Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar

Curs de Medicina Pericial i Forense en accidents de trànsit (2017)

Curs de Medicina Pericial i Forense en accidents de trànsit (2017)
 • Dates Del  20/02/2017  al  20/06/2017
 • Horari Dilluns i dimecres de 18.00 a 20.00 hores
 • Lloc de celebració Aula 2 del Centre de Formació (c/ Mallorca, 281)
 • Organitzador Secció de Dret de la Circulació
 • 20/02/17 PRESENTACIÓ DEL CURS
  Xavier Coca Verdaguer.  Advocat. President de la Secció de Dret de la Circulació

  DE LA LESIÓ A LA SEQÜELA.
  Tipus d’accidents i principals mecanismes lesius. Relació causa-efecte. Estat anterior i la nova fórmula de seqüeles agravatòries d’estat previ i interagravatòries. Concauses. Revisió dels criteris universals de causalitat metge-legal i la seva aplicació en el Nou Barem.
  · Aurora Sotelo Vázquez. Metge. Especialista en Medicina del Treball. Màster en Valoració del Dany Corporal.

  22/02/17 EL NOU SISTEMA DE VALORACIÓ DEL DANY CORPORAL
  Organització i explicació del Nou sistema Mèdic-legal de valoració (Llei 35/15, 22.09). Perjudici personal bàsic, particular i patrimonial i criteris de valoració en seqüeles i lesions temporals. Concepte i regulació de la seqüela temporal.
  · Xavier Coca Verdaguer. Advocat. President de la Secció de Dret de la Circulació.

  27/02/17 INFLUÈNCIA TOXICOLÓGICA EN L’ACCIDENT DE TRÀNSIT
  Drogues d’abús més freqüents implicades en l’accident de trànsit. Aspectes medicolegals. Normativa legal: repercussió actual i ingerència en els últims canvis legislatius.
  · Teresa Marrón Moya. Metge Forense. Cap de Servei de Laboratori de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya.

  01/03/17 TRAUMATISME CRANIOENCEFÀLIC I DISCAPACITATS NEUROLÒGIQUES CENTRALS I PERIFÈRIQUES.
  Breu descripció anatómico-funcional cerebral. Lesions més freqüents en accidents de tràfic. Valoració dels períodes de curació/estabilització i els nivells de pèrdua temporal i/o permanent de qualitat de vida. Valoració de l’estat seqüelar i seqüeles interagravatòries. Factors pronòstics de gravetat. Tractaments després de l’estabilització. Seqüeles tardanes.
  · Víctor Zurriaga Bertolín. Màster en Valoració del Dany Corporal i en Medicina d’Assegurances. Especialista en Traumatologia i Cirurgia i Dany Cerebral. President de la Societat Catalano-Balear de Valoració Mèdica del Dany Corporal.

  06/03/17 AVALUACIÓ DE LES DEFICIÈNCIES I INCAPACITATS EN PSIQUIATRIA. NOVETATS DEL NOU BAREM.
  Breu descripció terminològica. Patologies més freqüents en accidents de tràfic. Diferències entre  l’estrès posttraumàtic, la depressió reactiva i altres patologies. Valoració dels períodes de curació/estabilització i els nivells de pèrdua temporal i/o permanent de qualitat de vida. Valoració de l’estat seqüelar. Nexe causal. Tractaments després de l’estabilització.
  · Leopoldo Ortega-Monasterio. Psiquiatra i Especialista en medicina legal i forense. Ex-Metge Forense titular de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC). Professor de la Universitat Internacional de Catalunya. President de la Societat Espanyola de Psiquiatria Forense.

  08/03/17 TRAUMATISMES EN COLUMNA VERTEBRAL.
  Lesions cervicals, dorsals i lumbosacres. Seqüeles més freqüents. Diferenciació entre lesions posttraumàtiques i lesions degeneratives; criteris de valoració. Valoració dels períodes de curació/estabilització i els nivells de pèrdua temporal i/o permanent de qualitat de vida. Les seqüeles temporals. Diferències de valoració entre les lesions derivades d’un traumatisme menor i un no menor. Criteris de causalitat medico-legal front els legals de l’art. 135. Valoració mèdica del criteri d’intensitat en relació als danys materials i l’informe mèdic concloent en relació al reconeixement de la seqüela en el traumatisme menor de la columna.
  · Angel Amilibia Hergueta. Metge. Especialista en Traumatologia i Cirurgia. Màster en Valoració del Dany Corporal.

  13/03/17 LESIONS I SEQÜELES EN OTORRINOLARINGOLOGIA I OFTALMOLOGIA.
  Breu descripció anatòmic-funcional. Lesions més freqüents en accidents de trànsit. Valoració dels períodes de curació/estabilització i els nivells de pèrdua temporal i/o permanent de qualitat de vida. Valoració de l’estat seqüelar i seqüeles interagravatòries. Pròtesis i ortesis més habituals: recanvis, periodicitat i costos.
  · Nuria Guisández Jiménez. Doctor en Ciències Biomèdiques. Especialista en Criminalística y Ciències Forenses. Experta en Sistema visual i Ocular.

  15/03/17 ALTERACIONS DENTALS I BUCALS, VALORACIÓ I BAREMITZACIÓ
  Breu descripció anatòmic-funcional. Lesions freqüents en accidents de trànsit. Repercussió funcional. Valoració dels períodes de curació/estabilització i els nivells de pèrdua temporal i/o permanent de qualitat de vida. Valoració de l’estat seqüelar i les seqüeles temporals. Reclamació del cost del tractament realitzat en cadascun dels casos. Pròtesis i ortesis més habituals: recanvis, periodicitat i costos.
  · Arántzazu Ureta Lawrentic. Metge Odontòloga. Especialista en valoració del Dany Corporal en Odontoestomatologia. Professora col·laboradora en el Postgrau en Odontologia Legal i Forense de la UB.

  20/03/17 EXTREMITAT SUPERIOR.
  Estudi de les lesions i seqüeles més freqüents. Espatlla, colze i mà. Algodistròfia i mà catastròfica. Repercussió funcional. Diferenciació entre lesions traumàtiques i degeneratives. Valoració dels períodes de curació/estabilització i els nivells de pèrdua temporal i/o permanent de qualitat de vida. Valoració seqüelar i seqüeles interagravatòries. Pròtesis i ortesis més habituals: recanvis, periodicitat i costos.
  · Montserrat Vilella Sánchez. Metge Forense de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC).

  22/03/17 EXTREMITAT INFERIOR I: MALUC I CUIXA.
  Fractures articulars. Artrosis posttraumàtica. La coixesa i la dismetria d’extremitats. Altres seqüeles. Les seqüeles temporals.  Diferenciació entre lesions traumàtiques i degeneratives. Valoració dels períodes de curació/estabilització i els nivells de pèrdua temporal i/o permanent de qualitat de vida. Valoració seqüelar i seqüeles interagravatòries. Pròtesis i ortesis més habituals: recanvis, periodicitat i costos.
  · Beatriz Fernández Prieto. Metge Forense de l’Institut de Medicina Legal i Forense de Catalunya, Màster en Medicina Clínica i Metge interí resident en l’especialitat de medicina legal i forense.

  27/03/17 EXTREMITAT INFERIOR II: GENOLL, TURMELL I PEU.
  Lesions òssies, lligamentoses i meniscals. Gonàlgia i artrosi postraumàtica. Fractures articulars i la seva repercussió funcional. Diferenciació i valoració entre lesions traumàtiques i degeneratives. Altres seqüeles i seqüeles interagravatòries. Valoració dels períodes de curació/estabilització i els nivells de pèrdua temporal i/o permanent de qualitat de vida. Pròtesis i ortesis més habituals: recanvis, periodicitat i costos.
  · Javier Górriz Quevedo. Metge. Especialista en Traumatologia i Cirurgia. Màster en Valoració del Dany Corporal i Medicina d’Assegurances. Professor Máster en Valoració del Dany Corporal.

  29/03/17 AVALUACIÓ GLOBAL DE LES LESIONS I SEQÜELES VISCERALS I ÒSSIES DE TÒRAX I ABDOMEN.
  Breu descripció anatòmic-funcional. Lesions freqüents en accidents de transit. Valoració de l’estat seqüelar. Valoració dels períodes de curació/estabilització i els nivells de pèrdua temporal i/o permanent de qualitat de vida. Pròtesis més habituals: recanvis, periodicitat i costos.
  · Maria Rifà Damunt. Metge Forense titular de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC).

  03/04/17 EL PERJUDICI ESTÈTIC I EL SISTEMA CUTANI. EL PERJUDICI PARTICULAR PER PÈRDUA DE QUALITAT DE VIDA.
  Breu descripció dels agents lesius del perjudici estètic. Mesurament, graus i regles d’aplicació. Valoració dels períodes de curació/estabilització i seqüela temporal. Nivells de pèrdua temporal i/o permanent de qualitat de vida en el perjudici estètic. Proposta de metodologia de valoració de l’estat seqüelar. El sistema cutani. El perjudici moral per pèrdua de qualitat de vida des del punt de vista mèdic-legal. Proposta de metodologia per al seu càlcul. Casos pràctics.
  · Juan Antonio Cobo Plana, Metge Forense i ex-director de l’Institut de Medicina Legal de l’Aragó (IMLA).

  05/04/17 LA VALORACIÓ DE LA PROVA PERICIAL
  Criteris valoratius de la prova pericial mèdica. Els informes dels pèrits de les parts. L’informe del metge forense. Criteris jurisprudencials de valoració i de revisió en apel·lació.
  · Berta Pellicer Ortiz, Magistrat Jutge del Jutjat de Primera Instància 53 de Barcelona.

  10/04/17 GRANS LESIONATS.
  Descripció del concepte “Gran Lesionat”: activitats essencials de la vida ordinària i activitats específiques de desenvolupament personal. Les despeses previsibles d’assistència sanitària futura; rehabilitació domiciliaria i ambulatòria: diferències en els tractaments en funció de la lesió. Despeses per pèrdua d’autonomia personal i l’ajuda de tercera persona.
  · Miguel Ángel González Viejo, Metge i rehabilitador. Cap de la Unitat de Lesions Medul·lars de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona i Cap del Centre Mèdic d’Infermetats Osteoarticulars. Máster en Valoració del Dany Corporal.

  Acte de cloenda:
  · Alejandro Fernández Rodríguez, Advocat, Vicepresident Secció Dret de la Circulació.

 • INSCRIPCIONS ON-LINE
 • CATEGORIA Secció de Dret de la Circulació

Contactes