Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Agenda

Curs de Medicina Pericial i Forense en accidents de trànsit

Curs de Medicina Pericial i Forense en accidents de trànsit
  • Data inici: 01-10-2019
  • Data finalització: 02-12-2019
  • Lloc: Aula 63, 6a planta ICAB
  • Horari: Dimarts i Dijous de 18 a 20 hores -- DIMARTS 08/10/19 I DIJOUS 31/10/19 NO HI HA CLASSE -- EXCEPCIONALMENT HI HAURÀ CLASSE DILLUNS 02/12/19
Organitza: Secció de Dret de la Circulació

01/10/19 PRESENTACIÓ DEL CURS
Xavier Coca Verdaguer.  Advocat. President de la Secció de Dret de la Circulació

DE LA LESIÓ A LA SEQÜELA.
Tipus d’accidents i principals mecanismes lesius. Relació causa-efecte. Estat anterior i la nova fórmula de seqüeles agravatòries d’estat previ i interagravatòries. Concauses. Revisió dels criteris universals de causalitat metge-legal i la seva aplicació en el Nou Barem. 
Aurora Sotelo Vázquez. Metge. Especialista en Medicina del Treball. Màster en Valoració del Dany Corporal. 

03//10/19 EL NOU SISTEMA DE VALORACIÓ DEL DANY CORPORAL
Organització i explicació del Nou sistema Mèdic-legal de valoració (Llei 35/15, 22.09). Perjudici personal bàsic, particular i patrimonial i criteris de valoració en seqüeles i lesions temporals. Concepte i regulació de la seqüela temporal.
Xavier Coca Verdaguer. Advocat. President de la Secció de Dret de la Circulació.

08/10/19 NO HI HA CLASSE

10/10/19 TRAUMATISME CRANIOENCEFÀLIC I DISCAPACITATS NEUROLÒGIQUES CENTRALS I PERIFÈRIQUES.
Breu descripció anatòmic-funcional cerebral. Lesions més freqüents en accidents de tràfic. Valoració dels períodes de curació/estabilització i els nivells de pèrdua temporal i/o permanent de qualitat de vida. Valoració de l’estat seqüelar i seqüeles interagravatòries. Factors pronòstics de gravetat. Tractaments després de l’estabilització. Seqüeles tardanes.
Víctor Zurriaga Bertolín. Metge. Especialista en Traumatologia i Cirurgia Ort., Màster en Valoració del Dany Corporal i en Medicina de les Assegurances. Expert en VDC Grans lesionats. President de la Societat Cat.-Balear de Valoració Mèdica DC. Professor-coordinador d’Àrea del Màster en Medicina Avaluadora i Peritatge Mèdic de la UB.

15/10/19 AVALUACIÓ DE LES DEFICIÈNCIES I INCAPACITATS EN PSIQUIATRIA. NOVETATS DEL NOU BAREM.
Breu descripció terminològica. Patologies més freqüents en accidents de tràfic. Diferències entre  l’estrès posttraumàtic, la depressió reactiva i altres patologies. Valoració dels períodes de curació/estabilització i els nivells de pèrdua temporal i/o permanent de qualitat de vida. Valoració de l’estat seqüelar. Nexe causal. Tractaments després de l’estabilització.
Angel Cuquerella Fuentes. Metge. Llicenciat en Psicologia i en medicina legal y forense. Metge Forense titular de l’Institut de Medicina Legal i Forense de Catalunya (IMLFC).

17/10/19 INFLUÈNCIA TOXICOLÓGICA EN L’ACCIDENT DE TRÀNSIT. 
Drogues d’abús més freqüents implicades en l’accident de trànsit. Aspectes medicolegals. Normativa legal: repercussió actual i ingerència en els últims canvis legislatius.
Geli Gallego. Metge Forense. Cap de servei de Laboratori de l’IMLFC. 

22/10/19 TRAUMATISMES EN COLUMNA VERTEBRAL.
Lesions cervicals, dorsals i lumbosacres. Seqüeles més freqüents. Diferenciació entre lesions posttraumàtiques i lesions degeneratives; criteris de valoració. Valoració dels períodes de curació/estabilització i els nivells de pèrdua temporal i/o permanent de qualitat de vida. Les seqüeles temporals. Diferències de valoració entre les lesions derivades d’un traumatisme menor i un no menor. Criteris de causalitat medico-legal front els legals de l’art. 135. Valoració mèdica del criteri d’intensitat en relació als danys materials i l’informe mèdic concloent en relació al reconeixement de la seqüela en el traumatisme menor de la columna.
Xavier Coca Verdaguer. Advocat. President de la Secció de Dret de la Circulació.
Javier Górriz Quevedo. Metge. Especialista en Traumatologia i Cirurgia. Màster en Valoració del Dany Corporal i Medicina d’Assegurances. Professor Máster en Valoració del Dany Corporal UB.

24/10/19 ALTERACIONS DENTALS I BUCALS, VALORACIÓ I BAREMITZACIÓ
Breu descripció anatòmic-funcional. Lesions freqüents en accidents de trànsit. Repercussió funcional. Valoració dels períodes de curació/estabilització i els nivells de pèrdua temporal i/o permanent de qualitat de vida. Valoració de l’estat seqüelar i les seqüeles temporals. Reclamació del cost del tractament realitzat en cadascun dels casos. Pròtesis i ortesis més habituals: recanvis, periodicitat i costos.
Francesc Xavier Güerri Ripoll. Metge. Especialista en estomatologia i en medicina legal y forense. Metge Forense de l’Institut de Medicina Legal i Forense de Catalunya (IMLFC).

29/10/19 EXTREMITAT INFERIOR I: MALUC I CUIXA.
Fractures articulars. Artrosis posttraumàtica. La coixesa i la dismetria d’extremitats. Altres seqüeles. Les seqüeles temporals. Diferenciació entre lesions traumàtiques i degeneratives. Valoració dels períodes de curació/estabilització i els nivells de pèrdua temporal i/o permanent de qualitat de vida. Valoració seqüelar i seqüeles interagravatòries. Pròtesis i ortesis més habituals: recanvis, periodicitat i costos.
Víctor Zurriaga Bertolín. Metge. Especialista en Traumatologia i Cirurgia Ort., Màster en Valoració del Dany Corporal i en Medicina de les Assegurances. Expert en VDC Grans lesionats. President de la Societat Cat.-Balear de Valoració Mèdica DC. Professor-coordinador d’Àrea del Màster en Medicina Avaluadora i Peritatge Mèdic de la UB.

05/11/19 LA BIOMECÀNICA CLÌNICA COM A PROVA DE LES SEQÜELES EN EL NOU BAREM D’ACCIDENTS DE TRÀNSIT
La pericial biomecànica mèdica com a prova mèdica complementària. Tecnologia a disposició. Metodologia per a la medició, avaluació i objectivació de les seqüeles. Avaluació en extremitats superiors, inferiors i columna cervical.
Joan Garcia Alsina. Doctor en Medicina y especialista en Medicina Física i Rehabilitació. Director Invalcor;
Jose Luís Parreño Catalán. Doctor en Medicina i Cirurgia. Professor Investigador en Ergonomia i Biomecànica en el “Centre Específic de Recerca per a la Millora i Innovació de les Empreses” (CERpIE) de la UPC. Director IBC Biomecànica; 
Alejandro Patrón Figari. Metge, Màster en Medicina avaluadora i Peritatge mèdic. Membre de la Comunitat de Valoració Biomecànica, Institut de Biomecànica de València. Membre de la Societat Catalano Balear de Valoració Mèdica del Dany Corporal.

07/11/19 EXTREMITAT INFERIOR II: GENOLL, TURMELL I PEU.
Lesions òssies, lligamentoses i meniscals. Gonàlgia i artrosi posttraumàtica. Fractures articulars i la seva repercussió funcional. Diferenciació i valoració entre lesions traumàtiques i degeneratives. Altres seqüeles i seqüeles interagravatòries. Valoració dels períodes de curació/estabilització i els nivells de pèrdua temporal i/o permanent de qualitat de vida. Pròtesis i ortesis més habituals: recanvis, periodicitat i costos.
Javier Górriz Quevedo. Metge. Especialista en Traumatologia i Cirurgia. Màster en Valoració del Dany Corporal i Medicina d’Assegurances. Professor Máster en Valoració del Dany Corporal UB.

12/11/19 AVALUACIÓ GLOBAL DE LES LESIONS I SEQÜELES DEL SISTEMA VASCULAR I EL SISTEMA DIGESTIU.
Breu descripció anatòmic-funcional. Lesions freqüents en accidents de transit. Valoració de l’estat seqüelar. Valoració dels períodes de curació/estabilització i els nivells de pèrdua temporal i/o permanent de qualitat de vida. Pròtesis més habituals: recanvis, periodicitat i costos.
Víctor Manuel Sánchez Salvador. Metge. Especialista en angiologia i cirurgia vascular. Máster en Valoració del Dany Corporal.

14/11/19 EXTREMITAT SUPERIOR.
Estudi de les lesions i seqüeles més freqüents. Espatlla, colze i mà. Algodistrofia i mà catastròfica. Repercussió funcional. Diferenciació entre lesions traumàtiques i degeneratives. Valoració dels períodes de curació/estabilització i els nivells de pèrdua temporal i/o permanent de qualitat de vida. Valoració seqüelar i seqüeles interagravatòries. Pròtesis i ortesis més habituals: recanvis, periodicitat i costos.
Montserrat Vilella Sánchez. Metge Especialista en medicina legal i forense. Forense de l’Institut de Medicina Legal i Forense de Catalunya (IMLFC).

19/11/19 EL PERJUDICI ESTÈTIC I EL SISTEMA CUTANI. 
Breu descripció dels agents lesius del perjudici estètic. Medició, graus i regles d’aplicació. Valoració dels períodes de curació/estabilització i seqüela temporal. Nivells de pèrdua temporal i/o permanent de qualitat de vida i els danys morals complementaris en el perjudici estètic. Proposta de metodologia de valoració de les seqüeles estètiques. El sistema cutani. Casos pràctics.
Víctor Gálvez Castiella. Metge Especialista en Medicina Física i Rehabilitació. Màster en Valoració del Dany Corporal i Medicina d’Assegurances

21/11/19 LA PROVA DELS PERJUDICIS PARTICULARS PER PÈRDUA DE QUALITAT DE VIDA; DANYS MORALS COMPLEMENTARIS PER PERJUDICI PSICOFÍSIC, ORGÀNIC I SENSORIAL; I EL DANY MORAL PER LA PÈRDUA DE QUALITAT DE VIDA DE FAMILIARS DE GRANS LESIONATS I AJUDA DE TERCERA PERSONA.
El perjudici moral per pèrdua de qualitat de vida des del punt de vista mèdic-legal. Proposta de metodologia per al seu càlcul. La prova pericial del Treballador Social: metodologia per a l’acreditació i valoració dels perjudicis particulars de danys morals complementaris i de pèrdua de qualitat de vida de familiars de grans lesionats i ajuda de tercera persona.
Víctor Gálvez Castiella, Metge Especialista en Medicina Física i Rehabilitació. Màster en Valoració del Dany Corporal i Medicina d’Assegurances.
Francisco Canes Doménech. President Associació DIA, especialistes en Treball Social i valoració del dany moral de grans lesionats.
Elena Fernández Cuadrado.  Treballadora Social, Associació DIA, especialistes en Treball Social i valoració del dany moral de grans lesionats.

26/11/19 LA VALORACIÓ DE LA PROVA PERICIAL MÈDICA. 
Criteris valoratius de la prova pericial mèdica. Els informes dels pèrits de les parts. L’informe del metge forense. Criteris jurisprudencials de valoració i de revisió en apel·lació.
Roberto García Ceniceros, Magistrat Jutge de Primera Instancia de Barcelona.

28/11/19 LESIONS I SEQÜELES EN OTORRINOLARINGOLOGIA I OFTALMOLOGIA.
Breu descripció anatómico-funcional. Lesions més freqüents en accidents de trànsit. Valoració dels períodes de curació/estabilització i els nivells de pèrdua temporal i/o permanent de qualitat de vida. Valoració de l’estat seqüelar i seqüeles interagravatòries. Pròtesis i ortesis més habituals: recanvis, periodicitat i costos.
Nuria Guisández Jiménez. Doctora en Ciències Biomèdiques. Especialista en Sistema visual i Ocular. Màster en Valoració del Dany Corporal i en Medicina d’Assegurances.

EXCEPCIONALMENT DILLUNS 02/12/19 GRANS LESIONATS.
Descripció del concepte “Gran Lesionat”: activitats essencials de la vida ordinària i activitats específiques de desenvolupament personal. Les despeses previsibles d’assistència sanitària futura; rehabilitació domiciliaria i ambulatòria: diferències en els tractaments en funció de la lesió. Despeses per pèrdua d’autonomia personal i l’ajuda de tercera persona.
Miguel Angel González Viejo. Metge Especialista en Medicina Física i Rehabilitació. Màster en Valoració del Dany Corporal i Medicina d’Assegurances. Ex-Cap de la Unitat de Lesions Medul·lars i Ex Cap de Servei de Rehabilitació de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona i Cap del Centre Mèdic d’Infermetats Osteoarticulars.

Acte de cloenda:
Alejandro Fernández Rodríguez, Advocat, Vicepresident Secció Dret de la Circulació.

PREU:
DescripcióImportImport amb descompte*
Col·legiats/des ICAB Edat mes de 65 anysGratuït 0,00€
DescripcióImportImport amb descompte*
Persones Associades 188,00€ 141,00€
DescripcióImportImport amb descompte*
Col·legiats/des ICAB col·legiats/des menys de 3 anys 188,00€ 141,00€
DescripcióImportImport amb descompte*
Col·legiats/des ICAB col·legiats/des menys de 5 anys 280,00€ 210,00€
DescripcióImportImport amb descompte*
Col·legiats/des ICAB col·legiats/des mes de 5 anys 470,00€ 352,50€
DescripcióImport
No Col·legiats/des ICAB 705,00€

(*) Els col·legiats/des que tinguin contractat el Servei de formació i documentació tindran un descompte del 25% sobre el preu que s'aplicarà automàticament en el moment de formalitzar-se la reserva.

Contactes