Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Agenda

Seminari ICAB UOC sobre la Responsabilitat penal de l'empresa i els Compliance programs (Inici: 30 d'octubre 2017)

Seminari ICAB UOC sobre la Responsabilitat penal de l'empresa i els Compliance programs (Inici: 30 d'octubre 2017)
 • Data inici: 30-10-2017
 • Data finalització: 15-12-2017
 • Lloc: Docencia Virtual
 • Horari: Docència Virtual
Organitzen: ICAB i UOC

Dates: Del 23 d’octubre al 15 de desembre 2017
Organitzador: ICAB i UOC
Horari: Durada de 2 crèdits ECTS (50 hores de treball per a l'estudiant)
Consultor: Ignasi Martínez de Dalmases. Advocat

OBJECTIUS BÀSICS:

 El Seminari té dos objectius primordials: 

- L'obtenció per part de l'alumne d'un coneixement profund del sistema de responsabilitat penal de l'empresa.

- L'obtenció dels coneixements necessaris per a l'elaboració amb garanties d'un Compliance program o Pla de prevenció de riscs penals. 

El 23 de desembre de 2010 va entrar en vigor la reforma del Codi Penal operada per la LO 5/2010 de 22 de juny. Aquesta modificació del Codi Penal va afectar particularment a l’anomenat Dret Penal econòmic o d’empresa, és a dir, a l’àmbit delictiu que es deriva de l’activitat empresarial, industrial, comercial i econòmica en general.

Molt especialment destaca el fet que es va introduir un novedós Règim de Responsabilitat Penal directa per a la Persona Jurídica, que respon així per aquells delictes que els seus administradors o empleats hagin pogut cometre donades unes condicions, i que ha de fer front en cas de ser considerada culpable a penes com la seva pròpia dissolució, la suspensió de les seves activitats o multes ingents, entre d’altres, que sense cap mena de dubte, i amb independència de la sort que correspongui a l’administrador o treballador, poden literalment enfonsar una empresa.

Aquesta regulació, que ha portat a empreses i a entitats de renom fins i tot, a ser part d’un procediment penal en condició d’imputades i condemnades, ha estat ja avui dia objecte d’actualització mitjançant la LO 1/2015 de Reforma del Codi Penal, en vigor des de l'1 de juliol de 2015. Entre els objectius del Seminari es troba, és clar, posar l’accent en les novetats introduïdes al respecte mitjançant l’esmentada modificació del Codi. 

Però no només això, s’analitzarà la Jurisprudència ja existent, tant la del Tribunal Suprem com la menor, i la interpretació que de tot plegat se’n fa per part de la Fiscalia General de l’Estat mitjançant la seva tan cèlebre com recent Circular 1/ 2016,

És fonamental per a qualsevol empresari, assessor o jurista relacionat amb el món de l’empresa conèixer l’abast de la responsabilitat penal d’aquesta última i ser conscient que es pot evitar d’arrel la responsabilitat de l’entitat mitjançant la implementació en seu seva d’un Programa de prevenció de riscos penals o  Compliance program penal. 

Conèixer les claus perquè aquests programes de prevenció tinguin el desitjat efecte exonerador no és menys important, i més encara quan això ha estat objecte d’especial atenció per al Legislador a l’hora de redactar el renovat art. 31. Bis CP i concordants.

La finalitat del Seminari és, doncs, donar a conèixer de la manera més pràctica possible, en profunditat i de forma actualitzada d’acord amb la recent reforma del Codi, el règim de Responsabilitat penal de l’empresa i, així mateix, les bases i directrius sobre les que s’ha de basar un Compliance program penal per tal de complir amb les exigències de la Doctrina, i avui dia de la pròpia norma penal, per poder exonerar de responsabilitat a l’entitat.

Els continguts bàsics són:

El nou sistema de responsabilitat penal directa de l’empresa.

Característiques del règim de Responsabilitat Penal de la persona jurídica:

Persones jurídiques de Dret Privat.

Sistema d’incriminació tancat “numerus clausus”.

Origen de la Responsabilitat Penal de les empreses: les conductes delictives dels seus Representants Legals, Administradors de Dret o de fet, realitzades per compte i profit de les mateixes; les accions delictives dels seus treballadors.

Responsabilitat Penal autònoma en relació a la pròpia de les persones físiques.

Sistema específic i tancat d’atenuants per a l’empresa responsable.

Les penes.

Mesures cautelars.

Règim de transmissió-moderable-de la responsabilitat de l’empresa que es trobi en risc de ser, o, efectivament, hagi estat imputada o condemnada penalment.

Responsabilitat Civil directa.

Contingut dels Programes de Prevenció de riscs penals o Compliance programs penals. 

Estructura i anàlisis detallat de cadascun dels seus elements. Propostes de solució de les principals dificultats que la pràctica ens ha posat de relleu. 

Novetats derivades de la LO de reforma del Codi Penal de 26 de març de 2015: les conductes delictives dels Administradors; els Compliance programs; altres.

Directrius Cursos UOC-ICAB:

1- La característica que defineix el model de formació de la UOC és la No-presencialitat. Això implica que les persones que decidiu utilitzar aquest model prendreu la decisió, en què la motivació d’aprendre és clara. Implica una bona dosi d’esforç, voluntat i constància. I sobretot us exigeix distribuir el vostre temps per aconseguir un ritme de treball apropiat.
2- Tot està pensat, doncs, perquè vosaltres mateixos us convertiu en protagonistes del vostre procés d’aprenentatge. Vosaltres trieu els dies, horaris, el ritme, la intensitat i el lloc de treball. Tota l’estructura de la Universitat i els seus recursos estan a la vostra disposició.
3- Per a garantir un procés d’aprenentatge òptim, el participant s’ha de connectar al cAmpus Virtual i al programa de manera sistemàtica (aconsellem que ho faci cada dia) per a participar de manera activa, individualment o per mitjà del treball cooperatiu, en els debats i els fòrums i per a fer consultes, seguir l’avaluació contínua i el curs. Els professors consultors s’hi connecten diàriament, de manera que fan de guia del procés formatiu i estimulen l’aprenentatge.

* PER A L’OBTENCIÓ DEL TÍTOL, SERÀ NECESSÀRIA LA SUPERACIÓ DE LES DIFERENTS PRÀCTIQUES.

INSCRIPCIÓ:

Ens plau comunicar-vos que per tal de formalitzar la vostra preinscripció al Curs UOC-ICAB, hauríeu d’indicar-nos les dades que desitja constin a la factura (al seu nom, a nom de despatx, empresa) i abonar l’import al número de compte de l’ICAB: ES5931910500084579155328 (Nueva Caja Rural de Aragón SOC. COOP, anteriorment Caixa d’Advocats), per visa, o per telèfon al 93 496 18 80 i 93 601 12 12  (targeta de crèdit o de dèbit).

 * Preguem ens envieu el comprovant de la transferència a l’e.mail masters@icab.cat  o al número de fax: 93 487 16 49

PREUS:

Col·legiats ICAB / Alumnes i Ex alumnes UOC: 290,00€

No Col·legiats ICAB: 320,00€

CERTIFICAT:

Per obtenir el títol és necessari superar les diferents pràctiques virtuals al llarg del curs.

CANCEL·LACIÓ:

En cas d'anul·lacions, es tindrà dret al reembors del total satisfet sempre que se sol·liciti per escrit amb una antelació de 15 dies naturals abans del començament del Curs.

Les cancel·lacions realitzades una vegada iniciat el Curs no tindran dret a cap devolució.

PREU:
DescripcióImport
Col·legiats ICAB col·legiats 290,00€
DescripcióImport
No Col·legiats ICAB 320,00€

Contactes

  • Altres telèfons ICAB 
  Secretaria Tècnica cAmpus ICAB / Màsters Formació
  Mallorca, 283 / Mallorca, 281 (Centre de Formació)
  08037 Barcelona , Barcelona - España

  T. 93 601 12 12 - EXT. 5334 F. 93 215 04 29 E. campus@icab.cat E. masters@icab.cat