Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA: L’ICAB obre les portes de la seva remodelada biblioteca a la ciutadania

26/06/2017
La Biblioteca del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, considerada una de les biblioteques jurídiques privades més importants d’Europa, ha reobert les seves portes recentment i vol mostrar el seu equilibri entre modernitat i tradició
NOTA DE PREMSA: L’ICAB obre les portes de la seva remodelada biblioteca a la ciutadania

Per aquest motiu realitza visites guiades obertes a la ciutadania

Barcelona, 26 de juny de 2017. El degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Oriol Rusca, i la diputada de la Junta de Govern responsable de la Biblioteca, Elena Moreno Badia, han donat el tret de sortida a una campanya per donar a conèixer el Palauet Casades i la Biblioteca de la corporació, arran de les obres de remodelació a què ha estat sotmesa.

Rusca ha explicat que “el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona és la casa dels advocats i les advocades, però també de tots els barcelonins i barcelonines. Per aquest motiu és important que la ciutadania conegui l’advocacia, que són els professionals que defensen els seus drets, i alhora es perdi la por a consultar l’advocat o a l’advocada. Per aquest motiu és important que obrim les portes de la nostra seu a la societat, especialment després de les obres de manteniment a què ha estat sotmès el Palauet Casades, l’edifici pre-modernista on està ubicat el Col·legi. Volem impulsar les visites a aquest edifici emblemàtic de l’eixample barceloní i  molt especialment a la Biblioteca, que és el nostre veritable tresor ”.

Moreno ha destacat “que les obres de remodelació de la Biblioteca de l’ICAB han permès portar a terme la primera modernització estructural en 64 anys, ja que ha afectat les parts més nobles de la Biblioteca, com la Sala de Lectura i la Sala dels Usatges, sense modificar la seva essència”. La diputada responsable de la Biblioteca també ha deixat palès que “les obres realitzades han conservat l’estructura però han introduït elements de modernitat a l’entrada del recinte”. I ha afegit: “Tant l’ICAB com la Biblioteca estem duent a terme un seguit d’activitats per apropar el món del dret a la ciutadania, en són un exemple el cicle de conferències “Dret per a no juristes”, el “Justícia i joves”, els “Llibràlegs o teatre a la Biblioteca”. Activitats que es volen intensificar especialment arran de la remodelació a què s’ha sotmès la Biblioteca, i per això volem promocionar les visites guiades a la Biblioteca i al Palauet Casades a través de Cases Singulars o d’iniciatives com el 48h Open House Barcelona”.

En el marc de les visites guiades a la Biblioteca que l’ICAB realitzarà cal assenyalar que es podran veure les sales més emblemàtiques d’aquest espai, entre elles la Sala de Lectura i la Sala dels Usatges. També es mostraran algunes de les millores que s’han fet a la Biblioteca recentment, atès que s’ha adequat a la normativa de prevenció d’incendis i ha incorporat  un nou sistema de climatització i d’il·luminació per facilitar l’estudi i ús d’aquest equipament. 

Les visites permetran a la ciutadania fer un passeig que va del fons antic cap a la modernitat. La Biblioteca compta amb més de 300.000 volums, d’aquests uns 80.000 són anteriors al segle XX, prop de 1.900 títols de publicacions periòdiques i 70 bases de dades amb contingut legislatiu, jurisprudencial, doctrinal, de models i formularis. Aquesta col·lecció de fons antic distingeix la Biblioteca de l’ICAB d’altres biblioteques jurídiques privades europees- ja que reuneix pergamins, al·legacions jurídiques, manuscrits i llibres impresos que són un veritable tresor històric que va del segle XI a l'any 1900. La Reserva de la Biblioteca està formada per 228 manuscrits, 2.000 pergamins, 10.000 al·legacions, 28 incunables i 2.186 llibres del segle XVI. Entre els qual cal destacar l’Atles Blaviana. Per aquest motiu, la Biblioteca de l’ICAB està considerada “com una de les biblioteques jurídiques privades més importants d’Europa”. 

Una de les noves obres amb què compta la Biblioteca és un text jurídic del segle XVI. És una obra de dret romà realitzada per el gran jurista alemany -Ulrich Zasius (1461-1536)- que intentava encaminar al dret a aires més humanístics, que era la tendència que predominava en l’època. Aquest fet i que fou seguidor als inicis de Martí Luter fa que la seva obra fos malvista per la Inquisició. La Biblioteca de l’ICAB té amb un exemplar censurat de l’esmentada obra.

La Biblioteca de l’ICAB també s’ha adaptat als nous temps, per això compta amb un Centre de Documentació, bases de dades jurídiques i la nova APP de textos jurídics, amb més de 300 textos legals actualitzats i que és l’eina que conté la legislació estatal i catalana actualitzada al moment i disponible tant al mòbil com a la tablet.

 

 

 

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic)
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat