Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea: retroactivitat total de les reclamacions contra clàusules sòl

21/12/2016
El TJUE -mitjançant sentència de 21 de desembre de 2016, dictada en els assumptes acumulats C-154/15, C-307/15 i C-308/15, derivats de sengles peticions de decisió prejudicial de diferents òrgans jurisdiccionals espanyols- ha declarat que la limitació en el temps dels efectes derivats de la declaració de nul·litat de les clàusules sòl priva els consumidors espanyols que van celebrar un contracte de préstec hipotecari abans de la data del pronunciament de la sentència del Tribunal Suprem (de 9 de maig de 2013) del dret a obtenir la restitució de les quantitats que van pagar indegudament a les entitats bancàries.
Sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea: retroactivitat total de les reclamacions contra clàusules sòl

Notícies relacionades

Per tant, "de tal limitació en el temps resulta una protecció dels consumidors incompleta i insuficient que no constitueix un mitjà adequat i eficaç perquè cessi l'ús de les clàusules abusives, en contra del que exigeix la Directiva."

Respecte d'això cal recordar que, en la sentència esmentada, el Tribunal Suprem espanyol va considerar abusives les clàusules sòl, ja que els consumidors no havien estat adequadament informats sobre la càrrega econòmica i jurídica que els imposaven aquestes clàusules, però va limitar els efectes en el temps de la declaració de nul·litat d'aquestes clàusules, de manera que només produís efectes de cara al futur, a partir de la data en què es va dictar la sentència.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea declara que el Dret de la Unió s'oposa a una jurisprudència nacional en virtut de la qual els efectes restitutoris vinculats a la nul·litat d'una clàusula abusiva es limiten a les quantitats indegudament pagades amb posterioritat al pronunciament de la resolució judicial mitjançant la qual es declari el caràcter abusiu de la clàusula.

El Tribunal de Justícia recorda que, segons la Directiva 93/13 / CEE, del Consell, de 5 d'abril, les clàusules abusives no podran vincular al consumidor, en les condicions estipulades pels Drets dels Estats membres, incumbint a aquests l'obligació de preveure mitjans adequats i eficaços perquè cessi l'ús d'aquestes clàusules. El Tribunal de Justícia indica que incumbeix al jutge nacional, pura i simplement, deixar sense aplicació la clàusula abusiva, de tal manera que es consideri que aquesta clàusula no ha existit mai i que, d'aquesta manera, no produeixi efectes vinculants per al consumidor. La declaració judicial del caràcter abusiu d'una clàusula ha de tenir com a conseqüència el restabliment de la situació en què es trobaria el consumidor de no haver existit aquesta clàusula. Per tant, la declaració del caràcter abusiu de les clàusules sòl ha de permetre la restitució dels avantatges obtinguts indegudament pel professional en detriment del consumidor.

Segons el Tribunal de Justícia, el Tribunal Suprem podia declarar legítimament, en nom de la seguretat jurídica, que la seva sentència no afectava les situacions definitivament decidides per resolucions judicials anteriors. En efecte, el Dret de la Unió no pot obligar a un tribunal nacional a deixar d'aplicar les normes processals internes. Però, donada l'exigència fonamental d'una aplicació uniforme i general del Dret de la Unió, el Tribunal de Justícia és l'únic que pot decidir sobre les limitacions en el temps que hagin d'aplicar-se a la interpretació que ell mateix hagi fet d'una norma del Dret de la Unió. En aquest context, el Tribunal de Justícia precisa que les condicions estipulades pels Drets nacionals no poden afectar la protecció dels consumidors garantida per la Directiva.

Sobre la problemàtica que pot derivar de l'aplicació d'aquesta sentència, l'ICAB ha organitzat per al proper dia 28 de desembre de 2016 la conferència següent:

Documents

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302