Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Proposició de Llei Orgànica de modificació de la Llei Orgànica 5/1995, de 22 de maig, del tribunal del jurat, per garantir la participació de les persones amb discapacitat sense exclusions

27/03/2017
Aquesta proposició de llei es troba en tràmit en el Congrés dels Diputats i es planteja la seva tramitació a instàncies del Senat. Entrada en vigor: prevista per al dia següent a la seva publicació al BOE.

La proposició de llei pretén la modificació dels articles 8.5 i 20 de la Llei Orgànica 5/1995, de 22 de maig, del tribunal del jurat. La regulació actual exclou de la possibilitat de ser jurat a les persones que tenen una discapacitat i això no resulta conforme amb el principi d'igualtat material de la Constitució i de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

Per aquestes raons es proposa que per ser jurat sigui requisit comptar amb l'aptitud suficient per a l'exercici de la funció del jurat, determinant expressament que les persones amb discapacitat no podran ser excloses per aquesta circumstància de la funció de jurat, havent-les de proporcionar (per part de la Administració de justícia) els suports necessaris, així com efectuar els ajustos raonables, perquè puguin exercir amb normalitat aquesta comesa, de manera que dins dels cinc dies següents a la recepció del qüestionari, els candidats a jurats designats el tornaran al magistrat que hagi de presidir el tribunal del jurat, per correu amb franqueig oficial, degudament emplenat, fent constar, si escau, aquelles circumstàncies personals associades a situacions de discapacitat que poguessin presentar i que foren rellevants per a l'exercici regular d'aquesta funció, així com acompanyant les justificacions documentals que estimin oportunes i concretant la sol·licitud dels mitjans de suport i ajustos raonables que necessitin per exercir aquest dret.

[INICIATIVES LEGISLATIVES. CORTS GENERALS]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302