Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Proposició de Llei Orgànica de modificació de la Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general, per al supòsit de convocatòria automàtica d'eleccions en virtut del que disposa l'apartat cinquè de l'article 99 de la Constitució

17/10/2016
Aquesta proposició de Llei es troba en tràmit en el Congrés dels Diputats. Ha estat presentada pel Grup Parlamentari Popular al Congrés. Es tramita de forma que, una vegada acordada, si s’escau, la seva consideració, sigui aprovada en el Ple del Congrés per tramitació directa i en lectura única.

La proposició argumenta que la situació excepcional que comporta la repetició d’eleccions d’acord amb l’article 99.5 CE s’ha de considerar –en la mesura del possible- com una repetició de les eleccions immediatament anteriors i, en conseqüència, planteja una modificació de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general, per tal que, en els casos de repetició d'eleccions generals, la durada del procés electoral es redueixi en una setmana.

Per això, la reforma legal opta per un procés electoral de 47 dies de durada, en comptes dels 54 actuals, reduint el temps previst per a la campanya electoral, que es limita a vuit dies, en comptes dels quinze establerts per als processos ordinaris, avançant els terminis previstos per a la designació de representants, comunicació de coalicions i presentació de candidatures.

A més, estableix una sèrie de mesures que han de facilitar el procés electoral repetit, entre les que es troben el manteniment de les anteriors Juntes Electorals, la possibilitat de comunicar el manteniment dels representants dels partits, de les coalicions o de les candidatures que van concórrer a les anteriors eleccions generals. De la mateixa manera, considera que els avals presentats per les formacions extraparlamentàries per poder presentar candidatures a les eleccions immediatament anteriors segueixen valent per a les noves eleccions i no necessitaran tornar a presentar-se. Així mateix, els electors residents a l'estranger que han sol·licitat el vot en les anteriors eleccions no hauran de reiterar la seva sol·licitud

[INICIATIVES LEGISLATIVES. CORTS GENERALS]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302