Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Proposició de Llei en matèria de concessió de la nacionalitat espanyola als descendents nascuts a l'estranger de progenitors espanyols

16/07/2018
Aquesta proposició de llei ha estat presa en consideració al Senat i passarà a ser tramitada pel Congrés dels Diputats.

Entrada en vigor: prevista als 3 mesos de la publicació en el BOE.

Planteja que la Llei 52/2007, de 26 de desembre, per la qual es reconeixen i amplien drets i s'estableixen mesures en favor dels qui van patir persecució o violència durant la guerra civil i la dictadura va permetre la possibilitat d'adquisició de la nacionalitat espanyola a els descendents fins al segon grau dels que haguessin estat originàriament espanyols. Però, si bé la mesura va ser molt ben acollida i va permetre l'accés de molts dels sol·licitants a la nacionalitat espanyola, la interpretació restrictiva de la disposició addicional setena de la Llei esmentada va impedir que alguns descendents d'espanyols i, sobretot, d'espanyoles que van abandonar nostre país en un moment d'extrema gravetat i pobresa, poguessin obtenir-la. L'actual marc normatiu no ho permet i mitjançant aquesta proposició s'estableix un procediment reglat en el que refereix al reconeixement i compliment del criteri de ius sanguinis.

A més, es modifiquen els articles 20, 23, 24 i 26 del Codi Civil per tal de contemplar l'adquisició de la nacionalitat espanyola als referits supòsits. En particular, per permetre la sol·licitud, entre d'altres als fills de progenitora espanyola nascuts abans de l'entrada en vigor de la Constitució de 1978, els néts d'emigrant espanyol baró que va haver de renunciar a la nacionalitat espanyola a favor de la del país d'acollida , els néts de dones espanyoles emigrants, independentment de si aquesta va mantenir, recuperar, o perdre la seva nacionalitat amb anterioritat al naixement dels seus descendents i els fills majors d'edat de les persones a qui els va ser reconeguda la nacionalitat espanyola d'origen en virtut del dret d'opció, independentment de la seva edat en el moment de l'exercici del dret d'opció per part del seu progenitor.

Determina la documentació necessària per a la tramitació de cadascun d'ells i la tramitació a seguir (amb cita prèvia específica), i estableix que les sol·licituds d'adquisició de la nacionalitat espanyola regulades en la present Llei hauran de ser resoltes en el termini màxim de 12 mesos des que hagi entrat tota la documentació en el registre civil, a Espanya o al Consolat corresponent d'inici del tràmit.

[INICIATIVES LEGISLATIVES. CORTS GENERALS]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302