Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Projecte de llei de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones que es troben en risc d'exclusió residencial

24/10/2016
Aquest projecte de Llei es troba en tràmit en el Parlament i es tramita pel procediment d’urgència.

Pretén substituir els aspectes de la Llei 24/2015, de 29 de juliol, de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica que van ser objecte de recurs d'inconstitucionalitat i que es troben suspensos pel Tribunal Constitucional. 

Incorpora una mediació obligatòria prèvia a la via judicial per al qual les parts en conflicte, abans d’interposar qualsevol reclamació administrativa o demanda judicial, han d’acudir a la mediació o poden acordar de sotmetre’s a l’arbitratge. Una vegada transcorregut el termini de tres mesos a comptar de la notificació de l’acord d’inici de la mediació sense haver assolit un acord satisfactori, qualsevol de les parts pot acudir a la reclamació administrativa o a la demanda judicial. Aquesta mediació es aplicable en casos de transmissió d’habitatges derivats de dacions en pagament de préstecs o crèdits hipotecaris sobre l’habitatge, si el transmitent no té alternativa d’habitatge pròpia i es troba en situació de risc d’exclusió residencial. 

Per altra banda el text preveu un seguit d'instruments d’actuació de les Administracions Públiques: en el cas d'habitatges buits: la utilització temporal (mitjançant expropiació forçosa) d'habitatges per causa d’interès social; en el cas d'habitatges ocupats: obligació de reallotjament (per part del titular de l'habitatge que és "gran tenidor" en determinats supòsits de persones o unitats familiars en risc d’exclusió residencial; i, per últim, l'expropiació del dret d’ús per declaració d’interès social de la cobertura de la necessitat d’habitatge de persones sense alternativa d’habitatge pròpia i  en situació de risc d’exclusió residencial, per un termini de 3 anys, a l’efecte de permetre el reallotjament.

Cal advertir de la previsió de l'aplicació del règim sancionador previst a la Llei de l'Habitatge per incompliment de les obligacions de comunicar la presentació de demandes d’execució hipotecària o de desnonament, i de l’obligació de reallotjament.

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302