Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar

Món jurídic

 • 313. Agost-Setembre 2017

  Descarregar 84 4.2Mbs»

  SUMARI

  Editorial: Nous temps

   

  ACTUALITAT

  Novetats legislatives

  Ampliació de la legislació: La modificació de la llei de jurisdicció voluntària: apedaçant altres lleis

  Ressenyes jurisprudencials: Les costes de prima instància i apel·lació en els processos per clàusules sòl; Modificació de doctrina sobre la indemnització dels treballadors indefinits no fixes del sector públic cessats per cobertura de plaça; Acomiadament per conducta contrària al conveni col·lectiu i al codi de conducta de l’empresa; Sobre el sistema ‘altament insatisfactori’ de gravacions en judici

  Articles: Fiscalidad del pacto sucesorio catalán; la sentència del tribunal constitucional sobre l’impost de plusvàlua

   

  EL COL·LEGI ES MOU: 

  Mª Eugènia Gay, elegida nova degana de l’ICAB a les eleccions celebrades el 28 de juny

   

  JUNTA INFORMA:

  Mª Eugènia Gay pren possessió com a degana de l’ICAB el 13 de juliol

   

  EL COL·LEGI ES MOU:

  L’ICAB crea un Servei d’Orientació Jurídica (SOJ) específic per atendre les víctimes de l’atemptat de Barcelona del passat 17 d’agost; L’ICAB demana informació sobre la detenció del periodista Hamza Yalçim, detingut a El Prat el 3 d’agost per un ordre de recerca i captura cursada a través d’Interpol; Cal reformar la Llei d’assistència jurídica gratuïta, reivindació feta el 12 de juliol coincidint amb la commemoració del Dia de la Justícia Gratuïta i del Torn d’Ofici; Augmenta l’ús de l’expedient electrònic de Justícia Gratuïta, en els primers 7 mesos de l’any es van tramitar 23.989 expedients electrònics a la demarcació de Barcelona, més de 2.300 expedients que al mateix període del 2016; Vols un plus per a la teva formació? Cursa els Màsters ICAB! El programa té la vocació de ser el referent en la formació especialitzada dels Llicenciats o Graduats en Dret amb un equip de professors ampli i plural; Vols exercir com a advocat/da? Comença per l’EPJ, l’Escola de Pràctica Jurídica amb 50 anys d’experiència; Menja’t el món amb la formació d’idiomes de l’ICAB, una àmplia oferta formativa en cursos d’idiomes adreçats tant a col·legiats i col·legiades, a les empreses o entitats i a tots els interessats que vulguin aprendre una nova llengua; Estratègies per fer rendible el despatx durant un curs entre el 17 d’octubre i el 28 de novembre; L’Exercici de l’advocacia a través de la cooperativa; Més de 80 conferències en el II Congrés de l’advocacia de Barcelona, celebrat els 22 i 23 de juny amb més de 3.500 inscripcions; La intercol·legial reclama definir un marc regulador de l’exercici professional; 15è aniversari de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals, celebrat el 15 de juny.

  Funcions públiques: Dades sobre deontologia, honoraris, torn d’ofici, estrangeria i registres

  Servei del mes: L’ICAB estrena màster en Compliance

  Articles:   Delictes d’odi a twitter i facebook: els casos de Cassandra Vera i César Strawberry; El reglament general de protecció de dades: Governança de la informació amb un enfocament de risc; delicte fiscal i procés penal: crònica d’un mal encaix

  Entrevista a: Luis Moreno Ocampo, exfiscal cap de la Cort Penal Internacional. “La Corte Penal Internacional es el “experimento” más moderno en términos de instituciones legales”

  Articles: El nou sistema de subministrament immediat de la informació: Una nova gestió de l’impost sobre el valor afegit vigent des de juliol de 2017; La recuperació dels habitatges ocupats: Necessitat de reformar la LEC; El difícil equilibri entre la llibertat d’informació i les garanties  processals de la instrucció; El secreto de actuaciones: un breve apunte sobre su duración; Règim de la relació avis i néts

  Entre nosaltres: Hi ha una altra manera de fer advocacia (o “com fer rendible  un despatx d’advocats”); Ventres de lloguer, debat i controvèrsia

  D’un cop d'ull: Conveni ICAB- Diputació de Barcelona; conveni ICAB- ministeri de l’interior; Presentació del sidh a Sant Sadurní d’Anoia; II Congrés de l’advocacia de Barcelona; Entrega diplomes màsters; Acte acadèmic de germanor promoció de dret 1962-1967; Primera festa d’idiomes ICAB; Concert de la coral de l’ICAB

   

  Biblioteca
  Club ICAB
  Anuncis

 • 312. Juny-Juliol 2017

  Descarregar 84 13.6Mbs»

  Editorial: Balanç del mandat

  ACTUALITAT

  Novetats legislatives
  Ampliació de la legislació: El nou registre de parelles estables de Catalunya
  Ressenyes jurisprudencials: Ressenyes jurisprudencials

  EL COL·LEGI ES MOU:  La llei del registre civil no entrarà en vigor al 2017; Les bones pràctiques, tema central de les vii jornades de juntes de govern de granada; El SOJ-CIE de la zona franca ajuda a reduir la conflictivitat del centre; Silvia Giménez-Salinas, elegida vicepresidenta de la FBE;Calella compta, gràcies a l’ICAB, amb un servei d’intermediació amb entitats bancàries; Ple ordinari del Consejo de la Abogacía española, a l’ICAB; l’ICAB participa al Bizbarcelona; Més de 100 activitats en el 1r congrés de les professions; L’ICAB triplica al 2017 les mobilitats del programa Erasmus+! L’ICAB alerta de les problemàtiques dels tractats TTIP, CETA i TISA; Base de dades de resolucions col·legials, gràcies al conveni icab Tirant lo Blanch; Sessió ordinària de l’acadèmia; La intercol·legial ajuda a reinserir advocats asilats i immigrats; Defuncions.


  JUNTA INFORMA: Eleccions al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona; Secció compliance i comissió dels drets de les persones amb discapacitat

  Article: El consell de garanties estatutàries; Cap a un dret a la “desconnexió” digital; La protección penal de la propia imagen: las redes sociales como nuevo entorno y sus implicaciones jurídicas; El delicte de stalking a la llum del tribunal suprem; stalking o assetjament psicològic;

  Servei del mes: APP: La legislació que necessites a les teves mans

  Responsabilitat social corporativa: AFANOC, 30 anys al costat dels familiars i amics d’infants oncològics

  Entrevista a:  Silvia Fernández de Gurmendi, presidenta de la corte penal internacional: “La corte penal internacional ha contribuido a consolidar la exigencia de justicia por crímenes atroces en contextos de violencia”

  Article:  Interrogants sobre la desaparició de la reclamació administrativa prèvia laboral; dinàmica actual de la compensació econòmica per raó del treball; La eximente de la obediencia debida en el derecho penal internacional;

  Entrevista: Dominique Attias, vicedecana del colegio de abogados de París: “el futuro para la abogacía es la especialización”.

  Article:Ciberseguretat i l’advocacia

  Entre nosaltres: Risc penitenciari i risc canvi; Aproximación jurídica a la desaparición forzada de menores en España

  D’un cop d'ull: La vicepresidenta del Govern, Soraya Saénz de Santamaría, va visitar el Col·legi de l’Advocacia el 23 de maig i va mantenir una reunió institucional amb la Junta de Govern de la Corporació. Durant l’acte, Saénz de Santamaría va signar el llibre d’honor de l’ICAB i va visitar les diferents estances del Palauet Casades i la Biblioteca.

  La Junta de Govern del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, encapçalada pel degà, Oriol Rusca, va rebre el 24 de maig al fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, qui anava acompanyat del fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada i el fiscal en cap de la secretaria tècnica de la fiscalia general de l’Estat, José Miguel de la Rosa. La trobada va tenir lloc al Palauet Casades.

  El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha estat l’escenari on la Fundació Wolters Kluwer va presentar el 8 de juny l’informe de l’Observatori d’Activitat de la Justícia 2015. L’acte va comptar amb l’assistència del ministre de Justícia, Rafael Catalá, del degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Oriol Rusca, de la presidenta de la Fundació Wolters Kluwer, Rosalina Díaz Valcárcel i del director de l’Observatori d’Activitat de la Justícia, Enrique López.

  El Col·legi de procuradors dels tribunals de Barcelona va celebrar el 26 de maig l’acte institucional de la festivitat de Sant Iu al Saló dels Passos Perduts del Palau de Justícia de Barcelona. El degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Oriol Rusca Nadal, va rebre la medalla d’or commemorativa de mans d’Ignacio López Chocarro, president del Consell de Col·legis de Procuradors de Catalunya. S’ha atorgat aquesta distinció a Oriol Rusca per la seva àmplia i significativa trajectòria professional, en què destaquen els darrers quatre anys, durant els quals ha exercit com a degà de l’ICAB. Oriol Rusca va rebre agraït la distinció del Consell i va reivindicar les bones relacions entre advocats i procuradors.

  El 29 de maig va tenir lloc al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona l’acte de presentació de l’informe Retrocessos en matèria de drets humans: llibertat d’expressió de càrrecs electes i separació de poders al Regne d’Espanya. La presentació de l’informe va a anar a càrrec del síndic de greuges, Rafael Ribó, i del degà del Col·legi, Oriol Rusca. En l’acte també van intervenir l’advocada Eva Labarta, el catedràtic de Dret Penal a la Universitat de Barcelona, Joan Queralt i el catedràtic de Dret Constitucional a la Universitat de Barcelona, Joan Vintró.

  De l’11 al 13 de juny de 2017 es va celebrar a Barcelona l’Europe Fòrum 2017, organitzat per l’American Bar Association (ABA).En el marc d’aquest fòrum, el dilluns 12 de juny, va tenir lloc al Pati de Columnes del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona una recepció, en la qual el diputat de la Junta de Govern responsable d’Internacional, Jani Trias, va pronunciar unes paraules.

  El mitjà de comunicació “El Jurista” va realitzar el 18 de maig un acte per conmemorar el seu cinquè aniversari. L’acte va ser inaugurat pel degà de l’ICAB, Oriol Rusca, qui va compartir taula presidencial amb el conseller de Justícia, Carles Mundó; la presidenta del Grup de l’Advocacia Jove de Barcelona, Maria Aventín; el president d’Hispajuris, Ferran Escura i l’advocat i director de “El Jurista”, Alexander Salvador.

  La Comissió de Justícia Penal Internacional del Col·legi, amb la col·laboració del departament Internacional, va organitzar el 18 de maig 2017 una visita a la Cort Penal Internacional de La Haia, per tal de conèixer de primera mà el Tribunal. Es van entrevistar amb alts funcionaris de Presidència, de la Fiscalia i amb el cap de l’oficina de suport a l’advocat, Esteban Peralta. Es va analitzar elements essencials de la pràctica de l’advocacia al si de la CPI, el procediment per ser admès a la llista dels advocats/des de la Cort i es van analitzar reptes i casos específics tractats actuals. En el marc de la visita, es va realitzar una trobada “legal link” amb advocats i advocades del Col·legi d’Advocats de la Haia, on es van intercanviar experiències professionals dels diferents àmbits. Els advocats/des participants també van assistir a un seminari organitzat pel BPI-CAPI Col·legi d’Advocats Penal internacional on es va debatre sobre el paper de la defensa professional davant els casos de la CPI.

  La Junta de Govern del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona va visitar el 9 de maig la Sagrada Família, per tal de conèixer el projecte arquitectònic d’aquest temple i l’estat actual de les obres. La junta va ser rebuda pel president del Patronat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps i va rebre els detalls tècnics dels caps de Producció ide Construcció del departament de Mètodes i Noves Tecnologies, Carles Farràs i Ramon Espel, respectivament. Amb posterioritat, van fer una visita guiada pel temple a càrrec l’arquitecte director de l’obra, Jordi Faulí.

  El passat 27 de març de 2017 una delegació del Col·legi d’Advocats d’Osaka va ser rebuda per Jani Trias, diputat de la Junta de Govern responsable de les Relacions Internacionals de l’ICAB. Trias els va explicar com funciona el sistema jurídic a Espanya. La delegació d’advocats d’Osaka també va visitar la Ciutat de la Justícia i el Palau de Justícia de Barcelona. L’any 2014 l’ICAB va signar un Conveni d’Agermanament amb el col·legi d’Advocats d’Osaka.

  L’Associació Intercol·legial de Catalunya, presidida per Oriol Rusca, va presentar el dilluns 12 de juny al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, el primer ‘Estudi dels Col·legis Professionals de Catalunya’ en què es recullen dades de 98 dels 137 Col·legis professionals existents a Catalunya. Va cloure l’acte el conseller de Justícia, Carles Mundó.

  La Comissió del Torn d’Ofici del Col·legi va realitzar el 9 de juny la jornada ‘Les víctimes de la violència masclista: Bones pràctiques. Jurisprudència dels TSJ i del TS. Les violències sexuals’. La sessió inaugural va anar a càrrec de Mercè Claramunt, diputada de la Junta de Govern responsable del Torn d’Ofici i coordinació de violència de gènere, qui va presentar la “Guia de Bones Pràctiques en l’atenció jurídica a les víctimes de violència masclista. El paper de l’advocat: les víctimes com a eix de la nostra actuació”

  La Comissió de Dones Advocades del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona va realitzar el 9 de juny la conferència “Ventres de lloguer. Anàlisi, salut i dret comparat”. Teresa Blasi, presidenta de la Comissió de Dones Advocades va presentar l’acte que va comptar amb la intervenció de Marcel Cano, professor d’Ètica Universitat de Barcelona i de Bioètica Universitat de Vic; Esther Farnós, professora de Dret Civil Universitat Pompeu Fabra; Carme Valls, metgessa i directora del Programa Dones, Salut i Qualitat de Vida del CAPS. La vocal de la Comissió de Dones Advocades Marina Roig va ser l’encarregada de moderar la conferència. A la foto, d’esquerra a dreta: Marina Roig; Marcel Cano, Esther Farnós, Carme Valls i Teresa Blasi

  El 25 de maig va tenir lloc la segona part de la conferència sobre “La vida quotidiana a través del Gòtic” a càrrec de la historiadora Maribel Pendas.

  EL 18 de maig, la Sala de Lectura de la Biblioteca del Col·legi es va transformar en un escenari per tal de representar l’obra de teatre Llibràlegs, a càrrec dels actors Mireia Piferrer i Albert Ausellé i dirigida per Jordi Prat i Coll. Aquest projecte neix de la llibreria Nollegiu, oberta al barri del Poblenou, a Barcelona, i és la carta presentació de la companyia O Tempo Voa Teatre.

  EL 18 de maig, la Sala de Lectura de la Biblioteca del Col·legi es va transformar en un escenari per tal de representar l’obra de teatre Llibràlegs, a càrrec dels actors Mireia Piferrer i Albert Ausellé i dirigida per Jordi Prat i Coll. Aquest projecte neix de la llibreria Nollegiu, oberta al barri del Poblenou, a Barcelona, i és la carta presentació de la companyia O Tempo Voa Teatre.

   

  Biblioteca
  Club icab
  Anuncis

   

   

 • 311. Abril-Maig 2017

  Descarregar 84 12.9Mbs»

  Editorial: Un projecte apassionant

  ACTUALITAT

  Novetats Legislatives
  Ampliació de la legislació
  Ressenyes jurisprudencials
  Article: L’església catòlica i el pagament del ICIO a Espanya. El soci minoritari exigeix el seu dret al dividend.

  EL COL·LEGI ES MOU: 2a fira de l’ocupació; Referent i punt de trobada
  entre despatxos d’advocats i candidats de perfil jurídic; Aprèn idiomes a l’ICAB; mel i caramels, projectes solidaris de l’ICAB; Més de 800 persones celebren el Sant Jordi a l’ICAB; Mediacions per videoconferència, gràcies al CEMICAB; Impulsem el
  català a la justícia! campanya “què pot fer el teu advocat per tu?” II Congrés de l’advocacia,cita imprescindible per formar-se; Participa al congrés de les professions; assessor personal, el teu guia dins l’ICAB; “Espai de reflexió”; RJC, nou llibre sobre prova civil; Defuncions. 

  Des de la Junta: Més presència, proximitat i prestigi per a l’ICAB; Nous òrgans de direcció a 8 comissions de persones col•legiades. 

  FUNCIONS PÚBLIQUES ICAB: Dades sobre deontologia, honoraris, torn d’ofici, estrangeria i registres

  SERVEI DEL MES: Vols ser advocat, comença per l’EPJ!

  RESPONSABILITAT SOCIAL CORPORATIVA: Carta d’agraïment a la Fundació Degà Ignasi de Gispert.

  De tot i més: La Mutualidad de la abogacía inicia el canvi d’identitat Corporativa

  Article: Els desnonaments per falta de pagament i la seva execució. Cassació civil: nous criteris d’admissió. Acord extrajudicial de pagaments: la mediació concursal.

  ENTREVISTA A:  Miguel Ángel Gimeno, president de l’Oficina Antifrau de Catalunya: “Cal regular la figura de l’alertador”

  Article: La reforma (horària) que ve a Catalunya. La roda de reconeixement i la irrupció de les xarxes socials

  Entre nosaltres: Vulneración del principio a la presunción de inocencia; Las reglas de pago del crédito contra la masa en el concurso. Interpretación jurisprudencial.“Malos tiempos para… la administración concursal”

  D’un cop d'ull: El director de l’Oficina Antifrau de Catalunya i el degà del Col•legi de l’Advocacia de Barcelona van mantenir el passat 21 de març una trobada institucional al Palauet Casades. A l’acte hi van participar també altres membres d’ambdues institucions. D’esquerra a dreta: vicedegana de l’ICAB, Rosa Ma. Barberà; director de l’Oficina Antifrau, Miguel Ángel Gimeno; degà de l’ICAB, Oriol Rusca; director adjunt de l’Oficina Antifrau, Joan Xirau; i responsable del gabinet del director (Oficina Antifrau), Sara Vidal. 

  El 22 de març va tenir lloc a l’ICAB la trobada institucional entre el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús Maria Barrientos – amb els membres de la sala de Govern del TSCJ, entre ells, el president de l’Audiència provincial de Barcelona, Antonio Recio- i el degà del Col•legi de l’Advocacia de Barcelona, Oriol Rusca, la vicedegana de l’ICAB, Rosa Ma. Barberà i els diputats de la Junta de Govern Jorge Navarro, Esther Palmés i Mercè Claramunt. 

  Prop de 200 advocats i advocades van participar els dies 22 i 23 de març en el II Congrés de Mediació de l’Advocacia de Barcelona. El congrés va ser inaugurat per la vicedegana del Col•legi Rosa Ma. Barberà, pel president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, per la diputada de la Junta de Govern responsable del CEMICAB, Mercè Claramunt, i el director general de Dret i Entitats Jurídiques de la Generalitat de Catalunya, Xavier Bernadí.

  L’1 de març la Comissió de Dret Penitenciari va mantenir una reunió de treball amb jutges i fiscals

  Presentació fundació Sant Raimon de Penyafort. D’esquerra a dreta: Xavier Puigdollers, patró de la Fundació Sant Raimon de Penyafort, Oriol Rusca, degà de l’ICAB i president de la Fundació SRP, Carme Adell, diputada de la Junta de Govern del Col•legi i Jorge Cardona Llorens,
  catedràtic de dret internacional públic de la Universitat de València.

  El 3 d’abril una delegació d’advocats i advocades de Costa d’Ivori van visitar el Col•legi de l’Advocacia de Barcelona.

  La Comissió de Justícia Penal Internacional del Col•legi de l’Advocacia de Barcelona i el Col•legi d’Advocats Penal Internacional de l’Haia van realitzar el 30 de març la conferència: ‘Els delictes en matèria de seguretat vial: Dolo eventual en el dret internacional’. A la fotografia: Juan José Pereña, fiscal delegat en Seguretat Vial de Salamanca, Daniel Vosseler, advocat expert en dret de la circulació, Luis del Castillo, president de la Comissió de Justícia Penal Internacional de l’ICAB i president Honorari del Col·legi d’Advocats Penal Internacional de l’Haia i Javier García Mallol, vocal de la Comissió de Justícia Penal Internacional de l’ICAB.

  El 4 de maig la Comissió d’Advocats Sèniors de l’ICAB, amb la presència del degà Oriol Rusca, va lliurar un diploma commemoratiu a l’advocat José María Martínez-Marí Ódena per haver complert 101 anys i ser el membre més gran d’aquesta Comissió.

  El 28 de març va tenir lloc el Concert de Jazz a càrrec del duet Lluís Capdevila i Petros Klampanis. Es va celebrar al Pati de Columnes del Col•legi i va servir per presentar l’àlbum “Diaspora”.

  El Col·legi va realitzar el 24 de març una nova sessió del “Justícia i Joves”, una iniciativa amb la qual aquesta Corporació acosta el món del dret als estudiants de tercer i quart d’ESO de diferents instituts del Barcelonès. En aquesta ocasió va visitar l’ICAB l’institut Joaquim Rubió i Ors. La vicedegana va explicar la feina que realitza l’advocacia, i tot el seguit el company Lluís Batlló va conduir el col·loqui-debat que s’estableix amb els alumnes.

  L’equip de futbol de l’ICAB va anar a Valladolid el primer cap de setmana de març per conèixer aquest Col•legi i alhora disputar un partit de futbol amistós, que va guanyar l’equip de Barcelona per 3 gols a 2. 

  Els integrants de l’equip de Valladolid també van visitar a principis d’abril el Palauet Casades, seu del Col•legi de l’Advocacia. També es va realitzar el corresponent partit de tornada de futbol.

  Advocats i advocades aficionats a córrer i altres professionals van participar el 22 d’abril a la VIII edició de la Cursa Intercol•legial Sabadell Professional 2017, que organitzen 19 Col·legis i Associacions professionals, entre ells el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i que va comptar amb el patrocini de Banc de Sabadell.

  Biblioteca
  Club icab
  Anuncis

 • 310. Febrer-Març 2017

  Descarregar 84 15.7Mbs»

  Editorial: estrenem biblioteca

  ACTUALITAT

  Novetats legislatives.

  Ampliació de la legislació: El reial decret llei 1/2017, de 20 de gener, de mesures urgents de protecció de consumidors en matèria de clàusules sòl: un instrument insuficient i possiblement inútil

  Ressenyes jurisprudencials

  Articles:  El TJUE abre nuevos interrogantes y cierra la puerta a la ejecución hipotecaria; entra en vigor la llei 4/2016; prevención y lucha contra la violencia de la mujer en el convenio de Estambul

  Sant Raimon de Penyafort: Reestrenem biblioteca; Sessió solemne, el gran dia de l’advocia barcelonanina; Sopar còctel i ball; 25è aniversari BFE i memorial Jacques Henry; Networking amb el món; Marató de conferències; Premis jurídics, els oscar de l’ICAB; Concurs d’Oratòria Memorial Amadeu Maristany per a noves promocions; premi de treballs de recerca de l’associació catalana de perits judicials i forenses; ICAB solidari; In memoriam; activitats lúdiques i esportives; Sopars de 50 anys de col·legiació i del GAJ; Visita infantil a la biblioteca i Diverticab

   EL COL·LEGI ES MOU: Victòria de l’ICAB sobre l’IVA del Torn d’Ofici; nova fornada d’advocats, gràcies a l’EPJ; el TC empara el dret d’accés a l’atestat en l’assistència a comissaria; Cemicab, més de 1.000 mediacions al 2016; pioner servei d’informació als ciutadans sobre clàusules sòl; El mirall de l’advocacia: tercera radiografia de la professió; Cal adequar la normativa processal espanyola al dret comunitari; vols marcar un gol? Suport a l’advocacia amenaçada; defuncions

  Funcions públiques ICAB: Dades sobre deontologia, honoraris, torn d’ofici, estrangeria i registres;

  Articles: és necessària la reforma constitucional? Oportunitat i conveniència de la reforma constitucional; la Revista Jurídica de Catalunya: un projecte de futur; Un nou sistema de patents; Recuperació de la plusvàlua municipal. Anàlisi dels supòsits admesos per la recent jurisprudència

  ENTREVISTA A...Dolors montserrat, ministra de sanidad, servicios e igualdad: “Es una cuestión de estado para este gobierno acabar con la violencia de género”

  Responsabilitat social corporativa : Ulls del món

  Entre nosaltres: la presumpció de donació al règim de separació de béns de catalunya; estabilitat i solvència: el plan universal de la mutualidad assoleix el 5,06% de rendibilitat al tancament del 2016

   Un cop d’ull:  En el marc de l’acte d’imposició de togues i premis de l’ICAB es va lliurar el premi Felip Portabella a Pablo Llanera Conde, magistrat de la sala segona del tribunal suprem, en reconeixement a l’exercici de la funció jurisdiccional amb un especial respecte i consideració envers l’advocacia. El 19 de desembre la seu de l’ICAB va acollir la tradicional trobada de la comissió de dret penitenciari del col·legi, amb l’assistència del degà Oriol Rusca i la diputada de la junta de govern responsable de la comissió, Blanca de Olivar, amb Armand calderó, director general de serveis penitenciaris de la generalitat, els directors de centres penitenciaris i altres membres de les àrees de la direcció general. El 12 de gener va tenir lloc la conferència a càrrec de Senén Florensa, director general de l’institut europeu de la mediterrània i ambaixador d’Espanya a Tunísia, amb el títol “cap a on va el món àrab”. la comissió de la memòria històrica del col·legi va realitzar el 13 de febrer una conferència per exposar la llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme. A la taula rodona hi van participar Josep Cruanyes, advocat i membre de la Comissió de la memòria històrica del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona; Mireia Boya, diputada del grup parlamentari de la cup; Joan Josep Nuet, diputat del grup parlamentari CSQP, Montserrat Palau, diputada del grup parlamentari de JXSi. Pilar rebaque, vocal de la comissió de la memòria històrica, va presentar l’acte. La sala d’actes de l’ICAB va ser l’escenari, dimecres 15 de febrer, del concert de la coral, que va interpretar “obres clàssiques”. Sota la direcció d’Enric Cambray i les adjuntes a la direcció, Júlia Bonjoch i Queralt Casasayas. L’11 de febrer, a l’escenari de la sala d’actes de l’ICAB, es va representar l’obra “tot és comèdia!” un viatge per 10 escenes significatives que mostren de quina manera s’ha fet riure als espectadors època rere època. El diputat de la junta de govern, Josep Guiu, va lliurar els trofeus del futbol 7, torneig que va tenir lloc a la fundació Brafa, diumenge 12 de febrer. Grups de música formats per col·legiats de l’ICAB van fer un únic concert, el 9 de febrer, al centre de formació de l’ICAB, els beneficis del qual van ser destinats a la fundació degà Ignasi de Gispert.

   Biblioteca

  Club icab

  De tot i més: compte enrere per sant jordi

  Anuncis

 • 309. Desembre-Gener 2017

  Descarregar 84 17.5Mbs»

  Editorial: Sant Raimon de Penyafort 2017

   ACTUALITAT

  Novetats legislatives.

  Ampliació de la legislació: Principals novetats fiscals introduïdes pel reial decret-llei 3/2016

  Articles: Sobre l’índex de referència de préstecs hipotecaris o IRPH. Consignación de las preguntas al acusado por parte de la acusación. La vessant positiva de consignar les preguntes quan l’acusat es nega a declarar. Europa en contra de les diferències indemnitzatòries entre treballadors temporals i indefinits. Què demana la normativa de protecció al consumidor als advocats? Prova civil: aspectes problemàtics


   EL COL·LEGI ES MOU
  Aprovats els pressupostos de l’ICAB i la rebaixa de la quota col·legial per al 2017. Nova pòlissa de responsabilitat civil col·lectiva. Compte enrere per al SRP’17! L’ICAB alerta de l’augment del temps de resolució. LEXNET i e-justicia. Calendari d’implantació. 8,41 per als advocat/des del Torn. Campanyes publicitàries de l’advocacia. El GAJ compleix 50 anys. Nova edició del postgrau EPJ. 25f, propera prova d’accés a l’advocacia. Estrenem biblioteca! Escriu al Món Jurídic. Visites als despatxos, serveis ICAB més a prop. la Fundació Degà Ignasi de Gispert estrena web. Suport als advocats morts a Hondures. Associació catalana de juristes de l’administració local.

  Articles: Present i futur del torn d’ofici: garantia per a la ciutadania. Demanda i reclamació prèvia en accidents de 2015. Aspectes tributaris relacionats amb la nul·litat de les clàusules sòl

   EL SERVEI DEL MES: Nova app de textos legals de l’ICAB

  Des de la Junta: Nova etapa de la fundació privada sant raimon de penyafort

  ENTREVISTA A Michel Benichou, presidente del CCBE: “Si se sacrifica la libertad por la seguridad, no se tendrá ni libertad ni seguridad”

  Article: Primera trobada de les comissions de protecció dels drets dels animals. Retractividad de los efectos de la nulidad de las cláusulas suelo

  RESPONSABILITAT SOCIAL CORPORATIVA Fundació Degà Ignasi de Gispert

  Entre nosaltres: La relació d’especial subjecció de la població reclusa: el dret de defensa i els locutoris de comunicació penitenciària. Les proves pericials d’intel·ligència en el procés penal

   Un cop d’ull:   El degà Oriol Rusca va presidir el passat 16 de novembre l’acte de presentació de l’Informe 2016 sobre la llibertat religiosa al món. L’acte, organitzar per la Fundació Ajuda a l’Església Necessitada (AIN- ACN Catalunya), va comptar amb les intervencions de Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, Jean Abdou Arbach, Arquebisbe d’Homs (Síria) i de Javier Menéndez Ros, Director d’Ajuda a l’Església Necessitada a Espanya. La revista “Abogacía”, que edita el Consejo General de la Abogacía Española va celebrar el 28 de novembre el seu número 100. L’acte commemoratiu va ser presidit per la presidenta del CGAE, Victoria Ortega i per la secretària d’Estat de Justícia, Carmen Sanchez. Hi van assistir també destacades figures de l’àmbit jurídic. El passat 21 de novembre els degans dels nou Col·legis d’Advocats catalans que compten amb Comissions de Protecció dels Drets dels Animals (CPDA’s) -Barcelona, Tarragona, Girona, Manresa, Mataró, Granollers, Terrassa, Sabadell i Reus- van firmar un conveni amb el Departament de Sanitat i d’Anatomia Animals de la Facultat de Veterinària de la UAB, per donar suport al projecte pilot que els investigadors de la Universitat estan posant en marxa per avaluar l’efectivitat d’una vacuna anticonceptiva en senglars urbans i periurbans de diversos municipis del Vallès Occidental. A la fotografia el degà de l’ICAB, Oriol Rusca, i Manuel López Béjar, Director del departament de Sanitat i Anatomia de la Facultat de Veterinària (UAB). El passat 11 de novembre, en el marc de la jornada sobre ‘El dret a la informació de la persona detinguda des d’una perspectiva comparada’ que va organitzar el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) i el Centre Irídia amb el suport de l’Open Society Justice Initiative es van denunciar novament les dificultats per accedir als atestats policials en dependències policials de Catalunya per part dels lletrades i lletrats que realitzen assistències a persones detingudes. A la foto, d’esquerra a dreta: la diputada de la Junta de Govern, Esther Palmés, el director General de la Policia, Albert Batlle, i el comissari cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero. El passat 26 d’octubre va tenir lloc la presentació de la Guia de Normativa Bàsica de Consum de l’Advocat/da. L’acte vacomptar amb la participació de la diputada de la Junta de Govern responsable de l’Àrea de Consum, Bibliotecària i una de les presidentes de la Comissió d’Honoraris, Elena Moreno i Badia, de la catedràtica de Dret Civil de la Universitat de Barcelona (UB) Imma Barral i de l’advocat Carles García. La nova Guia ha estat elaborada amb l’objectiu d’especificar quines són les obligacions dels despatxos d’advocats en les seves relacions de prestació de serveis amb els seus clients quan aquests són consumidors. L’ICAB i la Fundació Nous Horitzons i el Grup Els Verds – Aliança lliure europea del Parlament Europeu van presentar el 25 de novembre la proposta de directiva europea del grup Els verds al Parlament Europeu: “Protecció dels denunciants ‘Whistle- Blowers’ de la corrupció i d’altres pràctiques contra el bé comú”. En el transcurs de l’acte es va realitzar una taula rodona on hi van participar el fiscal de Palma de Mallorca, Pedro Horrach Arrom; el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya i ex president del Tribunal Superior de Justícia Catalunya, Miguel Ángel Gimeno Jubero, l’inspector en Cap de la Secció de la Policia Judicial Barcelona, Juan A. Pablo Yubero, i el magistrat de l’Audiència Provincial de Barcelona, Josep Niubó. Amb motiu de la commemoració del 10è aniversari de la signatura de la ‘Convenció de les Nacions Unides en defensa dels drets de les persones discapacitades’, la Secció de Dret de la Infància i Adolescència del Col·legi va organitzar un acte a favor dels infants i adolescents amb discapacitat. L’acte el va presidir la vicedegana de l’ICAB, Rosa Maria Barberà, i va comptar amb la participació del president de la Secció de Dret de la Infància i Adolescència, Xavier Puigdollers, de la mestra, logopeda i coordinadora del Centre de Suport a l’Escola Inclusiva del Centre CEE ASPASIM, Núria Capellas, i de la responsable jurídica de DINCAT, Sònia Fabra. Alguns dels assistents a l’acte van deixar les seves mans gravades en el mural reivindicatiu. La Secció de Dret Comunitari i Internacional va organitzar el passat 24 d’octubre la conferència “Els municipis i les relacions internacionals”. Va comptar amb la participació de Pablo Sánchez Centellas, exdirector de Relacions Internacionals i Assessor d’Afers Exteriors i Justícia Global de l’Ajuntament de Barcelona; Joaquim Millan i Alegret, consultor en matèria de municipis i Unió Europea (Director d’Eurolocal) i secretari General del Consell Català del Moviment Europeu. L’acte va ser presentat i moderada per Blanca Padrós Amat, presidenta de Secció Organitzadora. Conferència del neuròleg Jordi Ponces i Vergé, sota el títol “La Memòria”, celebrada el 6 d’octubre de 2016. Trobada de la Coral de l’ICAB amb la resta de corals d’Espanya, que va tenir lloc a Almeria a l’octubre de 2016. El passat 18 de desembre, dia en què se celebrava La Marató de TV3, la coral de l’ICAB va oferir un concert amb el millor del seu repertori a l’Escola Pia de Sarrià. El passat 25 de novembre es va disputar un partit solidari entre periodistes de Tv3 i l’equip de futbol de l’ICAB i pares d’alumnes de l’Escola Xaloc de l’Hospitalet de Llobregat.A la foto, l’equip de futbol de l’ICAB i l’equip de pares d’alumnes de l’Escola Pia de Sarrià, que també van disputar un partit de futbol, el diumenge 18 de desembre, per a La Marató de TV3.

  Biblioteca

  Club ICAB

  De tot i més: Novel·les d’advocats. El Cebo, de Juan José Gracia Agis i Ramon Gasch i Pou. Noticias, las justas de Sergio Martín, María Eizaguirre Comendador, Alberto Palomar, América Valenzuela, Almudena Vigil i Enrique Dans. Sense cadàver, per Fàtima Llambrich. Tres preguntas para una gestión econòmica inteligente de Argelia García. El último rey de Tenerife de Pedro L. Yúfera. Els hereus de la terra per Ildefonso falcones

  Anuncis