Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA: L’Avantprojecte de la Llei de Territori prioritza la regeneració urbana per damunt del creixement en extensió

29/06/2017
En un acte organitzat per la Comissió Intercol·legial de Territori i Urbanisme, el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat de Catalunya Agustí Serra explica que l’Avantprojecte de la Llei de Territori -actualment en fase de tramitació- incorpora 'la relectura dels creixements programats i l’establiment de limitacions a programar-ne de nous amb l’objectiu d’impulsar el reciclatge urbà'
NOTA DE PREMSA: L’Avantprojecte de la Llei de Territori prioritza la regeneració urbana per damunt del creixement en extensió

Barcelona, 29 de Juny de 2017.- La seu de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya a Barcelona va acollir ahir a la tarda la presentació de l’Avantprojecte de la Llei de territori en una jornada organitzada per la Comissió Intercol·legial de Territori i Urbanisme formada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, el Col·legi d’Economistes de Catalunya, el Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya i el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya.

El president de la seu de Barcelona del Col·legi d'Economistes de Catalunya Joan Ràfols va presentar l’acte destacant que “la legislació urbanística ha de tenir capacitat d’adaptació a la diversitat territorial i al pas del temps aportant respostes ràpides i flexibles als continus canvis que vivim actualment”. Ràfols també va subratllar la importància de “distingir el que és tendència del que és una simple variació fruit de l’activitat econòmica” i va demanar “normes clares i procediments transparents” admetent un context “difícil” amb un “ofec de les hisendes locals i de la Generalitat” i un “clar dèficit d’infraestructures”.

A continuació, el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat de Catalunya Agustí Serra va iniciar la seva intervenció recordant que fa quatre anys que es treballa en “un procés participatiu i obert amb l’objectiu de generar el màxim consens amb tots els actors”. Serra també va afirmar que “ens hauria agradat treballar en aquest avantprojecte de la Llei de territori en paral·lel a una revisió del planejament urbanístic metropolità” afegint que “no revisar-lo és una clara mostra d’irresponsabilitat i manca de visió”.

El director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat de Catalunya va repassar els deu objectius de l’Avantprojecte de la Llei de territori: integrar la diversa legislació en matèria d’ordenació del territori establint una jerarquia; respondre a la diversitat territorial de Catalunya creant diferents estratègies territorials i adaptant els instruments urbanístics a la diversa complexitat dels territoris; prioritzar el reciclatge i la regeneració urbana envers el creixement en extensió; adaptar i flexibilitzar la planificació en el context temporal per reduir el temps mitjà actual per redactar i tramitar un POUM que és de 8 anys i 5 mesos; millorar l’eficiència i la competitivitat del sistema territorial posant en valor la governança plurimunicipal; fomentar una major integració de les variables socials, econòmiques i ambientals; planificar els espais oberts de forma proactiva i estratègica; gestionar el parc edificat en els espais oberts; integrar el paisatge transversalment; i abordar la regularització de les urbanitzacions amb dèficits.

Per la seva banda, el professor lector de la Facultat de Dret Administratiu de la Universitat de Girona Josep Mª Aguirre, integrant de l’equip responsable de l’elaboració de l’Avantprojecte de la Llei de territori, va comentar el marc normatiu del mateix destacant que és una norma “no reglamentista” amb l’objectiu d’impulsar una “major estabilitat i seguretat normativa”. També va apuntar que “per primera vegada aquesta llei integra en un únic cos jurídic les normes d’ordenació del territori, d’urbanisme i del paisatge garantint una major coherència i establint una jerarquia entre els diversos instruments”. El professor de la Universitat de Girona va afegir que “la llei fa una relectura dels creixements programats i estableix limitacions a programar-ne de nous com ara la subordinació de noves extensions urbanes a la rehabilitació i reciclatge dels edificis i a les actuacions de reforma urbana”. A més va subratllar que “l’avantprojecte fa desaparèixer el concepte de sòl urbanitzable i estableix que els nous creixements mitjançant extensions urbanes hauran de respondre sempre a necessitats reals en l’horitzó temporal màxim de sis anys”.

La sotsdirectora general d'Estratègies Territorials i Coneixement Rosa Vilella va comentar la nova gestió dels espais oberts apuntant que “la llei contempla nous usos d’aquests espais si fomenten la preservació i la conservació o en permeten corregir l’impacte ambiental o paisatgístic”. Vilella també va explicar que “l’avantprojecte opta per ampliar l’àmbit de les actuacions urbanístiques a qualsevol de les categories de sòl d’assentament urbà”. D’altra banda, en relació al parc públic d’habitatges de lloguer, Vilella va subratllar que la llei contempla “la cessió de sòl destinant 2/3 del mateix a habitatges de protecció pública de lloguer i 1/3 a alienar per costejar la construcció dels mateixos”. Finalment, i pel que fa a la planificació del territori, la sotsdirectora general d’Estratègies Territorials i Coneixement va explicar que es contemplen “dos nous documents essencials per configurar les estratègies del pla d’estructura urbana amb caràcter dinàmic: la memòria social i l’agenda econòmica”, dos documents que s’hauran d’actualitzar cada sis anys.

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic)
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat