Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Proposició de Llei orgànica sobre repressió penal del finançament il·legal dels partits polítics

05/02/2018
Aquesta proposició es troba en tràmit al Congrés dels Diputats. El Ple ha aprovat la presa en consideració i continua la seva tramitació parlamentària.

La proposició considera que hi ha un buit legal que permet la continuïtat d'aquelles organitzacions polítiques que provadament s'haguessin beneficiat de l'activitat d'estructures creades en el seu si a fi de procurar-los finançament per vies il·legals, tot i que es castiga les persones que integressin aquestes estructures i més greument als qui les dirigissin.

La proposició argumenta que aquesta situació suposa un dèficit en la tutela penal de salvaguarda d'aquelles actuacions que en matèria de finançament il·legal dels partits polítics resulten més perjudicials, no comeses per individus aïllats sinó per xarxes organitzades pels propis partits com a font continuada d'ingressos que els permet desplegar un nivell d'activitat per sobre de les seves possibilitats i adquirir així il·lícitament una posició de clar avantatge sobre les formacions polítiques que ajusten el seu finançament als paràmetres legals.

Per aquestes raons, la proposició pretén la modificació de l'article 304 ter del Codi Penal, tot afegint un apartat 4 a l'article 304 ter de la dita llei que restaria redactat de la següent manera: «4. Quan, d'acord amb el que estableix l'article 31 bis d'aquest Codi, una persona jurídica sigui responsable dels fets, se li imposarà la pena de multa d'un a cinc anys. Ateses les regles que estableix l'article 66 bis, els jutges i tribunals podran així mateix imposar les penes recollides en les lletres b) a g) de l'apartat 7 de l'article 33».

[INICIATIVES LEGISLATIVES. CORTS GENERALS]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302