Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Titulars › Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA: L’ICAB aborda a través del II Congrés de Dret Immobiliari l’ocupació il·legal de cases i la incidència dels pisos turístics en les comunitats de propietaris

13/06/2019
El Congrés té per objectiu analitzar les novetats i problemàtiques relacionades amb aquest sector de la mà d’experts en aquesta matèria.
NOTA DE PREMSA: L’ICAB aborda a través del II Congrés de Dret Immobiliari l’ocupació il·legal de cases i la incidència dels pisos turístics en les comunitats de propietaris

Barcelona, 13 de juny de 2019. El secretari del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Jesús Sánchez, i el diputat de la Junta de Govern, Alejandro Fuentes-Lojo, han estat els encarregats d’inaugurar el II Congrés de Dret Immobiliari que clausura la diputada de la Junta de l’ICAB, Cristina Vallejo, juntament amb representants de les entitats organitzadores del Congrés: el Consell de l’Advocacia Catalana, l’Associació de Promotors de Catalunya, el Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya, el Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida, el Col·legi i Associació d’Agents Immobiliaris, el Col·legi de Notaris de Catalunya, el Deganat dels Registradors de la Propietat, Mercantils i Béns Mobles de Catalunya i l’ICAB.

Temes d’anàlisi
Els encarregats d’obrir la primera taula del congrés han estat el degà del Col·legi d’Advocats de Mataró, Julio J. Naveira, i la magistrada de 1a Instància número 48 de Barcelona, Mª José Hernández, els quals han fet un balanç del primer any de l’entrada en vigor de la Llei 5/2018, d’11 de juny, sobre l’ocupació il·legal d’habitatges, que implementa un procediment específic per tal d’aconseguir el llançament dels “okupes” que prenen la possessió d’un habitatge contra la voluntat del seu titular. En aquest sentit, s’ha analitzat la problemàtica que ha generat la mesura de lliurament immediat de la possessió de l’habitatge al propietari demandant que la sol·licita; les circumstàncies en què s’aplica, els problemes habituals que sorgeixen per tal que s’acordi, la pràctica dels tribunals davant les sol·licituds de justícia gratuïta per part dels demandats, els terminis de durada dels procediments, la comunicació als serveis socials de les situacions en què han d’intervenir, i com es resolen. També s’han comentat les causes d’oposició a les demandes més habituals.

En el transcurs de la segona taula, es donarà a conèixer la visió pràctica dels contractes traslatius de domini al Codi Civil de Catalunya (arres, condició resolutòria i cessió de solar per obra futura); Propietat temporal, propietat compartida i modificacions descriptives a la propietat horitzontal’, amb Adauca Aparicio i Iván Emilio Robles, registradora de la Propietat i notari de Badalona respectivament, com a ponents.

Una altra taula destacada del II Congrés d’Immobiliari és la que tractarà sobre les activitats turístiques i la seva incidència en l’àmbit de les Comunitats de Propietaris, i que tindrà lloc de 13 a 14.15 h. Enrique Vendrell, assessor Jurídic del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida i Carlota Royes, notària de Barcelona, analitzaran la  problemàtica que genera l’atomització normativa de la regulació de l’activitat turística en les diferents Comunitats Autònomes i Ajuntaments, els problemes que al propietari d’un habitatge li genera davant l’Administració el fet que el llogater destini l’habitatge a l’activitat turística sense el seu consentiment, les repercussions que el desplegament d’aquesta activitat turística comporta en el sí d’una comunitat de propietaris i els mecanismes de defensa que aquesta té davant les actuacions il·lícites (accions que es poden exercir davant els Tribunals).

A la tarda, es tractarà la ‘Modificació del PGM per a l’obtenció d’habitatge de protecció pública al sòl urbà consolidat i per a la declaració d’àrea de tanteig i retracte, i definició dels termes d’edificació a Barcelona’ gràcies a la participació del director del Servei d’Estudis del Deganat dels Registradors de Catalunya, Rafael Arnaiz, l’advocat soci de Garrigues, Pablo Molina, i el director General de l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE).

La cinquena i última taula del Congrés versarà sobre ‘L’evolució de la Llei d’Arrendaments Urbans des de l’any 1994 i les successives reformes. La denegació de pròrroga segons els diferents redactats de les modificacions de la LAU’. Hi participaran la directora de Consultoria Jurídica i Fiscal de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Rosa M. Peris, i la responsable d’Assessoria Jurídica API, Montserrat Junyent.

Clausura del II Congrés d’Immobiliari
El II Congrés d’Immobiliari serà clausurat, a les 18:45h, per Cristina Vallejo, diputada de la Junta de Govern del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona; Encarna Orduna, vicepresidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Lluís Marsà, president de l’Associació de Promotors de Catalunya; Agustí Pujol, president del Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya; Anabel Miró, presidenta del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida; Gerardo Duelo, president del Col·legi i Associació d’Agents Immobiliaris; Joan Carles Ollé, degà del Col·legi de Notaris de Catalunya; i María del Carmen Floran, degana del Col·legi de Registradors de la Propietat de Catalunya.

 

Documents

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic)
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat