Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA: La Secció de Dret Ambiental de l'ICAB destaca la lluita de la Unió Europea contra la contaminació per mercuri

02/06/2017
En els propers mesos entraran en vigor dues importants normes contra l'ús i alliberament de mercuri
NOTA DE PREMSA: La Secció de Dret Ambiental de l'ICAB destaca la lluita de la Unió Europea contra la contaminació per mercuri

El proper 5 de juny se celebra el ‘Dia Mundial del Medi Ambient’

Barcelona, 2 de juny de 2017. La Secció de dret Ambiental del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona vol ressaltar el treball de la Unió Europea per lluitar contra la contaminació per mercuri.

"En l'actualitat, un dels temes que més preocupa a nivell global des del punt de vista ambiental és el relatiu a l'ús i l’alliberament de mercuri, considerat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) com una de les deu substàncies químiques més nocives per a l'organisme ", afirma el president de la Secció de dret Ambiental del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Juan Antonio Loste. I afegeix: "és per això que en l'àmbit internacional, el proper 16 d'agost de 2017 entrarà en vigor el Conveni de Minamata sobre el mercuri, després d'haver assolit recentment el nombre necessari de ratificacions (que inclouen a la Unió Europea)".

Aquesta secció de l'ICAB també destaca que en l'àmbit estrictament europeu, s'acaba d'aprovar el Reglament (UE) 2017/852 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de maig, sobre el mercuri i pel qual es deroga el Reglament (CE ) 1102/2008. "Aquesta nova norma té per objecte garantir un alt grau de protecció de la salut humana i del medi ambient davant les emissions i alliberaments antropogèniques de mercuri, establint a l'efecte restriccions i límits temporals al comerç i fabricació de mercuri i productes amb mercuri afegit, així com a l'ús i emmagatzematge de mercuri. A més, conté disposicions aplicables a l'eliminació de residus de mercuri ", afirma Loste.

Aquest nou Reglament serà d'aplicació a partir de l'1 de gener de 2018 en el territori de la Unió, sense perjudici de la seva aplicació directa l'11 de desembre de 2017 la indústria de clor-àlcali europea, data clau per a aquest sector ja que comporta la fi de l'ús de la tecnologia de cel·les de mercuri.

La Secció de dret Ambiental de l'ICAB assenyala que aquest reglament té relació amb la Directiva 2010/75/UE, d'Emissions Industrials, i la Decisió d'Execució de la Comissió Europea 2013/732 / UE, per la qual s'estableixen les conclusions sobre les millors tecnologies disponibles (MTD) per a la producció de clor-àlcali. D'acord amb aquesta normativa, els processos de fabricació de clor-àlcali han de cessar totalment en l'ús de la tecnologia de cel·les de mercuri l’11 de desembre de 2017. D'aquesta manera, la Unió Europea avança en el seu territori la data establerta pel Conveni de Minamata per a l'eliminació del mercuri dels processos de producció de clor-àlcali, erigint-se, per tant, com l'avantguarda en la lluita mundial contra el mercuri.

Malgrat els avenços, des d'aquesta Secció també es lamenta que el Govern de Cantàbria acabi d'emetre una proposta de resolució a favor d'un centre de producció a Torrelavega per seguir produint clor amb tecnologia de mercuri fins al 2020. Aquesta situació ha motivat que la Comissió Europea hagi obert una investigació per protegir els ciutadans de la contaminació amb mercuri davant la permissibilitat d'algunes administracions ambientals.

La Secció de dret ambiental de l'ICAB fa aquesta alerta amb motiu el “Dia mundial del Medi ambient”, que se celebra el proper 5 de juny.

Dia mundial del Medi Ambient

Coincidint amb la creació del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), el desembre de 1972 l'Assemblea General de les Nacions Unides va fixar aquest dia en el calendari mundial perquè els Estats reafirmessin "la seva preocupació per la protecció i la millora del medi ambient, amb la intenció de fer més profunda la consciència dels problemes del medi ambient".

L'elecció d'aquesta data no és casual, ja que commemora l'inici de la Conferència sobre el Medi Humà d'Estocolm - 5 d juny de 1972 -, fita històrica en el compromís cap a una protecció del medi ambient a escala planetària.

Nota d'aclariment

El comunicat de premsa que acaba de rebre per part de la Secció de dret ambiental és una nota elaborada i enviada als mitjans per part d'aquesta Secció del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona.

Les seccions i comissions de l'ICAB promouen el debat jurídic i fomenten la participació de les persones col·legiades en els diferents àmbits d'interès professional. No obstant això les actuacions o opinions que defensen no representen necessàriament l'opinió de la Junta de Govern d'aquesta corporació.

El Col·legi de l'Advocacia de Barcelona és la veu oficial d'aquesta corporació i es manifesta a través de la seva Junta de Govern.

Secció de dret ambiental

La Secció de Dret Ambiental, creada el 1993, té per objecte el seguiment de la producció normativa, planificadora i jurisprudencial en matèria ambiental.

Un altre objectiu de la secció està relacionat amb el caràcter preventiu d'aquesta branca de l'ordenament jurídic, per això es dóna a conèixer a la societat el paper de l'advocat com a assessor, que supera la típica i tòpica funció de defensa assignada a la professió, és a dir, la intervenció del lletrat un cop ja s'ha produït el dany ambiental.

 

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic)
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat