Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar

Món jurídic

 • 311. Abril-Maig 2017

  Descarregar 84 12.9Mbs»

  Editorial: Un projecte apassionant

  ACTUALITAT

  Novetats Legislatives
  Ampliació de la legislació
  Ressenyes jurisprudencials
  Article: L’església catòlica i el pagament del ICIO a Espanya. El soci minoritari exigeix el seu dret al dividend.

  EL COL·LEGI ES MOU: 2a fira de l’ocupació; Referent i punt de trobada
  entre despatxos d’advocats i candidats de perfil jurídic; Aprèn idiomes a l’ICAB; mel i caramels, projectes solidaris de l’ICAB; Més de 800 persones celebren el Sant Jordi a l’ICAB; Mediacions per videoconferència, gràcies al CEMICAB; Impulsem el
  català a la justícia! campanya “què pot fer el teu advocat per tu?” II Congrés de l’advocacia,cita imprescindible per formar-se; Participa al congrés de les professions; assessor personal, el teu guia dins l’ICAB; “Espai de reflexió”; RJC, nou llibre sobre prova civil; Defuncions. 

  Des de la Junta: Més presència, proximitat i prestigi per a l’ICAB; Nous òrgans de direcció a 8 comissions de persones col•legiades. 

  FUNCIONS PÚBLIQUES ICAB: Dades sobre deontologia, honoraris, torn d’ofici, estrangeria i registres

  SERVEI DEL MES: Vols ser advocat, comença per l’EPJ!

  RESPONSABILITAT SOCIAL CORPORATIVA: Carta d’agraïment a la Fundació Degà Ignasi de Gispert.

  De tot i més: La Mutualidad de la abogacía inicia el canvi d’identitat Corporativa

  Article: Els desnonaments per falta de pagament i la seva execució. Cassació civil: nous criteris d’admissió. Acord extrajudicial de pagaments: la mediació concursal.

  ENTREVISTA A:  Miguel Ángel Gimeno, president de l’Oficina Antifrau de Catalunya: “Cal regular la figura de l’alertador”

  Article: La reforma (horària) que ve a Catalunya. La roda de reconeixement i la irrupció de les xarxes socials

  Entre nosaltres: Vulneración del principio a la presunción de inocencia; Las reglas de pago del crédito contra la masa en el concurso. Interpretación jurisprudencial.“Malos tiempos para… la administración concursal”

  D’un cop d'ull: El director de l’Oficina Antifrau de Catalunya i el degà del Col•legi de l’Advocacia de Barcelona van mantenir el passat 21 de març una trobada institucional al Palauet Casades. A l’acte hi van participar també altres membres d’ambdues institucions. D’esquerra a dreta: vicedegana de l’ICAB, Rosa Ma. Barberà; director de l’Oficina Antifrau, Miguel Ángel Gimeno; degà de l’ICAB, Oriol Rusca; director adjunt de l’Oficina Antifrau, Joan Xirau; i responsable del gabinet del director (Oficina Antifrau), Sara Vidal. 

  El 22 de març va tenir lloc a l’ICAB la trobada institucional entre el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús Maria Barrientos – amb els membres de la sala de Govern del TSCJ, entre ells, el president de l’Audiència provincial de Barcelona, Antonio Recio- i el degà del Col•legi de l’Advocacia de Barcelona, Oriol Rusca, la vicedegana de l’ICAB, Rosa Ma. Barberà i els diputats de la Junta de Govern Jorge Navarro, Esther Palmés i Mercè Claramunt. 

  Prop de 200 advocats i advocades van participar els dies 22 i 23 de març en el II Congrés de Mediació de l’Advocacia de Barcelona. El congrés va ser inaugurat per la vicedegana del Col•legi Rosa Ma. Barberà, pel president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, per la diputada de la Junta de Govern responsable del CEMICAB, Mercè Claramunt, i el director general de Dret i Entitats Jurídiques de la Generalitat de Catalunya, Xavier Bernadí.

  L’1 de març la Comissió de Dret Penitenciari va mantenir una reunió de treball amb jutges i fiscals

  Presentació fundació Sant Raimon de Penyafort. D’esquerra a dreta: Xavier Puigdollers, patró de la Fundació Sant Raimon de Penyafort, Oriol Rusca, degà de l’ICAB i president de la Fundació SRP, Carme Adell, diputada de la Junta de Govern del Col•legi i Jorge Cardona Llorens,
  catedràtic de dret internacional públic de la Universitat de València.

  El 3 d’abril una delegació d’advocats i advocades de Costa d’Ivori van visitar el Col•legi de l’Advocacia de Barcelona.

  La Comissió de Justícia Penal Internacional del Col•legi de l’Advocacia de Barcelona i el Col•legi d’Advocats Penal Internacional de l’Haia van realitzar el 30 de març la conferència: ‘Els delictes en matèria de seguretat vial: Dolo eventual en el dret internacional’. A la fotografia: Juan José Pereña, fiscal delegat en Seguretat Vial de Salamanca, Daniel Vosseler, advocat expert en dret de la circulació, Luis del Castillo, president de la Comissió de Justícia Penal Internacional de l’ICAB i president Honorari del Col·legi d’Advocats Penal Internacional de l’Haia i Javier García Mallol, vocal de la Comissió de Justícia Penal Internacional de l’ICAB.

  El 4 de maig la Comissió d’Advocats Sèniors de l’ICAB, amb la presència del degà Oriol Rusca, va lliurar un diploma commemoratiu a l’advocat José María Martínez-Marí Ódena per haver complert 101 anys i ser el membre més gran d’aquesta Comissió.

  El 28 de març va tenir lloc el Concert de Jazz a càrrec del duet Lluís Capdevila i Petros Klampanis. Es va celebrar al Pati de Columnes del Col•legi i va servir per presentar l’àlbum “Diaspora”.

  El Col·legi va realitzar el 24 de març una nova sessió del “Justícia i Joves”, una iniciativa amb la qual aquesta Corporació acosta el món del dret als estudiants de tercer i quart d’ESO de diferents instituts del Barcelonès. En aquesta ocasió va visitar l’ICAB l’institut Joaquim Rubió i Ors. La vicedegana va explicar la feina que realitza l’advocacia, i tot el seguit el company Lluís Batlló va conduir el col·loqui-debat que s’estableix amb els alumnes.

  L’equip de futbol de l’ICAB va anar a Valladolid el primer cap de setmana de març per conèixer aquest Col•legi i alhora disputar un partit de futbol amistós, que va guanyar l’equip de Barcelona per 3 gols a 2. 

  Els integrants de l’equip de Valladolid també van visitar a principis d’abril el Palauet Casades, seu del Col•legi de l’Advocacia. També es va realitzar el corresponent partit de tornada de futbol.

  Advocats i advocades aficionats a córrer i altres professionals van participar el 22 d’abril a la VIII edició de la Cursa Intercol•legial Sabadell Professional 2017, que organitzen 19 Col·legis i Associacions professionals, entre ells el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i que va comptar amb el patrocini de Banc de Sabadell.

  Biblioteca
  Club icab
  Anuncis

 • 310. Febrer-Març 2017

  Descarregar 84 15.7Mbs»

  Editorial: estrenem biblioteca

  ACTUALITAT

  Novetats legislatives.

  Ampliació de la legislació: El reial decret llei 1/2017, de 20 de gener, de mesures urgents de protecció de consumidors en matèria de clàusules sòl: un instrument insuficient i possiblement inútil

  Ressenyes jurisprudencials

  Articles:  El TJUE abre nuevos interrogantes y cierra la puerta a la ejecución hipotecaria; entra en vigor la llei 4/2016; prevención y lucha contra la violencia de la mujer en el convenio de Estambul

  Sant Raimon de Penyafort: Reestrenem biblioteca; Sessió solemne, el gran dia de l’advocia barcelonanina; Sopar còctel i ball; 25è aniversari BFE i memorial Jacques Henry; Networking amb el món; Marató de conferències; Premis jurídics, els oscar de l’ICAB; Concurs d’Oratòria Memorial Amadeu Maristany per a noves promocions; premi de treballs de recerca de l’associació catalana de perits judicials i forenses; ICAB solidari; In memoriam; activitats lúdiques i esportives; Sopars de 50 anys de col·legiació i del GAJ; Visita infantil a la biblioteca i Diverticab

   EL COL·LEGI ES MOU: Victòria de l’ICAB sobre l’IVA del Torn d’Ofici; nova fornada d’advocats, gràcies a l’EPJ; el TC empara el dret d’accés a l’atestat en l’assistència a comissaria; Cemicab, més de 1.000 mediacions al 2016; pioner servei d’informació als ciutadans sobre clàusules sòl; El mirall de l’advocacia: tercera radiografia de la professió; Cal adequar la normativa processal espanyola al dret comunitari; vols marcar un gol? Suport a l’advocacia amenaçada; defuncions

  Funcions públiques ICAB: Dades sobre deontologia, honoraris, torn d’ofici, estrangeria i registres;

  Articles: és necessària la reforma constitucional? Oportunitat i conveniència de la reforma constitucional; la Revista Jurídica de Catalunya: un projecte de futur; Un nou sistema de patents; Recuperació de la plusvàlua municipal. Anàlisi dels supòsits admesos per la recent jurisprudència

  ENTREVISTA A...Dolors montserrat, ministra de sanidad, servicios e igualdad: “Es una cuestión de estado para este gobierno acabar con la violencia de género”

  Responsabilitat social corporativa : Ulls del món

  Entre nosaltres: la presumpció de donació al règim de separació de béns de catalunya; estabilitat i solvència: el plan universal de la mutualidad assoleix el 5,06% de rendibilitat al tancament del 2016

   Un cop d’ull:  En el marc de l’acte d’imposició de togues i premis de l’ICAB es va lliurar el premi Felip Portabella a Pablo Llanera Conde, magistrat de la sala segona del tribunal suprem, en reconeixement a l’exercici de la funció jurisdiccional amb un especial respecte i consideració envers l’advocacia. El 19 de desembre la seu de l’ICAB va acollir la tradicional trobada de la comissió de dret penitenciari del col·legi, amb l’assistència del degà Oriol Rusca i la diputada de la junta de govern responsable de la comissió, Blanca de Olivar, amb Armand calderó, director general de serveis penitenciaris de la generalitat, els directors de centres penitenciaris i altres membres de les àrees de la direcció general. El 12 de gener va tenir lloc la conferència a càrrec de Senén Florensa, director general de l’institut europeu de la mediterrània i ambaixador d’Espanya a Tunísia, amb el títol “cap a on va el món àrab”. la comissió de la memòria històrica del col·legi va realitzar el 13 de febrer una conferència per exposar la llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme. A la taula rodona hi van participar Josep Cruanyes, advocat i membre de la Comissió de la memòria històrica del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona; Mireia Boya, diputada del grup parlamentari de la cup; Joan Josep Nuet, diputat del grup parlamentari CSQP, Montserrat Palau, diputada del grup parlamentari de JXSi. Pilar rebaque, vocal de la comissió de la memòria històrica, va presentar l’acte. La sala d’actes de l’ICAB va ser l’escenari, dimecres 15 de febrer, del concert de la coral, que va interpretar “obres clàssiques”. Sota la direcció d’Enric Cambray i les adjuntes a la direcció, Júlia Bonjoch i Queralt Casasayas. L’11 de febrer, a l’escenari de la sala d’actes de l’ICAB, es va representar l’obra “tot és comèdia!” un viatge per 10 escenes significatives que mostren de quina manera s’ha fet riure als espectadors època rere època. El diputat de la junta de govern, Josep Guiu, va lliurar els trofeus del futbol 7, torneig que va tenir lloc a la fundació Brafa, diumenge 12 de febrer. Grups de música formats per col·legiats de l’ICAB van fer un únic concert, el 9 de febrer, al centre de formació de l’ICAB, els beneficis del qual van ser destinats a la fundació degà Ignasi de Gispert.

   Biblioteca

  Club icab

  De tot i més: compte enrere per sant jordi

  Anuncis

 • 309. Desembre-Gener 2017

  Descarregar 84 17.5Mbs»

  Editorial: Sant Raimon de Penyafort 2017

   ACTUALITAT

  Novetats legislatives.

  Ampliació de la legislació: Principals novetats fiscals introduïdes pel reial decret-llei 3/2016

  Articles: Sobre l’índex de referència de préstecs hipotecaris o IRPH. Consignación de las preguntas al acusado por parte de la acusación. La vessant positiva de consignar les preguntes quan l’acusat es nega a declarar. Europa en contra de les diferències indemnitzatòries entre treballadors temporals i indefinits. Què demana la normativa de protecció al consumidor als advocats? Prova civil: aspectes problemàtics


   EL COL·LEGI ES MOU
  Aprovats els pressupostos de l’ICAB i la rebaixa de la quota col·legial per al 2017. Nova pòlissa de responsabilitat civil col·lectiva. Compte enrere per al SRP’17! L’ICAB alerta de l’augment del temps de resolució. LEXNET i e-justicia. Calendari d’implantació. 8,41 per als advocat/des del Torn. Campanyes publicitàries de l’advocacia. El GAJ compleix 50 anys. Nova edició del postgrau EPJ. 25f, propera prova d’accés a l’advocacia. Estrenem biblioteca! Escriu al Món Jurídic. Visites als despatxos, serveis ICAB més a prop. la Fundació Degà Ignasi de Gispert estrena web. Suport als advocats morts a Hondures. Associació catalana de juristes de l’administració local.

  Articles: Present i futur del torn d’ofici: garantia per a la ciutadania. Demanda i reclamació prèvia en accidents de 2015. Aspectes tributaris relacionats amb la nul·litat de les clàusules sòl

   EL SERVEI DEL MES: Nova app de textos legals de l’ICAB

  Des de la Junta: Nova etapa de la fundació privada sant raimon de penyafort

  ENTREVISTA A Michel Benichou, presidente del CCBE: “Si se sacrifica la libertad por la seguridad, no se tendrá ni libertad ni seguridad”

  Article: Primera trobada de les comissions de protecció dels drets dels animals. Retractividad de los efectos de la nulidad de las cláusulas suelo

  RESPONSABILITAT SOCIAL CORPORATIVA Fundació Degà Ignasi de Gispert

  Entre nosaltres: La relació d’especial subjecció de la població reclusa: el dret de defensa i els locutoris de comunicació penitenciària. Les proves pericials d’intel·ligència en el procés penal

   Un cop d’ull:   El degà Oriol Rusca va presidir el passat 16 de novembre l’acte de presentació de l’Informe 2016 sobre la llibertat religiosa al món. L’acte, organitzar per la Fundació Ajuda a l’Església Necessitada (AIN- ACN Catalunya), va comptar amb les intervencions de Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, Jean Abdou Arbach, Arquebisbe d’Homs (Síria) i de Javier Menéndez Ros, Director d’Ajuda a l’Església Necessitada a Espanya. La revista “Abogacía”, que edita el Consejo General de la Abogacía Española va celebrar el 28 de novembre el seu número 100. L’acte commemoratiu va ser presidit per la presidenta del CGAE, Victoria Ortega i per la secretària d’Estat de Justícia, Carmen Sanchez. Hi van assistir també destacades figures de l’àmbit jurídic. El passat 21 de novembre els degans dels nou Col·legis d’Advocats catalans que compten amb Comissions de Protecció dels Drets dels Animals (CPDA’s) -Barcelona, Tarragona, Girona, Manresa, Mataró, Granollers, Terrassa, Sabadell i Reus- van firmar un conveni amb el Departament de Sanitat i d’Anatomia Animals de la Facultat de Veterinària de la UAB, per donar suport al projecte pilot que els investigadors de la Universitat estan posant en marxa per avaluar l’efectivitat d’una vacuna anticonceptiva en senglars urbans i periurbans de diversos municipis del Vallès Occidental. A la fotografia el degà de l’ICAB, Oriol Rusca, i Manuel López Béjar, Director del departament de Sanitat i Anatomia de la Facultat de Veterinària (UAB). El passat 11 de novembre, en el marc de la jornada sobre ‘El dret a la informació de la persona detinguda des d’una perspectiva comparada’ que va organitzar el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) i el Centre Irídia amb el suport de l’Open Society Justice Initiative es van denunciar novament les dificultats per accedir als atestats policials en dependències policials de Catalunya per part dels lletrades i lletrats que realitzen assistències a persones detingudes. A la foto, d’esquerra a dreta: la diputada de la Junta de Govern, Esther Palmés, el director General de la Policia, Albert Batlle, i el comissari cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero. El passat 26 d’octubre va tenir lloc la presentació de la Guia de Normativa Bàsica de Consum de l’Advocat/da. L’acte vacomptar amb la participació de la diputada de la Junta de Govern responsable de l’Àrea de Consum, Bibliotecària i una de les presidentes de la Comissió d’Honoraris, Elena Moreno i Badia, de la catedràtica de Dret Civil de la Universitat de Barcelona (UB) Imma Barral i de l’advocat Carles García. La nova Guia ha estat elaborada amb l’objectiu d’especificar quines són les obligacions dels despatxos d’advocats en les seves relacions de prestació de serveis amb els seus clients quan aquests són consumidors. L’ICAB i la Fundació Nous Horitzons i el Grup Els Verds – Aliança lliure europea del Parlament Europeu van presentar el 25 de novembre la proposta de directiva europea del grup Els verds al Parlament Europeu: “Protecció dels denunciants ‘Whistle- Blowers’ de la corrupció i d’altres pràctiques contra el bé comú”. En el transcurs de l’acte es va realitzar una taula rodona on hi van participar el fiscal de Palma de Mallorca, Pedro Horrach Arrom; el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya i ex president del Tribunal Superior de Justícia Catalunya, Miguel Ángel Gimeno Jubero, l’inspector en Cap de la Secció de la Policia Judicial Barcelona, Juan A. Pablo Yubero, i el magistrat de l’Audiència Provincial de Barcelona, Josep Niubó. Amb motiu de la commemoració del 10è aniversari de la signatura de la ‘Convenció de les Nacions Unides en defensa dels drets de les persones discapacitades’, la Secció de Dret de la Infància i Adolescència del Col·legi va organitzar un acte a favor dels infants i adolescents amb discapacitat. L’acte el va presidir la vicedegana de l’ICAB, Rosa Maria Barberà, i va comptar amb la participació del president de la Secció de Dret de la Infància i Adolescència, Xavier Puigdollers, de la mestra, logopeda i coordinadora del Centre de Suport a l’Escola Inclusiva del Centre CEE ASPASIM, Núria Capellas, i de la responsable jurídica de DINCAT, Sònia Fabra. Alguns dels assistents a l’acte van deixar les seves mans gravades en el mural reivindicatiu. La Secció de Dret Comunitari i Internacional va organitzar el passat 24 d’octubre la conferència “Els municipis i les relacions internacionals”. Va comptar amb la participació de Pablo Sánchez Centellas, exdirector de Relacions Internacionals i Assessor d’Afers Exteriors i Justícia Global de l’Ajuntament de Barcelona; Joaquim Millan i Alegret, consultor en matèria de municipis i Unió Europea (Director d’Eurolocal) i secretari General del Consell Català del Moviment Europeu. L’acte va ser presentat i moderada per Blanca Padrós Amat, presidenta de Secció Organitzadora. Conferència del neuròleg Jordi Ponces i Vergé, sota el títol “La Memòria”, celebrada el 6 d’octubre de 2016. Trobada de la Coral de l’ICAB amb la resta de corals d’Espanya, que va tenir lloc a Almeria a l’octubre de 2016. El passat 18 de desembre, dia en què se celebrava La Marató de TV3, la coral de l’ICAB va oferir un concert amb el millor del seu repertori a l’Escola Pia de Sarrià. El passat 25 de novembre es va disputar un partit solidari entre periodistes de Tv3 i l’equip de futbol de l’ICAB i pares d’alumnes de l’Escola Xaloc de l’Hospitalet de Llobregat.A la foto, l’equip de futbol de l’ICAB i l’equip de pares d’alumnes de l’Escola Pia de Sarrià, que també van disputar un partit de futbol, el diumenge 18 de desembre, per a La Marató de TV3.

  Biblioteca

  Club ICAB

  De tot i més: Novel·les d’advocats. El Cebo, de Juan José Gracia Agis i Ramon Gasch i Pou. Noticias, las justas de Sergio Martín, María Eizaguirre Comendador, Alberto Palomar, América Valenzuela, Almudena Vigil i Enrique Dans. Sense cadàver, per Fàtima Llambrich. Tres preguntas para una gestión econòmica inteligente de Argelia García. El último rey de Tenerife de Pedro L. Yúfera. Els hereus de la terra per Ildefonso falcones

  Anuncis