Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Llei Orgànica 2/2015, de 30 de març, per la qual es modifica la Llei Orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi Penal, en matèria de delictes de terrorisme (BOE del 31 de març de 2015)

05/09/2016
Entrada en vigor: 01/07/2015. Modifica la LOPJ en matèria de competència de la jurisdicció espanyola per conèixer dels fets comesos per espanyols o estrangers fora del territori nacional susceptibles de tipificar-se, segons la llei espanyola, com a delicte de terrorisme. Modifica el Codi Penal.

Entre altres aspectes, s’estableix una nova definició de delicte de terrorisme a l'art. 573. D'altra banda, l'art. 573 bis estableix la pena que correspon a cada delicte de terrorisme. L'art. 574 estableix la tipificació de totes aquelles conductes relacionades amb el dipòsit d'armes i explosius, la seva fabricació, tràfic, subministrament o la simple col·locació o ocupació dels mateixos, quan es persegueixin les finalitats enumerades en l'art. 573,1. L’art. 575 tipifica l'adoctrinament i l'ensinistrament militar o de combat o en el maneig de tota classe d'armes i explosius, incloent expressament l'adoctrinament i ensinistrament passiu, amb especial menció al que es realitza a través d'internet o de serveis de comunicació accessibles al públic, que exigeix, per ser considerat delicte, una nota d'habitualitat i un element finalista que no és altre que estar dirigit a incorporar-se a una organització terrorista, col·laborar amb ella o perseguir els seus fins. També es tipifica en aquest precepte el fenomen dels combatents terroristes estrangers, és a dir, els que per integrar-se o col·laborar amb una organització terrorista o per cometre un delicte de terrorisme es desplacin a l'estranger. A més, l'art. 576 estableix la pena per a les conductes relacionades amb el finançament del terrorisme. L'art. 577 recull la tipificació i sanció de les formes de col·laboració amb organitzacions, grups o elements terroristes, o que estiguin dirigides a cometre un delicte de terrorisme. Els arts. 578 i 579 castiguen l'enaltiment o justificació públics del terrorisme, els actes de descrèdit, menyspreu o humiliació de les víctimes, així com la difusió de missatges o consignes per incitar a altres a la comissió de delictes de terrorisme. L'art. 579 bis incorpora, quan es donin les circumstàncies enumerades en l'esmentat precepte, les penes d'inhabilitació absoluta i la nova pena d'inhabilitació especial per a professió o ofici educatius, en els àmbits docent, esportiu i de lleure, per un temps superior entre sis i vint anys al de la durada de la pena de privació de llibertat imposada en el seu cas en la sentència. L'art. 580 preveu que, en tots els delictes de terrorisme, la condemna d'un jutge o tribunal estranger s'ha d'equiparar a les sentències dels jutges o tribunals espanyols als efectes d'aplicació de l'agreujant de reincidència.

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302