Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Proposició de llei de garantia de la seguretat i convivència ciutadanes enfront de l'ocupació il·legal d'habitatges

16/04/2018
Aquesta proposició es troba en tràmit al Congrés dels Diputats. Encara no ha estat presa en consideració. Entrada en vigor prevista per a l’endemà de la seva publicació al BOE.

La proposició pretén oferir una protecció integral i efectiva als propietaris i als altres titulars de drets legítims davant de l'ocupació il·legal. A tal efecte, modifica –entre altres- la Llei de Propietat Horitzontal (art. 7) per preveure que l’acció de la comunitat es pugui adreçar contra les accions dels ocupants il·legals quan afectin la seguretat o la convivència amb els propietaris o arrendataris.

També modifica la LEC per preveure que es puguin tramitar en judici verbal les demandes que pretenguin el llançament o desallotjament i la immediata recuperació de la plena possessió d'un habitatge o part d'ella, per part del seu propietari o usufructuari, per haver estat desposseït d'ella sense el seu consentiment;  també preveu que, en aquests judicis verbals, no sigui necessària la consignació de les dades i les circumstàncies d'identificació del demandat quan sigui impossible o d'extraordinària dificultat, tot i que s’haurà de consignar les raons que justifiquen aquesta omissió per a la seva valoració judicial. Preveu que en aquests casos el tribunal ha d'acordar -de forma simultània amb el trasllat de la demanda- el lliurament de la possessió immediata al demandant que així ho sol·liciti i hagi aportat títol que acrediti el dret a posseir l'habitatge o part d'ell, sense exigir-li caució ni concurrència de perill per la mora processal. L'autoritat judicial haurà de comunicar als serveis municipals d'atenció social del municipi de què es tracti, l'obertura del procés als efectes de l'adopció de les mesures corresponents, si s’escauen. El demandat i els ocupants de l'habitatge es podran oposar a la interlocutòria que acordi el llançament en el termini de 10 dies, sense que se suspengui l'efectivitat de la mesura. Les sentències que es dictin en aquests judicis verbals no tindran efectes de cosa jutjada.

Modifica la Llei 33/2003, de 3 de novembre, del Patrimoni de les Administracions Públiques per tal de reforçar en el casos que regula aquesta proposició, la potestat de recuperació possessòria.

Modifica la  Llei Orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de la seguretat ciutadana, per preveure que en els d'habitatges o altres edificacions que no siguin domicili, si el legítim titular hagués denunciat l'ocupació i existissin indicis suficients de la possibilitat de la seva utilització amb fins delictius, es consideri causa legítima per a l'entrada, registre i identificació dels ocupants,

També modifica l’article 245.2 del Codi Penal, per tal d’establir que en els casos que hi preveu el delicte sigui castigat, a més de amb les penes que corresponguin per les violències exercides, amb la pena de presó d'un a dos anys”.

A més, es modifica la LECrim. (art. 795.1,2a) per tal de fer aplicables les previsions de l’art. 795 als delictes d’usurpació 

[INICIATIVES LEGISLATIVES. CORTS GENERALS]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302