Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Proposició de llei de modificació del Codi Civil, la Llei Hipotecària i la Llei d'Enjudiciament Civil, sobre el règim jurídic dels animals

18/12/2017
La proposició de llei indicada es troba en tràmit al Congrés dels Diputats. Pretén la modificació, en primer lloc, del Codi Civil, introduint una lletra c) a l'art. 90, 1 art. 94 bis, una nova mesura 2a de l'art. 103. S'introdueix un nou art. 333, i l'actual article d'aquest número a ser l'art. 333 bis. Es modifiquen els art. 334, 346, 355, 357, 465, 499, 610, 611 i 612.

La reforma estableix el principi que la naturalesa dels animals és diferent de la naturalesa de les coses o béns, passant així els animals a estar sotmesos només parcialment al règim jurídic dels béns o coses, en la mesura que no hi hagi normes destinades especialment a regular les relacions jurídiques en les que puguin estar implicats animals, i sempre que aquest règim jurídic dels béns sigui compatible amb la seva naturalesa d'ésser viu dotat de sensibilitat i amb el conjunt de disposicions destinades a la seva protecció.

Introdueix en les normes relatives a les crisis matrimonials preceptes destinats a concretar el règim de custòdia dels animals de companyia, contemplant el pacte sobre els animals domèstics, i se sentin els criteris sobre els quals el jutge ha de prendre la decisió de a qui lliurar el cura de l'animal, atenent al seu benestar.

En segon lloc, es pretén modificar l'apartat primer de l'article 111 de la LH, per impedir que s'estengui la hipoteca als animals col·locats o destinats a una finca dedicada a l'explotació ramadera, industrial o d'esbarjo i es prohibeix el pacte d'extensió de la hipoteca als animals de companyia.

Finalment, es modifica l'article 605 de la LEC per declarar absolutament inembargables als animals de companyia en atenció a l'especial vincle d'afecte que lliga als animals de companyia amb la família amb la qual conviuen. Aquesta previsió regeix sens perjudici que puguin ser embargables les rendes que aquests animals puguin generar.

[INICIATIVES LEGISLATIVES. CORTS GENERALS]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302