Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Proposició de Llei Orgànica de reforma de la Llei Orgànica 6/1985, d'1 de juliol, del poder judicial, sobre mesures urgents en aplicació del Pacte d'Estat en matèria de violència de gènere

02/07/2018
Entrada en vigor: prevista per a l'endemà de la publicació al BOE.

Aquesta Proposició de llei ha estat presa en consideració pel Congrés dels Diputats i comença la seva tramitació.

Modifica la LOPJ mitjançant addicions (en l'epígraf a) de l'apartat 4 de l'article 305 s'afegeix un segon paràgraf, s'afegeix un paràgraf segon a l'apartat 2 de l'article 307, 1 nou apartat 2 bis a l'article 312, un nou apartat 7 a l'article 329, un nou epígraf e) a l'apartat 5 de l'article 330 i un nou paràgraf en l'epígraf a) de l'article 344. a més es modifica el tercer paràgraf de l' apartat 1 de l'article 311, l'apartat 6 de l'article 311, l'apartat 6 de l'article 329, el paràgraf segon de l'apartat 4 de l'article 330, i l'apartat 5 de l'article 433 bis. Finalment, se suprimeix l'apartat 3 bis de l'article 329.

D’acord amb el Pacte d'Estat en matèria de violència de gènere, de 28 de setembre de 2017, s’inclouen mesures dirigides a aprofundir en la formació dels membres de les carreres judicial i fiscal, com ara que el temari hagi de garantir l'adquisició de coneixements en matèria de dret antidiscriminatori, tant en el bloc constitucional com a la resta de les branques de l'ordenament jurídic; incloent la normativa europea, tractats i instruments internacionals sobre igualtat, discriminació i violència de gènere subscrits per Espanya. Les proves per a la promoció de la categoria de jutge a la de magistrat o magistrada especialista en violència sobre la dona tendiran a més a apreciar, en particular, els coneixements del principi o d'igualtat entre dones i homes, incloent les mesures contra la violència de gènere en totes les seves formes, i la seva aplicació amb caràcter transversal en l'àmbit de la funció jurisdiccional. Per això, s'introdueixen proves selectives d'especialització en violència sobre la dona, amb especificacions que garanteixin l'adquisició de coneixements multidisciplinaris per a l'abordatge de la complexa temàtica i la realitat social en què s'enquadra la violència contra la dona en les seves diferents formes. S'estableix que els concursos per a la provisió dels Jutjats de Violència sobre la Dona i jutjats penals especialitzats en violència sobre la dona es resoldran en favor dels qui, acreditant l'especialització en els assumptes propis dels esmentats jutjats obtinguda mitjançant la superació de les proves selectives que reglamentàriament determini el Consell General del Poder Judicial, tinguin millor lloc al seu escalafó.

A més, es preveu que en el termini de 6 mesos de l'entrada en vigor de la llei es procedirà a la revisió de la planta dels jutjats i tribunals per respondre a les necessitats d'implantació de Jutjats Penals Exclusius de Violència sobre la Dona en aquelles localitats en què ho exigeixi el volum d'assumptes; o bé compatibles amb altres matèria, en l'àmbit territorial de cada comunitat autònoma.

[INICIATIVES LEGISLATIVES. CORTS GENERALS]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302