Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA: La Comissió de Responsabilitat Civil de l’ICAB considera necessari una regulació específica per als accidents on estan implicades les bicicletes, ja sigui de forma activa o passiva

18/05/2017
La Comissió de RC també ha alertat que des de l’inici de l’any ja han mort 18 ciclistes, tres mes que en el mateix període del 2016 i que Barcelona és la província on hi ha un percentatge més alt d’accidents en cap de setmana (23%), seguit per Madrid (12,4%), València (8,3%) i Guipúscoa (4,1%)
NOTA DE PREMSA: La Comissió de Responsabilitat Civil de l’ICAB considera necessari una regulació específica per als accidents on estan implicades les bicicletes, ja sigui de forma activa o passiva

Barcelona, 18 de maig de 2017. La Comissió de Responsabilitat Civil i Assegurances del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona considera necessari que hi hagi una regulació específica per fer front als accidents on estan implicades les bicicletes, ja sigui de forma activa o passiva. Aquesta és una de les principals conclusions que s’han donat a conèixer en el marc del XXIV Congrés de Responsabilitat Civil i Assegurances que ha inaugurat aquesta tarda el degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Oriol Rusca, i el president de la Comissió d’Advocats de Responsabilitat Civil i Assegurances, Jordi Calsamiglia.

Rusca ha destacat que “la Comissió de Responsabilitat Civil i Assegurances va ser pionera a tot Espanya en impulsar un congrés per analitzar i debatre els canvis legislatius que envolten aquesta àrea, que no es fàcil i que requereix un coneixement exhaustiu i profund per poder respondre a les situacions que els clients els demanen amb garanties de qualitat”.   

Mentre que Casalmiglia, ha afirmat: “complint amb el nostre compromís anual, la Comissió de Responsabilitat Civil i Assegurances ha convocat la XXIV per tal d’analitzar  l’evolució que els canvis socials i econòmics comporten en l’àmbit del dret civil i d’assegurances, tant des d’un punt de vista legislatiu, doctrinal i jurisprudencial”.

Precisament un dels temes que s’ha abordat en la primera jornada del Congrés, que engloba sis ponències, és la “Nova regulació dels delictes imprudents en la circulació vial”. En aquest sentit, la Comissió de RC ha alertat que des de l’inici de l’any ja han mort 18 ciclistes a les carreteres, tres mes que en el mateix període del 2016 i que Barcelona és la província on hi ha un percentatge més alt d’accidents en cap de setmana (23%), seguit per Madrid (12,4%), València (8,3%) i Guipúscoa (4,1%). També s’ha destacat l’augment dels accidents de trànsit protagonitzat per bicicletes en l’àmbit interurbà a Espanya, de 2008 a 2013 on s’ha passat dels 2.694 als 5.806 – segons l’informe del Centre d’Estudis “Ponle Freno-AXA de Seguridad Vial”, elaborat en col·laboració amb la Universitat de València i l’Institut de d’investigació TNS. Segons aquest informe, el 89,3% dels accidents es deu a una distracció, seguit per la inexperiència (8,2%), l’alcohol o les drogues (5,1%); el cansament, son o malaltia (0,1%), i la velocitat inadequada (0,1%). Un 84,2% de las víctimes registrades entre 2008 i 2013 van ser homes i un 15,8% dones.

Per aquest motiu, des de la Comissió de RC també es considera que l’augment de l’ús de la bicicleta tant a com a mitjà de transport en els nuclis urbans com la popularització del ciclisme com a pràctica esportiva ha incidit en aquest augment en les vies interurbanes. Davant aquesta situació, la Comissió de RC de l’ICAB “considera necessària una nova regulació dels delictes imprudents en la circulació vial, ja que els canvis introduïts en el Codi Penal, l’any 2015, ha comportat que algunes morts de ciclistes en carretera hagin “quedat impunes”.

Un altre dels aspectes que la Comissió de RC del Col·legi de l’Advocacia considera imprescindible debatre és la necessitat de què els ciclistes disposin d’una assegurança obligatòria per tal de poder fer front a les conseqüències derivades dels accidents produïts, especialment en l’àmbit urbà, ja que malauradament cada cop són més freqüents els atropellaments de vianants per part de ciclistes. Aquest tema s’analitzarà en el marc de la quarta ponència del Congrés, que porta per títol “la responsabilitat en l’ús de la bicicleta i en si és necessària l’existència d’una assegurança obligatòria?” .

 

Hi participaran com a ponents Alfonso Perona i José Mª Caroz, advocats especialistes en Responsabilitat Civil.  Aquesta sessió tindrà lloc, demà divendres, 19 de maig, a les 10h.

També en el marc d’aquesta primera jornada s’ha analitzat la nova tendència jurisprudencial relativa a la possibilitat de contemplar i  valorar  els danys civils punitius amb finalitat sancionadora i dissuasòria i que comporta una indemnització complementaria i que és proporcional a la capacitat  econòmica de la part que ha provocat el perjudici vers l’altra part.  Aquest tema s’ha tractat en el marc de la conferència “Vers la nova responsabilitat civil punitiva”  en la qual hi ha participat Gonzalo Iturmendi, advocat especialista en Responsabilitat Civil i Assegurances.    

També aquesta tarda el magistrat Francisco González de Audicana  Zorriaquino, magistrat titular del jutjat de primera instància 38 de Barcelona,  ha exposat “les problemàtiques derivades de les clàusules de delimitació temporal en les pòlisses de responsabilitat civil professional”.

A més d’aquests temes, en la segona jornada del Congrés, que tindrà lloc demà divendres, 19 de maig,  s’abordaràn “l’acreditació del lucre cessant en les lesions temporals” i “les disfuncions del nou barem de trànsit a partir de la reforma operada per la llei 35/2015”, temes que tenen gran actualitat i que tenen a veure amb els criteris que s'apliquen per la valoració del dany corporal

 A les 13.45h, la diputada responsable de la Comissió de Responsabilitat Civil i Assegurances, Julia Herrero, clausurà el XXIV Congrés de RC.

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic)
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat