Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Proposició de Llei Orgànica de reforma de la Llei Orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de la Seguretat Ciutadana (Orgànica)

19/02/2018
Aquesta proposició es troba en tràmit al Congrés dels Diputats. El Ple va aprovar la presa en consideració i continua la seva tramitació parlamentària. Va ser presentada pel Grup Parlamentari Basc (EAJ-PNB).

Es plantegen múltiples modificacions de la Llei Orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de la seguretat ciutadana.

Així, es modifiquen els articles 4.3, 7.1, 15.3, 16.4 (per reforçar la indemnitat dels traslladats a dependències policials per a la seva identificació), 17.2, 20.2 (per la seva espacial incidència en la dignitat de la persona) i 21.

Es modifiquen els articles 35.1 i 36.9 (que afecten el dret a la vaga) suprimint en el primer la referència a l'element col·lectiu i reconstruint com un tipus agreujat del 36.9, quan es generi un risc per a la vida o la integritat física de la persona; i es determina l'aplicació modulada del règim sancionador previst en el nou apartat 1 bis de l'article 39.

Pel que fa al dret de manifestació i reunió, es modifica la Llei Orgànica 9/1983, de 15 de juliol per determinar la responsabilitat del bon ordre de les reunions i manifestacions en llocs de trànsit públic, comunicades o no, per tal d'evitar desordres públics. Modificació que comporta la de l'article corresponent de la Llei Orgànica 4/2015. També es modifica el tractament de les manifestacions o reunions utilitzant vehicles a les vies públiques, a fi que no sorgeixin dubtes de la licitud d'aquesta forma d'exercir el dret fonamental. I es relleva de comunicar alguna d'aquestes reunions o manifestacions espontànies i pacífiques en ocasió de fets o situacions la resposta per l'opinió pública no admeti demora a costa de quedar obsoleta, i que no incorrin en els supòsits a què es refereix l'article 5 de aquesta Llei orgànica reguladora del dret de reunió. Es dóna tractament no infractor a les reunions o manifestacions indicades quan no pertorbin la seguretat ciutadana, o ho facin de manera poc rellevant, i que no incorrin en els supòsits a què es refereix l'article 5 de la Llei Orgànica 9/1983, de 15 de juliol, reguladora del dret de reunió.

Les llibertats d'expressió i informació són també considerades: se suprimeix la conducta que preveu l'article 36.23, de la Llei Orgànica 4/2015.

S'estableix que les multes establertes en la Llei per infraccions administratives per ella tipificades, quan no constitueixin infracció penal, no podran ser superiors a la inferior que correspongui a la infracció penal.

Es modifica l'apartat 2, de la disposició addicional desena, de la Llei Orgànica 4/2000, d'11 de gener, sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social.

[INICIATIVES LEGISLATIVES. CORTS GENERALS]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302