Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

La Secció 2a Civil de l’Audiència Provincial de Girona acaba de publicar una sentència de gran interès (IRPH)

25/01/2018
L’any 2009 la UE va ordenar l’eliminació de l’IRPH i 4 anys després –l’any 2013- van desaparèixer dos dels tres IRPH: l’IRPH Caixes i l’IRPH Bancs i es va mantenir l’IRPH Entitats. La sentència de l’Audiència Provincial de Girona- Secció 2a d’11 de gener de 2018 no declara la nul·litat de l’índex IRPH.
La Secció 2a Civil de l’Audiència Provincial de Girona acaba de publicar una sentència de gran interès (IRPH)

El que resol afecta als préstecs hipotecaris de l’antiga Caixa de Girona (avui Caixabank) que contenien una clàusula que establia quin havia de ser l’índex aplicable a cada revisió anual del contracte als efectes de l’interès remuneratori. L’índex pactat era l’IRPH-Caixes i el substitutiu era l’IRPH- CECA.

Com sigui que la Disposició Addicional de la Llei 14/2013 va suprimir la classificació de l’IRPH i va establir l’aplicació de l’IRPH Entitats més un diferencial, aquesta sentència considera que mantenir com a vàlid -i aplicable- el darrer índex IRPH Caixes comporta -en la pràctica- convertir un contracte que era d’interès variable en un contracte d’interès fix perquè perpetua l’aplicació en el temps d’un índex suprimit i que no es tornarà a publicar.

Per això declara nul·la la clàusula: per manca de transparència; no perquè entri a enjudiciar la validesa de l’index IRPH com a tal tipus d’índex.

Adjuntem la sentència en PDF (a peu de pàgina).

Documents

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302