Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA: Segons l'Informe de la Fundació Wolters Kluwer, la justícia necessita més canvis en la seva organització que augment de mitjans

08/06/2017
A Catalunya, segons l'anàlisi de l'Observatori, el nombre d'assumptes ingressats representa el 14,77% del total nacional i el nombre d'assumptes conclosos, el 15,34%
NOTA DE PREMSA: Segons l'Informe de la Fundació Wolters Kluwer, la justícia necessita més canvis en la seva organització que augment de mitjans

Com a millora a nivell estatal, l'Observatori de l'Activitat de la Justícia recomana amb especial èmfasi la constitució de Tribunals d'Instància


Barcelona, ¿¿8 de juny de 2017. En un acte celebrat al Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) la Fundació Wolters Kluwer ha presentat l'Informe de l'Activitat de la Justícia elaborat per l'Observatori de l'Activitat de la Justícia. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha presidit l'acte acompanyat del degà de l'ICAB, Oriol Rusca, el director de l'Observatori de l'Activitat Judicial, el magistrat de l'Audiència Nacional Enrique López, i la presidenta de la Fundació Wolters Kluwer, Rosalina Díaz.

L'Informe de l'Activitat Judicial és un document que elabora anualment un panell d'experts que, des de l'any 2007, mesura deu indicadors objectius del nivell d'activitat dels tribunals espanyols. Analitzada l'evolució d'aquests indicadors al llarg del temps, l'Observatori realitza cada any propostes concretes de millora del sistema, tant d'índole legislativa com metodològica i organitzativa. L'objectiu és realitzar una mirada panoràmica i reflexiva de llarg abast sobre l'activitat judicial en el si d'un sistema social, econòmic i jurídic complex.

En relació a l’Informe, el ministre ha afirmat: “En qualsevol sector necessitem informació per prendre decisions i aquests indicadors són importants per seguir treballant en la millora de la Justícia, per a les reformes que hem de tirar endavant, amb la incorporació de noves tecnologies i dotant de més mitjans a la Justícia, millorant les lleis. Aquesta publicació serà una eina molt útil per a tots els que tenim responsabilitats en l'àmbit de la Justícia

Per la seva banda el degà del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona ha destacat "la importància d'analitzar en quin estat es troba la justícia any rere any amb la finalitat que l'advocacia i altres operadors jurídics puguin proposar al Ministeri de Justícia mesures per esmenar i/o corregir les disfuncions que es donen en aquests, ja que la ciutadania mereix un sistema judicial que funcioni amb major agilitat".

"L'Observatori va ser el primer projecte que va posar en marxa la Fundació Wolters Kluwer en crear-se a finals de 2007 amb l'objectiu d'articular l'acció social de Wolters Kluwer a Espanya, centrant-se en projectes en què podem oferir valor afegit per pertànyer a un grup editorial expert en crear coneixement i comptar amb prestigiosos autors", ha declarat en la seva intervenció la presidenta de la Fundació, Rosalina Díaz.

Resultats generals, en tots els territoris i jurisdiccions.

En l'informe presentat avui, realitzat amb les últimes dades disponibles oferts pel Consell General del Poder Judicial, el director de l'Observatori ha destacat que, a nivell estatal, el nombre d'assumptes iniciats en totes les jurisdiccions disminueix en un 3,2% respecte a l'any anterior (un 11,16% en total des de 2010, en què va començar el descens); el nombre d'assumptes en tràmit disminueix també un 5,09%; i la planta de jutges i magistrats no varia, tot i que sí que s'han cobert les vacants a través de les corresponents oposicions.

D'altra banda, en el període analitzat també decreix la xifra d'assumptes resolts (un 4% respecte a l'exercici anterior) que queda en 8.376.365 assumptes, dels quals només 1.513.612 donen lloc a sentència, acabant la resta amb altres fórmules resolutives.

L'indicador de qualitat referit a la "Raonable durada dels processos" empitjora lleument, ja que és d’un 58,02% (enfront del 59,01% de l'any anterior). És a dir, de cada 100 jutjadors només el 58% resol els seus assumptes en el termini considerat òptim, mentre el 41,98% ho fa en terminis majors, alguns significativament excessius.

Per contra millora en gairebé un punt l'indicador "d’Execució de les resolucions judicials", ja que el 39,10% de les sentències i resolucions s'estan executant en terminis raonables.

L'Índex global de l'Activitat Judicial empitjora lleugerament, però segueix en un nivell notable en aconseguir una qualificació d’un 72,05 sobre 100.

Resultats a Catalunya

A Catalunya, segons l'anàlisi de l'Observatori, el nombre d'assumptes ingressats representa el 14,77% del total nacional, i el nombre d'assumptes conclosos, el 15,34%.

La plantilla judicial sembla estar menys sobrecarregada en aquesta comunitat autònoma que a la resta del país (un 14% enfront de la sobrecàrrega del 17,71%), assenyalant l'Informe que "seria necessari un increment de 42 jutges (10% de la xifra recomanada per a tot Espanya)".

Segons Enrique López, director de l'Observatori, "des de l'any 2007, analitzant l'índex global de l'activitat de la justícia, es constata que roman pràcticament invariable superant la caiguda dels anys 2008 a 2010, el que denota que el nostre sistema de justícia respon amb certa eficàcia a les necessitats reals però requereix canvis substancials".

L'Informe insisteix en la necessitat de reprendre una profunda reorganització de mitjans personals i materials en l'Administració de Justícia, ja que l'augment del nombre de jutges per si mateix no es converteix en la solució definitiva a la millora del nostre sistema judicial.

Fundació Wolters Kluwer

La Fundació Wolters Kluwer condueix l'acció social del grup Wolters Kluwer a Espanya, el seu compromís amb la societat i en favor de l'interès general. La institució desenvolupa la seva activitat en els àmbits de la Justícia i l'Educació. La Fundació Wolters Kluwer va ser constituïda el 2007 com una organització de naturalesa fundacional, sense ànim de lucre. Per a més informació veure www.fundacionwolterskluwer.es

Sobre Wolters Kluwer a Espanya

Wolters Kluwer és una companyia global líder en el mercat de solucions de gestió i serveis d'informació, formació i software per als professionals del Dret, l'Administració Pública, l'Assessoria, l'Empresa, la Salut i l'Educació.

Wolters Kluwer té una xifra de negoci de 4.297 milions d'euros anuals (2016), dóna feina a 19.000 persones a tot el món, i opera en 180 països. La companyia té la seu a Alphen aan der Rijn (Països Baixos). Les seves accions cotitzen a la Borsa d'Amsterdam (WKL) i estan incloses en els índexs AEX i Euronext 100.

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic)
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat