Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Proposició de llei de modificació de la Llei d'enjudiciament civil per facilitar les demandes col·lectives i agrupades

28/05/2018
Aquesta proposició es troba en tràmit al Congrés dels Diputats. Encara no ha estat presa en consideració. Entrada en vigor prevista per a l’endemà de la seva publicació al BOE.

Es pretén modificar la LEC perquè plataformes o grups d'afectats puguin presentar demandes col·lectives i que les demandes acumulades puguin desenvolupar-se i crear jurisprudència. La proposició es refereix a plataformes concretes i específiques a les causes, de formació puntual -sense vocació de continuïtat- i àgil, amb recursos i competències circumscrites, específiques i dirigides a un cas concret, i que serveixin per resoldre fraus sistèmics i indemnitzar als seus afectats de forma més ràpida i efectiva

La Proposició, segons assenyala, està impulsada i redactada per diferents associacions i professionals del sector judicial i de la societat civil organitzada

Per això, planteja la modificació de l'art. 6 de la LEC (capacitat per a ser part) referint expressament als grups de consumidors o usuaris que s'agrupin per haver resultat afectats per un fet danyós quan la seva agrupació tingui com a únic objectiu l'exercici de qualsevol tipus d'acció davant de tals fets danyosos.

També planteja la modificació de l'art. 11 (Legitimació per a la defensa de drets i interessos de consumidors i usuaris) i l'art. 15 (Publicitat i intervenció en processos per a la protecció de drets i interessos de consumidors i usuaris) per incorporar als propis grups d'afectats agrupats a aquest efecte.

 

D'altra banda, s'afegeix un nou article 71 bis ( "Efecte principal de l'acumulació i demandes col·lectives) per determinar que els grups d'afectats per un mateix fet danyós quan la seva agrupació tingui com a únic objectiu l'exercici de qualsevol tipus d'acció davant tals fets danyosos, podran acumular totes les accions estimin convenients per a la seva defensa.

A més es modifica l'article 221 per incorporar en la regulació de les sentències dictades en processos promoguts per associacions de consumidors o usuaris als grups d'afectats, així com en l'article 519 (Acció executiva de consumidors i usuaris fonamentada en una sentència de condemna sense determinació individual dels beneficiats)

[INICIATIVES LEGISLATIVES. CORTS GENERALS]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302