Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Justícia Penal Internacional

Delimitació de l’abast temporal en la investigació de crims de lesa humanitat

08/11/2016
El Jutjat Central d’Instrucció núm. 6 de l’Audiència Nacional rebutja complimentar una comissió rogatòria cursada per un jutge argentí que investiga 379 assassinats d’ETA arran d’una denúncia presentada per l’associació 'Dignidad y Justicia' per delictes de lesa humanitat.

En la interlocutòria de 31 d’octubre de 2016, el Magistrat Sr. Abascal Junquera apunta a què Espanya no ha ratificat la Convenció sobre la imprescriptibilitat dels crims de guerra i dels crims de lesa humanitat de les NNUU, de 26 de novembre de 1968, i que no va ser fins a l’entrada en vigor de la L.O. 15/2003, de 25 de novembre, que els delictes de lesa humanitat foren introduïts al Codi Penal (en vigor des de l’1 d’octubre de 2004), pel que, al no ser retroactius, no es podrien perseguir a Espanya fets susceptibles de ser qualificats com a delictes de lesa humanitat si la seva comissió és anterior a l’1 d’octubre de 2004.

Recorda, a més, que la jurisdicció universal no pot esdevenir una revisió del que hagin actuat els Tribunals espanyols al respecte, contextualitzant els requisits i condicions per al seu funcionament, així com el seu caràcter subsidiari. A més, assenyala que la doctrina del Tribunal Suprem en el cas Scilingo, i la interlocutòria de 8 d’abril de 2016 de la Secció Tercera de la Sala Penal de l’Audiència Nacional vàren rebutjar qualificar-ho com a delictes de lesa humanitat, per raons de tipicitat.

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissions
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    Comissió d'Advocats de Responsabilitat Civil i Assegurances, Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l'Advocacia, Comissió de Dones Advocades, Comissió de Dret Penitenciari, Comissió de Drogues , Comissió de Justícia Penal Internacional , Comissió dels Drets de la Gent Gran , Comissió per a la Igualtat de Drets dels Nous Models de Família , Comissió de Prospectives T. 93 601 12 12 - EXT. 5341 F. 93 487 16 49 E. comissions@icab.cat