Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Reial Decret Llei 7/2016, de 23 de desembre, pel qual es regula el mecanisme de finançament del cost del bo social i altres mesures de protecció al consumidor vulnerable d'energia elèctrica (BOE de 24 de desembre de 2016)

17/01/2017
Entrada en vigor: 25/12/2016.

La disposició s'aprova com a conseqüència de les sentències del Tribunal Suprem que declaren inaplicable el règim de finançament del bo social establert en l'article 45.4 de la Llei 24/2013, de 26 de desembre, per ser incompatible amb la Directiva 2009/72/CE , del Parlament Europeu i del Consell, de 13 de juliol de 2009, sobre normes comunes per al mercat interior de l'electricitat i que deroga la Directiva 2003/54/CE.

Aquesta disposició imposa, com a obligació de servei públic, l'assumpció del cost del bo social a les matrius dels grups de societats que desenvolupin l'activitat de comercialització d'energia elèctrica, o a les pròpies societats que així ho facin, si no formen part de cap grup societari.

A més, estableix mesures de protecció als consumidors d'energia elèctrica que són vulnerables. Així, determina que la definició de consumidors vulnerables podrà incloure diferents col·lectius de vulnerables atenent les seves característiques socials i poder adquisitiu, i als llindars de renda que s'estableixin. Com a conseqüència de l'anterior, el valor base sobre el qual s'apliqui el bo social pot ser diferent segons les categories de consumidors vulnerables que s'estableixin, i seguirà denominant tarifa d'últim recurs, podent haver més d'un. A més, es crea una nova categoria en la llista de subministraments d'energia elèctrica que tenen caràcter d'essencials, contemplant que els subministraments a consumidors que tinguin la condició de vulnerables severs acollits a tarifes d'últim recurs i que estiguin sent atesos pels serveis socials de les administracions públiques competents en relació amb aquests subministraments per trobar-se, en atenció a la seva renda, en risc d'exclusió social tindran caràcter d'essencials. Aquests subministraments es circumscriuen a persones físiques en el seu habitatge habitual i el compliment dels requisits indicats haurà de ser acreditat mitjançant document expedit pels serveis socials de les administracions públiques.

També, es complementa aquesta definició amb altres modificacions en l'article 52 de la Llei 24/2013, de 26 de desembre, relatives a l'excepció per a aquest col·lectiu de consumidors vulnerables severs de l'aplicació de les previsions relatives a la suspensió del subministrament, així com de l'aplicació de recàrrecs o afectació per a les empreses distribuïdores dels pagaments que percebin d'aquells dels seus clients que tinguin subministraments vinculats a serveis declarats essencials en situació de morositat.

Per últim, s'inclou un mandat al Govern perquè, en el termini de tres mesos, procedeixi a l'aprovació d'un reial decret que desplegui el que estableix.

[NORMATIVA APROVADA. LLEIS DE LES CORTS GENERALS]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302