Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Torn d'Ofici i Assistència al Detingut

La Junta de Govern de l'ICAB continua treballant davant els efectes de la modificació de l’art. 520 Ll.E.Crim. al Torn d'Assistència al Detingut

30/09/2016
Com us venim informant des de la modificació del redactat de l’art. 520 de la Ll.E.Crim i la seva afectació al funcionament de la guàrdia d’assistència al detingut, la Junta de Govern del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona treballa en diversos àmbits per solucionar els problemes que s’estan originant al torn esmentat.

Per una part, en relació al dret a accedir als elements essencials de la detenció, i davant del que considerem una interpretació limitadora dels Drets de les persones contrària a l’establert a la Directiva 2012/13/UE del  Parlament Europeu i del Consell de 22 de maig de 2012, relativa al dret a la informació en els processos penals, per part dels cossos policials:

1.-  Un grup de treball integrat per diputats de la Junta de Govern de l’ICAB, Policia de Catalunya- Mossos d’Esquadra, Departament de Justícia, Representants de la judicatura i de Fiscalia, està treballant en la possibilitat d’arribar a un criteri de consens sobre l’abast en seu policial del dret a accedir als elements essencials que han motivat la detenció del ciutadà, amb la finalitat de poder  elevar una proposta conjunta a la Comissió Nacional de Coordinació de Policies Judicials.

En aquest sentit,  el posicionament de l’ICAB, que manté que aquest dret ha de permetre accedir als documents i materials de l’atestat en els que es basa la detenció del ciutadà,  dista molt del que es manté per part dels representants de MMEE, que consideren que el lliurement del formulari de lectura de Drets  (formulari N01) on han de constar els fets  i els indicis que han provocat la detenció és suficient  per donar compliment a aquest dret.

De les conclusions que en resultin us mantindrem informats.

2.- Hem adreçat al Síndic de Greuges queixa acompanyada d’un  informe elaborat per l’ICAB, en el que exposem els motius pels que considerem que el dret a accedir als elements essencials que han provocat la detenció permet accedir als documents i materials de l’atestat, no sent suficient per donar cobertura a aquest dret el formulari de lectura de Drets omplert amb la constància dels fets.

La queixa ha motivat l’obertura d’actuació per part del Síndic que ha adreçat al  Departament d’Interior recomanacions, i ha tornat a requerir resposta del Departament.

Podeu consultar els documents al final d’aquesta informació.

En relació als efectes  que  ha provocat en el funcionament del servei d’assistència al detingut, la  comunicació immediata de les detencions  i l’obligació del lletrat d’assistir al seu client en el termini de 3 hores, sense que, per altra part i en moltes ocasions, es pugui realitzar en aquest termini la declaració del nostre client:

1.- Estem treballant amb Mossos d’Esquadra un protocol de coordinació, amb la finalitat de que des del primer moment es disposi d’informació sobre el moment en que es produirà la declaració, coordinació amb intèrprets, i altres aspectes de funcionament.

En el moment en que el protocol estigui definitivament tancat i sigui operatiu  us informarem.

2.- Es troba en tràmit la modificació de l’art. 16.4 del Reglament de Torn d’Ofici per tal de que la Junta de Govern pugui modificar l’horari de la guàrdia en assistència al detingut, amb la finalitat de que l’horari  de la guàrdia permeti, en un número important de situacions, que aquesta no s’allargui fins a tres dies de duració. 

Diversos companys han presentat al·legacions al projecte de modificació que seran estudiades per la Junta de Govern, abans de l’aprovació definitiva de la modificació.

S’informarà  també de la modificació definitiva que es porti a terme i del moment en que aquesta serà efectiva.

Finalment, i en relació al plus de retribució que  la complexitat que ha suposat aquesta situació en la guàrdia per l’assistència al detingut, ja us vam informar que quan el lletrat s’hagi de desplaçar al centre de detenció en més d’una ocasió, per no ser possible la declaració en les tres primeres hores, el Departament de Justícia va acceptar que es contempli com assistència al detingut el primer desplaçament dintre de les tres hores, encara que no vagi acompanyat de la declaració del nostre client, de forma que permeti el cobrament del mòdul de doble guàrdia, si com a conseqüència dels telefonemes encomanats durant la guàrdia d’assistència al detingut, hi ha més de 5 desplaçaments al centre de detenció, per assistir als nostres clients , dintre de les tres primeres hores, o per prestar declaració en horari posterior.

La possibilitat de que aquesta segona assistència es pugui fer  realitzar via on line serà operativa en breu.

NOTÍCIES RELACIONADES:

Documents

Contactes