Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Relacions amb l'Administració i la Justícia (CRAJ)

Paper zero als jutjats: LexNet i e-Justícia. Atenció al calendari d'implantació!

02/11/2016
La modificació de la Llei d’Enjudiciament Civil arran de la Llei 42/15, de 5 d’octubre estableix l’obligatorietat per part dels advocats de comunicar-se amb l’Administració de Justícia a través dels sistemes telemàtics. Malgrat que l’efectivitat d’aquesta obligatorietat no ha estat homogènia en tots els Partits Judicials, cal recordar que la implantació continua realitzant-se i que és imprescindible que tots els advocats i advocades estiguin atents a les diferents notícies que es puguin succeir informant dels calendaris de posada en marxa.
Paper zero als jutjats: LexNet i e-Justícia. Atenció al calendari d'implantació!

En aquest sentit, us recordem que l’accés a través dels sistemes telemàtics als Partits Judicials de Catalunya és obligatori a: Jutjats del Social i Civils de Granollers, Mataró, Sabadell i Terrasa.

El proper 7 de novembre està prevista l’activació obligatòria a diversos Jutjats també de Barcelona ciutat. Per tant, és imprescindible comprovar que es disposa de tots els requisits tècnics per poder interactuar.

Cal recordar que la comunicació per via telemàtica exigeix de manera imperiosa tenir un certificat digital vigent, sigui quin sigui el sistema al que s’accedeixi. En aquest sentit, i tal com va exigir l'ICAB a totes les Administracions que es veuen immerses en aquest procés, el DNI electrònic és un d’aquests mitjans; sense perjudici que el Col·legi posa a disposició de tots els col·legiats exercents la Certificació de l’Advocacia (ACA) que, a més d’identifcar-vos com a persona física, incorpora l’atribut d’advocat i què és una certificació que reuneix tots els requisits tècnics necessaris per actuar davant l’Administració de Justícia, tant com davant l’Administració d’Hisenda, diverses Administracions locals, FOGASA, etc.

El sistema telemàtic, però, no és el mateix a totes les Comunitats Autònomes. Si a la majoria de l’Estat espanyol és LexNet, a Catalunya s’ha optat pel sistema e-Justícia que, a més de permetre la presentació i notificació d’escrits, suposa també un pas endavant en el concepte d’expedient electrònic.

Podeu consultar els diferents sistemes que s’utilitzen segons els partits judicials al mapa d’implantació.

LexNet ja és 100% operatiu. L’accés es pot realitzar a través de l'enllaç https://lexnet.justicia.es/ que és la via que des de l’inici va habilitar el Ministeri de Justícia. L'ICAB va recomanar aquest accés, així com a través de l’App que el Ministeri va desenvolupar i, això, sense perjudici d’informar també de l’existència d’una plataforma creada pel CGAE exclusiva per advocats i que, recentment, s’ha decidit interrompre per no ser possible garantir l’actualització de continguts i funcionalitats que l’advocacia requereix.

e-Justícia es troba en plena fase d’implantació i el calendari el podeu consultar al següent enllaç: Desplegament de les comunicacions telemàtiques a Catalunya

Sense perjudici del desplegament que l'ICAB va fer els últims mesos de 2015 i que va aconseguir formar més de 7.000 companys no només en l’ús de LexNet, sinó també en el d’e-Justícia i coneixements sobre les prevencions imprescindibles des de la deontologia professional en el que és protecció de dades, seguretat en les comunicacions; estem intentant concretar amb la Generalitat de Catalunya una nova càpsula informativa específica d'e-Justícia.

Tot i així us recordem que a l’apartat específic de la pàgina web col·legial creat per mantenir-vos informats de totes les novetats al respecte: “Paper zero als Jutjats” podreu trobar manuals i tutorials que us ajudaran i que el personal de l’ICAB al Servei d’Atenció al Col·legiat també està preparat per atendre-us.

Contactes