Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Llei 4/2018, d’11 de juny, per la qual es modifica el Text refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris i altres lleis complementàries, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 1/2007, de 16 de novembre (BOE de 12 de juny de 2018)

02/07/2018
Entrada en vigor: 12/06/2018. En tot cas, serà d'aplicació a les clàusules, estipulacions, condicions o pactes que es subscriguin o que, ja subscrits, siguin aplicables.

La llei afegeix una disposició addicional única al R. Decret Legislatiu per la qual es determina la nul·litat de les clàusules, estipulacions, condicions o pactes que excloguin a una de les parts, per tenir VIH / SIDA o altres condicions de salut. Així mateix, es determina que serà nul·la la renúncia al que estipula aquesta disposició per la part que tingui VIH / SIDA o altres condicions de salut.

Així mateix, afegeix al referit R. Decret Legislatiu, una nova disposició final quarta, que preveu que el Govern, en el termini d'un any, presentarà un projecte de llei en el que determinarà l'aplicació dels principis d'aquesta Llei a altres malalties respecte a les que pugui considerar-se que s'apliquen els mateixos efectes excloents en les relacions jurídiques

També modifica la Llei 50/1980, de 8 d'octubre, del contracte d'assegurança, afegint-hi una disposició addicional cinquena que estableix: No discriminació per raó de VIH / SIDA o altres condicions de salut. No es podrà discriminar a les persones que tinguin VIH / SIDA o altres condicions de salut. En particular, es prohibeix la denegació d'accés a la contractació, l'establiment de procediments de contractació diferents dels habitualment utilitzats per l'assegurador o la imposició de condicions més oneroses, per raó de tenir VIH / SIDA o altres condicions de salut, llevat que estiguin fundades en causes justificades, proporcionades i raonables, que es trobin documentades prèvia i objectivament.

La llei busca suprimir de l'ordenament jurídic aquells aspectes que limitin la igualtat d'oportunitats i promoguin la discriminació per qualsevol motiu, en aquest cas, per ser portadores del VIH / SIDA, o altres condicions de salut, pel que fa a l'àmbit de continguts discriminatoris en determinats negocis jurídics, prestacions o serveis. La llei considera que aquestes clàusules discriminatòries accentuen l'estigma social i la discriminació legal de les persones seropositives perquè les obliga a declarar la seva malaltia en contractar assegurances tot i que hi ha un ampli consens social que rebutja aquest tipus de clàusules excloents i discriminatòries que, a més , determinen greus conseqüències per al normal desenvolupament de la vida de les persones afectades.

[NORMATIVA APROVADA. LLEIS DE LES CORTS GENERALS]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302