Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Proposició de llei de l’aprofitament de l’excedent alimentari

28/11/2016
Aquesta iniciativa legislativa es troba en tràmit al Parlament de Catalunya. Es tramita pel procediment d’urgència. Entrada en vigor: l’endemà de la seva publicació al DOGC.

Aquesta proposició de llei es dicta abordant la competència compartida que té la Generalitat en matèria de Medi Ambient i la competència per a l’establiment de normes addicionals de protecció, especialment pel que fa a la regulació sobre la correcció de la generació de residus (article 144.1.e. EAC). Així mateix, certs aspectes d’aquesta llei es dicten en virtut de les competències exclusives que té la Generalitat respecte a la regulació i el desenvolupament del sector alimentari (article 116.1.a.) i l’establiment i l’execució de les normes i els estàndards de qualitat relacionats amb l’activitat comercial (article 121.1.e.) del nostre Estatut d’Autonomia.

Aquesta proposició de Llei pretén introduir un canvi de comportament i d’actitud per part de tots els actors socials, encaminat a recuperar el valor dels aliments i concebre les restes alimentàries com un recurs.

La proposició consta de 14 articles, ordenats en tres capítols, més sis disposicions addicionals i dues finals.

En el Capítol I s’enquadren les disposicions generals de la norma, és a dir, l’objecte i finalitat de la mateixa, principis rectors en la qual s’inspira, així com els subjectes que resten subjectes i aquells sectors que en queden exclosos.

L’objecte de la llei és establir les accions pertinents per tal d'incentivar i mobilitzar les Administracions públiques i els agents afectats en la lluita contra el malbaratament d’aliments i incentiva l’aprofitament de l’excedent alimentari. S’entén per malbaratament d’aliments l’acció de desaprofitar nutrients pel consum humà, tot i tenir encara valor com a recurs nutritiu.

El Capítol II situa l’àmbit de la regulació en els drets i deures dels destinataris de la lluita contra el malbaratament alimentari, fent una diferenciació entre els drets i deures de les entitats, dels consumidors i de les entitats d’acció social.

El Capítol III regula la necessitat que el Govern elabori un Pla Nacional de lluita contra el malbaratament (el Pla s’ha d’aprovar en el termini d’un any des de la publicació de la llei). Aquest Pla ha de marcar les línies principals en les que tots els agents afectats en aquesta lluita puguin trobar un marc constant de diàleg, de compartir informació i coordinar propostes, així com les mesures de suport i foment en l’aprofitament alimentari.

[INICIATIVES LEGISLATIVES. PARLAMENT DE CATALUNYA]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302