Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Projecte de llei de modificació del llibre quart del Codi civil de Catalunya per tal de garantir la igualtat de drets i la no discriminació de les persones amb discapacitat sensorial

16/07/2018
Entrada en vigor: prevista per a l’endemà de la publicació en el DOGC.

Aquesta llei té per objecte suprimir les expressions recollides en el Codi Civil de Catalunya que identifiquen les persones com sordes, cegues o mudes, per tal de contribuir a eliminar l’estigmatització que deriva de la utilització d’aquestes expressions en matèria de discapacitat.

La llei també té per objecte eliminar les restriccions que el Codi estableix a les persones amb discapacitat sensorial a l’hora de realitzar actes de naturalesa successòria i situar-les en el mateix pla d’igualtat que el que correspon a les persones que no tenen discapacitats sensorials quan volen atorgar testament i ordenar les últimes voluntats, o bé quan intervenen com a testimonis en l’atorgament d’un testament aliè.

Amb aquesta llei s’implementa la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat, feta a Nova York el 13 de desembre de 2006 i que està integrada en el nostre ordenament jurídic des del dia 3 de maig de 2008, així com la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea.

La llei modifica els següents articles del Llibre quart del Codi civil de Catalunya: l’article 421-8, relatiu al testador que és una persona amb discapacitat sensorial en el moment de l’atorgament; en segon lloc, l’apartat 2 de l’article 421-10, que estableix que no cal la intervenció de testimonis quan el testador sigui una persona amb discapacitat sensorial; en tercer lloc, s’elimina la lletra b) de l’apartat 2 de l’article 421-11, fet que té per conseqüència que les persones amb discapacitat sensorial ara podran intervenir en qualitat de testimoni en l’atorgament de testament per altri; i, en darrer lloc, es modifica l’apartat 5 de l’article 421-14, en relació al testament tancat, eliminant l’expressió «cecs», i permetent que les persones amb discapacitat visual puguin atorgar un testament tancat tal com ho pot fer qualsevol altra persona.

[INICIATIVES LEGISLATIVES. PARLAMENT DE CATALUNYA]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302