Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA: La Secció de Dret de Família de l’ICAB destaca la importància de posar en marxa el Registre de parelles de fet a Catalunya com a eina per salvaguardar els drets de la ciutadania

25/05/2017
El fet d’estar registrat com a “parella de fet” en el Registre permetrà sol·licitar el cobrament de la pensió de viduïtat i altres prestacions socials”, destaca la diputada de la Junta de Govern de l’ICAB experta en dret de família, Carme AdelL
NOTA DE PREMSA: La Secció de Dret de Família de l’ICAB destaca la importància de posar en marxa el Registre de parelles de fet a Catalunya com a eina per salvaguardar els drets de la ciutadania

Barcelona, 25 de maig de 2017. La Secció de Dret de Família de l’ICAB destaca la importància de posar en marxa el Registre de parelles de fet a Catalunya com a eina per salvaguardar els drets de la ciutadania, segons declaracions de la vicedegana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i advocada experta en família, Rosa Maria Barberà.

Mentre que la presidenta de la Secció de Matrimonial i Família, Inmaculada Ruz afegeix: “cal tenir en compte que en cas de Catalunya tot i estar reconegudes les parelles de fet només pel fet de poder acreditar dos anys de convivència continuada la Llei de la Seguretat Social –que es de caràcter estatal- estableix dues condicions fonamentals a la persona que es queda vidu o vídua. La primera, que acrediti un mínim de cinc anys de convivència en parella. La segona condició que s'ha d'acomplir és que, en el moment de la defunció hagin passat com a mínim dos anys de la inscripció en un registre de parelles estables”.

La Comissió de Dret Matrimonial i Família del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona fa aquesta reflexió amb motiu dels diferents actes commemoratius que s’estan celebrant al llarg d’aquests dies amb motiu del Dia de Internacional de la Família, que se celebra a mitjans del mes de maig, per tal de mostrar la importància que la comunitat internacional li dona a la família, com a unitat bàsica de la societat. 


Què ha fet possible la posada en marxa del nou de Registre de parelles de fet únic per a tot Catalunya?

La modificació del Decret Llei 3/2015 de 6 d’octubre va incorporar la disposició addicional desena per la qual es va crear el Registre de Parelles Estables amb la finalitat d’estendre la igualtat de drets civils de les parelles de fet a Catalunya en l’àmbit del Dret Públic.

El 28 de març de 2017 es va aprovar el Reglament del Registre de Parelles de fet, que va entrar en vigor l’1 d’abril.

El departament de Justícia va posar en marxa  el 4 d’abril el Registre únic de parelles de fet a Catalunya. El Registre de parelles estables de Catalunya neix amb la intenció de concentrar tota la informació sobre parelles estables. A banda de les persones que s’hi inscriguin directament, el Registre també podrà incorporar la informació sobre les parelles inscrites als registres municipals i constituïdes davant de notari. L’existència d’aquest registre dificulta el frau i facilita l’obtenció dels certificats.

Amb la creació del Registre de parelles estables de Catalunya, el Departament de Justícia assegura que tots els ciutadans tenen accés a un registre de parelles estables, amb independència del seu lloc de residència. Fins ara, en canvi, els únics registres eren d’abast municipal i només n’havien creat un nombre reduït d’ajuntaments.

 

 

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic)
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat