Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Projecte de llei sobre les voluntats digitals i de modificació dels llibres segon i quart del Codi Civil de Catalunya

20/03/2017
Aquest projecte es tramita pel procediment d’urgència extraordinària. Entrada en vigor: es preveu que sigui als vint dies de la seva publicació al DOGC.

El projecte es justifica per la necessitat de regular, per a després de la mort d’una persona, el llegat que configuren els arxius digitals derivats de l’activitat de la persona en entorns digitals, perquè sovint els contractes que se subscriuen amb els prestadors de serveis digitals o les polítiques que aquests tenen en vigor no preveuen què succeeix quan la persona mor o quan té la capacitat judicialment modificada i, per tant, quin ha de ser el destí dels arxius digitals.

El projecte modifica el Llibre Segon del Codi Civil de Catalunya per tal d’incorporar la regulació de les voluntats digitals en cas de pèrdua sobrevinguda de capacitat (dins l’art 222-2. Poder en previsió de pèrdua sobrevinguda de capacitat), així com per regular la presència dels tutelats en entorns digitals (dins l’art. 222-36. Relacions entre tutors i tutelats) i la dels fills en entorns digitals (dins l’art. 236-17. Relacions entre pares i fills).

També es preveu que entre els actes que requereixin autorització judicial per part del tutor i l’administrador patrimonial (art. 222-43) figuri la de demanar als prestadors de serveis digitals la cancel·lació de comptes digitals que tinguin un contingut patrimonial.

Per altra banda, es modifica el Llibre Quart del Codi Civil de Catalunya, incorporant un nou article 411-10., que passa a regular les Voluntats digitals en cas de mort.

També s’incorpora la previsió de regular les voluntats digitals en testament (afegint un nou apartat 2 a l’article 421-2. Contingut del testament) i un nou article 421-24. Designació de la persona encarregada d’executar les voluntats digitals del causant.

A més, s’incorpora la figura del Mode relatiu a les voluntats digitals, mitjançant la modificació de l’apartat 1 de l’article 428-1. Mode successori. També es fa previsió de l’exigència del compliment d’aquest mode (art. 428-2).

La llei preveu la creació del Registre de voluntats digitals, habilitant la regulació per via reglamentària de la seva organització, funcionament i accés.

[INICIATIVES LEGISLATIVES. PARLAMENT DE CATALUNYA]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302