Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA: L’ICAB alerta del nou ajornament de l’entrada en vigor de la Llei del registre civil

01/06/2017
Tot i que la llei hauria d’entrar en vigor el proper 30 de juny, el Senat tramita una modificació que ajornaria dos anys més la seva entrada en vigor
NOTA DE PREMSA: L’ICAB alerta del nou ajornament de l’entrada en vigor de la Llei del registre civil

Aquest fet comportaria, entre altres qüestions, que s’ajornés la previsió de suprimir la prevalença del cognom patern a l’hora de determinar l’ordre dels cognoms

En canvi, no afectaria algunes disposicions que afecten al matrimoni, com ara les referides als requisits de forma i a la tramitació dels expedients per contraure matrimoni. Aquesta situació provocarà una inseguretat jurídica important a l’hora de conèixer i aplicar les disposicions que afecten l’estat civil de les persones, fet que repercutirà  en l’exercici dels seus drets per part dels ciutadans.

Barcelona, 1 de juny de 2017. El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) alerta que malgrat la nova  Llei del registre civil (Llei 20/2011, de 21 de juliol), que havia d’entrar en vigor el proper 30 de juny de 2017, les previsions són que es torni a ajornar la seva aplicació fins al 30 de juny de 2019.  

El Grup Parlamentari Popular en el Senat ha presentat una esmena a través de la proposició de llei que modifica una altra llei (la Llei de Jurisdicció Voluntària) de manera que s’ajornaria l’entrada en vigor de la Llei del Registre Civil fins al 30 de juny de 2019.

Aquest nou ajornament comportaria que alguns aspectes que els mitjans de comunicació han destacat com a notícia -com la previsió de suprimir la prevalença del cognom patern i la necessitat que els progenitors hagin d’arribar a un acord a l’hora de determinar l’ordre dels cognoms-  no arribin a entrar en vigor el  30 de juny de 2017 sinó el 30 de juny de 2019.

En canvi, aquest ajornament no afectaria algunes disposicions que afecten al matrimoni, com ara les referides als requisits de forma i a la tramitació dels expedients per contraure matrimoni (que -entre d’altres- es podria celebrar davant de Notari o de Lletrat de l’Administració de Justícia). Cal recordar que la Disposició Final 21ena. 3 de la Llei 15/2015, de 2 de juliol, de Jurisdicció Voluntària, preveu l’entrada en vigor de determinades modificacions del Codi Civil per al proper dia 30 de juny de 2017, al marge de l’entrada en vigor de la Llei del Registre Civil. Aquesta situació provocarà una inseguretat jurídica important a l’hora de conèixer i aplicar les disposicions que afecten l’estat civil de les persones, fet que repercutirà  en l’exercici dels seus drets per part dels ciutadans.

L’ICAB adverteix que s’està davant un cas únic en la historia legislativa des de la Constitució: una llei ajornada fins a tres vegades. La nova Llei del registre Civil no entraria en vigor fins a 8 anys després de ser aprovada, ja que inicialment s’havia d’aplicar a partir del 22 de juliol de 2014; després el Reial decret llei 4/2014, de 4 de juliol,  va ajornar la vigència al 15 de juliol de 2015 i la Llei 15/2015, de 2 de juliol, ho va tornar a fer fins al 30 de juny de 2017.

Segons l’esmena indicada, les raons que justificarien aquest nou ajornament derivarien de la necessitat d’ampliar el període d’implementació del sistema organitzatiu i tecnològic previst en la Llei 20/2011, de 21 de juliol, del Registre Civil. Davant aquest fet, l’ICAB manifesta la seva sorpresa i estupefacció, perquè aquestes mateixes raons ja es van argumentar en ocasions anteriors per a ajornar l’entrada en vigor d’aquesta Llei i perquè aquest fet fa entrar en crisi la confiança de què el nou sistema de Registre Civil s’arribi a implementar en el futur. A més, aquest situació crea una greu inseguretat jurídica per als ciutadans i per al personal al servei de l’Administració de Justícia que desenvolupa les seves funcions al Registre Civil, tot perjudicant un servei públic tan lligat a les persones com és aquest.

 

 

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic)
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat