Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Proposició de Llei de Segona Oportunitat

12/03/2018
Aquesta proposició es troba en tràmit al Congrés dels Diputats. Encara no ha estat presa en consideració. Modifica la Llei 22/2003, de 9 de juliol, Concursal, la LOPJ i la Llei 1/1996, de 10 de gener, d’assistència jurídica gratuïta. Deroga la lletra b) de l’apartat 2 de l’article 45 de la LEC.

Es permet l'accés a l'acord extrajudicial de pagaments a totes les persones físiques i establint que no es poden iniciar execucions ni anotar embargaments o segrestos contra el seu patrimoni fins que culminin les negociacions de l'acord, mesures que es fan extensibles als fiadors i avaladors del deutor; permetent que entrin en l'acord deutes amb Hisenda i la Seguretat Social del deutor; reduint el percentatge de creditors que hauran de donar suport l'acord perquè es consideri aprovat, equiparant-lo al exigit per al conveni de creditors; igualant el tractament donat als mediadors concursals que refusin participar en un acord extrajudicial de pagaments sense causa justificada a la que es dispensa als administradors concursals; i establint la possibilitat d'homologació judicial de l'acord extrajudicial de pagaments, amb el seu consegüent extensió a tots els creditors del deutor que no haguessin donat suport inicialment l'acord.

Flexibilitza l'accés al benefici de l'exoneració del passiu insatisfet perquè amplia l'exoneració a tots els crèdits del deutor, incloent els d’Hisenda i la Seguretat Social; suprimeix el compliment d'un pla de pagaments com a requisit per accedir a la concessió definitiva del benefici en el cas de deutors que ja s'haguessin vist privats de tot el seu patrimoni; amplia els efectes del benefici als fiadors i avaladors del deutor que es trobin en situació de vulnerabilitat; i  limita la possibilitat de revocació del benefici pels creditors al cas que el deutor hagués ocultat béns, drets o ingressos i al termini de tres anys després de la concessió del benefici. Amplia els casos dels deutors que podran accedir a aquest benefici.

Estableix el dret a sol·licitar la cancel·lació del deute hipotecari amb la dació en pagament de l'habitatge, tant en cas d'execució hipotecària com en el marc d'un concurs de creditors.

Preveu que les persones i famílies que es puguin veure privades del seu habitatge habitual hi puguin romandre amb un lloguer social, per un termini de 3 anys, prorrogables fins a 5 i extensible a partir de llavors amb el concurs del creditor, i la renda mensual que no superarà el 30 per cent dels seus ingressos. Aquest mateix dret al lloguer social es podrà exercir per part dels que es trobin amenaçats per un procediment de desnonament

S’amplia el règim d'inembargabilitat sobre els béns, drets i ingressos dels deutors.

Es preveu el reconeixement del dret d'assistència jurídica gratuïta a les persones físiques i jurídiques que no tinguin recursos per a litigar. S’atribueix de forma exclusiva el coneixement dels concursos de persona física als Jutjats mercantils.

[INICIATIVES LEGISLATIVES. CORTS GENERALS]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302