Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Transformació Digital

Ampliació del Servei de Videoconferències amb Centres Penitenciaris

28/06/2018
Recordeu que teniu disponible, a les instal·lacions de l’ICAB a l’edifici de L’Hospitalet de la Ciutat de la Justícia, l’ampliació del servei de videoconferències amb centres penitenciaris, de forma que també des de la Ciutat de la Justícia podrem establir comunicació amb els nostres clients interns en centres penitenciaris.
Ampliació del Servei de Videoconferències amb Centres Penitenciaris

És aquest un servei que evidencia com posar les noves tecnologies al servei de l’advocacia per a la millora de la nostra prestació professional, evitant el desplaçament físic de l’advocat o advocada al centre penitenciari (amb el consegüent estalvi de temps i costos associats) i incrementant, per tant, les possibilitats de comunicació amb els clients, per donar compliment a la nostra obligació de mantenir informat al mateix del desenvolupament del procediment judicial.

El servei és el resultat de l’aposta conjunta entre l’ICAB i la resta de col·legis catalans i la Direcció General de Serveis Penitenciaris, amb la finalitat de posar tots els mitjans a disposició de l’advocacia per facilitar a l’advocacia  i incrementar  la comunicació amb les persones internes en centres penitenciaris, i es va iniciar el mes de setembre de 2015,  mitjançant una prova pilot entre l’ICAB i el C.P. Quatre Camins, que s’ha anat ampliant progressivament, per arribar a donar cobertura a tots els col·legis catalans i a quasi la totalitat de centres penitenciaris en l’actualitat.

La necessària garantia de seguretat i confidencialitat de les comunicacions efectuades per aquest sistema, essencial en la nostra professió, van ser revisades, abans de la seva posada en funcionament, pel Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya.

Respecte del funcionament del servei, només hem de:

 1. Disposar del volant d’autorització de la comunicació lliurat segons el previst a l’art. 48 del Reglament Penitenciari, que també pots obtenir per mitjans telemàtics,
 2. Accedir, amb el certificat electrònic ACA que t’identifica com a professional de l’advocacia, a la plataforma e-Justícia i entrar al servei de cites per a videoconferències,
 3. Omplir el formulari per a reserva de cita, compatible amb la teva agenda, amb les dades necessàries, incloent el codi del passi de presó que s’inclou en aquest document, i reservar la cita.

El centre penitenciari comprovarà si en el dia i hora reservat no existeix cap impediment per portar a terme la comunicació i et confirmarà, mitjançant mail, la reserva de cita o, en cas contrari, t’informarà, també mitjançant un mail, de la impossibilitat que es porti a terme la videoconferència.

El dia i hora reservat només has de venir a l’ICAB (c/ Mallorca, 283, o a la seu de les instal·lacions del col·legi a la tercera planta de l’edifici de Jutjats de L’Hospitalet a la Ciutat de la Justícia) i et podràs connectar amb el centre penitenciari indicat per mantenir l’entrevista amb el teu defensat.

Actualment, aquest sistema de comunicació està previst amb la majoria de centres penitenciaris i educatius:

 • Centre penitenciari de Quatre Camins
 • Centre penitenciari de Brians-1
 • Centre penitenciari de Brians-2
 • Centre penitenciari Puig de les Basses
 • Centre penitenciari de Lledoners
 • Centre penitenciari de Mas Enric
 • Centre educatiu de justícia juvenil l’Alzina
 • Centre educatiu de justícia juvenil Can Llupià
 • Centre educatiu de justícia juvenil El Segre

Resta pendent estendre el servei als centres de Ponent, de Joves i de Dones i el centre educatiu de justícia juvenil  Els Til·lers, sent la voluntat manifestada per part de la Direcció General de Serveis Penitenciaris que  durant aquest any 2018  també es pugui implantar aquest sistema en aquests centres, donant cobertura a la totalitat de centres de Catalunya.

Quant a les dades sobre utilització del servei i, tenint en compte exclusivament les dades dels mesos de gener i febrer 2018, es recullen a les següents estadístiques:

TOTALITAT DE COMUNICACIONS ADVOCACIA/INTERNS

Gener i febrer de 2018

Comunicacions amb advocats/-des (totes)

Persones/ menors diferents

Taxa d'assistència lletrada

Taxa d'assistència lletrada (mitjana)

CP Quatre Camins

739

1.557

0,47

0,64

CP Brians 1

1.581

1.716

0,92

CP Brians 2

660

1.853

0,36

CP Lledoners

183

793

0,23

CP Mas d'Enric

892

844

1,06

CP Puig de les Basses

671

856

0,78

CE L'Alzina

3

92

0,03

0,04

CE Can Llupià

3

92

0,03

CE El Segre

3

45

0,07

Total

4.735

7.848

0,60

 

COMUNICACIONS PRESENCIALS I AMB VIDEOCONFERÈNCIA:

Gener i febrer de 2018

Comunicacions advocats/-des - persones internes

Presencials

VCO

Total

CP Quatre Camins

701

38

739

CP Brians 1

1.506

75

1.581

CP Brians 2

612

48

660

CP Lledoners

171

12

183

CP Mas d'Enric

886

6

892

CP Puig de les Basses

658

13

671

CE L'Alzina

3

0

3

CE Can Llupià

3

0

3

CE El Segre

3

0

3

Total

4.543

192

4.735

UTILITZACIÓ DE VIDEOCONFERÈNCIES PER COL·LEGI:

ICA

VCO gener i febrer

ICA de Barcelona

170

ICA de Granollers

0

ICA de Sant Feliu de Llobregat

4

ICA de Vic

2

ICA de Manresa

0

ICA de Mataró

7

ICA de Sabadell

0

ICA de Terrassa

8

ICA de Lleida

1

ICA de Figueres

0

ICA de Girona

0

ICA de Tarragona

0

ICA de Reus

0

ICA de Tortosa

0

 

192

INCIDÈNCIES PRÈVIES A LA PROGRAMACIÓ - 25 PROGRAMACIONS REBUTJADES (10%)

 • Baixa de l'intern/a
 • No disponibilitat de la persona interna per sortida
 • Impossible identificació

D’aquestes dades podem extreure les següents conclusions:

 1. L’advocacia barcelonina lidera la utilització del servei de videoconferències, #liderant la transformació digital de l’advocacia,
 2. El sistema evita desplaçaments innecessaris als centres penitenciaris, en tant que un 10% de les peticions d’entrevista telemàtica ha estat rebutjada pel centre penitenciari per no disponibilitat de l’intern  per sortida, per baixa en el centre penitenciari o altres. Tots aquests advocats i advocades han evitat un desplaçament físic a un centre penitenciari que hauria estat estèril per impossibilitat de la comunicació amb el client.
 3. La ràtio  de comunicacions (incloent les comunicacions presencials i les realitzades per mitjans telemàtics és del 0,64% en el cas de persones internes adultes i del 0,04% en el cas de menors interns en centres educatius.
 4. La ràtio d’utilització   de les comunicacions  a través de videoconferència  és d’un 4,1%, sent susceptible de creixement. És evident que és el professional qui ha de decidir si aquest sistema de comunicació amb el seu client és el que necessita en cada ocasió, si bé des de l’ICAB,  es valora positivament que aquest sistema ens permet incrementar les vegades que informem personalment al client de dades del procediment que li afecta, millorant la qualitat de la nostra prestació de serveis.
 5. Les dades de comunicacions entre els professionals de l’advocacia i els seus clients menors d’edat son molt inferiors a les que presenten les comunicacions amb persones internes adultes. En aquestes situacions no hauríem de descartar també la comunicació personal i directa amb el menor.

L'ICAB, liderant la transformació digital, mitjançant la prestació de serveis de l'advocacia.

Comissió de Transformació Digital

Contactes