensors dels drets humans. I es veuen sotmesos a assetjament i intimidació i fins i tot a l'exili.

Fa pocs dies vam assistir amb consternació al cruel assassinat de l'advocada ucraïnesa Iryna Nozdrovska que va fer campanya en defensa dels drets humans.

Aquests atemptats als drets humans i al dret de defensa no poden quedar incontestats perquè són atacs frontals a l'Estat de Dret i la defensa dels drets dels ciutadans i les ciutadanes.

Reclamem una protecció eficaç a tots els advocats i advocades, que permeti que els mateixos puguin continuar amb les seves activitats legítimes i pacífiques en defensa dels drets humans sense por de la intimidació, l'assetjament, represàlies i la pèrdua de la seva pròpia vida.

Interpel·lem als Estats a complir i assegurar els Principis bàsics sobre la funció dels advocats, adoptats en el Vuitè Congrés de les Nacions Unides sobre Prevenció del Delicte i Tractament del Delinqüent, celebrat a l'Havana (Cuba) del 27 d'agost al 27 de setembre de 1990. En la qual propugna que:

Els governs han de garantir que els advocats:

a) Puguin exercir totes les seves funcions professionals sense intimidacions, obstacles, assetjaments o interferències indegudes.

b) Puguin viatjar i comunicar-se lliurement amb els seus clients tant dins del seu país com a l'exterior.

c) No pateixin ni estiguin exposats a persecucions o sancions administratives, econòmiques o d'una altra índole arran de qualsevol mesura que hagin adoptat de conformitat amb les obligacions, regles i normes ètiques que es reconeixen a la seva professió.

Comminem als Estats a mantenir la seguretat dels advocats quan aquesta sigui amenaçada arran de l'exercici de les seves funcions, rebent de les autoritats protecció adequada.

No és possible mantenir un Estat de Dret quan s'amenaça als professionals encarregats de fer complir les lleis. Les amenaces i pitjor encara, els assassinats de col·legues en l'exercici de la seva professió, han de ser investigats i processats amb prioritat per l'Estat mateix, en defensa del sistema democràtic que pretén mantenir.

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissions
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    Comissió d'Advocats de Responsabilitat Civil i Assegurances, Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l'Advocacia, Comissió de Dones Advocades, Comissió de Dret Penitenciari, Comissió de Drogues , Comissió de Justícia Penal Internacional , Comissió dels Drets de la Gent Gran , Comissió per a la Igualtat de Drets dels Nous Models de Família , Comissió de Prospectives T. 93 601 12 12 - EXT. 5341 F. 93 487 16 49 E. comissions@icab.cat