Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA: Arenys de Mar presenta el servei d’assessorament i intermediació per a persones amb dificultats per fer front a deutes de l’habitatge

20/04/2018
El punt d’Arenys de Mar forma part del Servei d'Intermediació en Deutes de l'Habitatge (SIDH) impulsat per la Diputació de Barcelona i concertat amb els ajuntaments, els consells comarcals, els col·legis d’advocats i la Generalitat de Catalunya a la demarcació de Barcelona
NOTA DE PREMSA: Arenys de Mar presenta el servei d’assessorament i intermediació per a persones amb dificultats per fer front a deutes de l’habitatge

El SIDH d’Arenys de Mar dona també servei als habitants d’Arenys de Munt, Canet de Mar i Sant Iscle de Vallalta

Barcelona, 20 d’abril de 2018. Arenys de Mar  ha presentat aquest divendres el punt d’assessorament del Servei d'Intermediació en Deutes de l'Habitatge (SIDH), un servei gratuït adreçat a aquelles persones o famílies hipotecades que es troben en dificultats per pagar el préstec o crèdit hipotecari, o preveuen que no el podran fer efectiu en el futur. Aquest punt, des del qual s’atén també als veïns de d’Arenys de Munt, Canet de Mar i Sant Iscle de Vallalta, és un dels cinc oberts al Maresme i que donen cobertura a la totalitat de la població de la comarca.

Aquest servei d’Arenys de Mar, impulsat per la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de l’Ajuntament, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, forma part dels 41 punts SIDH en funcionament a la demarcació de Barcelona, en els quals s’han atès més de 5.800 famílies des de la seva creació l’any 2012.

A la presentació del servei a arenys de Mar hi ha participat el diputat d’Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Josep Ramon Mut, l’alcaldessa d’Arenys de Mar, Annabel Moreno, la directora operativa d’Actuacions d’Urgència en matèria d’habitatge de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Sílvia Grau, i representant del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Cruz Martínez.

En la seva intervenció, el diputat Joan Ramon Mut ha remarcat que «els punt SIDH donen solució al ciutadà que es troba en una situació angoixant, i s’adreça al seu ajuntament perquè es el mes pròxim i se l’atén de manera transversal en la seva problemàtica». Mut també ha assenyalat la importància d’aquest servei impulsat des de la Diputació de Barcelona: «Són ja 41 els punts SIDH, i en aquest mandat s’ha fet una aposta clara pel Maresme. En el mandat passat hi havia els punts del Consell Comarcal i d’Arenys de Mar, que també estava gestionat pel Consell Comarcal, i actualment tenim els de Premià de Mar, Calella i Pineda, a més del d’Arenys de Mar, ara gestionat per l’Ajuntament».

Per la seva banda, l’alcaldessa d’Arenys de Mar, Annabel Moreno, també ha volgut remarcar l’aposta que s’ha fet des de l’Ajuntament: «Ens refermem en poder oferir aquest servei i donar esperança a totes les persones a en fan us». També la directora operativa de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Sílvia Grau ha assenyalat que «el deute hipotecari és ara més complex, pel que és fonamental la prevenció. Cal reforçar l'acompanyament perquè hi haurà més desnonaments i més ràpids, i en això, els punt SIDH ha d'aconseguir que la família es mantingui».

Finalment, la representant del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Cruz Martínez, ha volgut ressaltar el fet que les persones a les quals es dirigeix aquest servei que son les més vulnerables, per la qual cosa, «la prevenció és bàsica, i en això cal agrair, en nom del Col·legi, que se'ns tingui en compte».

Desplegament pel territori
Aquest servei, que la Diputació ha desplegat per totes les comarques de Barcelona, és fruit de la coordinació amb Ofideute, el servei de mediació hipotecària de la Generalitat, prestat per l’Agència de l'Habitatge de Catalunya, que es va crear el 2010. L'objectiu del SIDH, que compta amb la col·laboració dels col·legis d'advocats de la demarcació de Barcelona, és augmentar i estendre els punts d'atenció a les famílies que tenen problemes per afrontar els deutes hipotecaris o de pagament de lloguer, així com establir una acció coordinada i un model i circuit únics de mediació en tot el territori de la demarcació.

El SIDH a la comarca del Maresme
Tot i que el SIDH d’Arenys de Mar està en servei des de l’any 2015, aquest estava gestionat pel  Consell Comarcal del Maresme fins al mes de març d’aquest any en que la gestió passa a l’Ajuntament. Amb el traspàs de gestió a l’Ajuntament d’Arenys de Mar es considera completat el desplegament a la comarca, restant, sense cobertura del SIDH, el municipi de Mataró, que disposa d’un servei d’intermediació propi.

La comarca del Maresme disposa de punts SIDH a Arenys de Mar, Pineda de Mar, Premià de Mar i Calella, a més del de Badalona, que dona servei als ciutadans de Montgat.

Des de l’any 2015, el SIDH d’Arenys de Mar ha tramitat un total de 32 expedients, la majoria dels quals (78%) corresponen a serveis de prevenció per l’impagament de quotes, el 12,5 % per procediments d’execució hipotecària i la resta per subhasta de l’habitatge.

Del conjunt d’expedients tancats o finalitzats, el 46,67 % de les intermediacions finalitzen en acord favorable a les persones usuàries i més de la meitat d’aquests acords (57,14%) han estat adhesions al Codi de Bones Pràctiques Bancàries. Per contra, el 33,3 dels casos no es van poder formalitzar per situacions diverses, com ara no acord entre els titulars del deute i els avaladors. Així mateix els cards refusats (20 %) ho van ésser per part de les persones usuàries.

41 punts de servei d’abast municipal, supramunicipal i comarcal
El SIDH ha assolit la xifra de 41 punts d’atenció, d’abast municipal, supramunicipal o comarcal, que donen servei a 306 municipis de la demarcació de Barcelona, amb una cobertura territorial del 98%. El conjunt de punts han atès, des de l’any 2013 i fins a l’actualitat, a 5.828 famílies amb problemes de sobreendeutament hipotecari o de lloguer. El 60% de les mediacions gestionades han acabat amb acord entre les famílies i les entitats bancàries.

Els punts SIDH en funcionament, en molts casos d’abast supramunicipal o comarcal, estan ubicats als següents municipis: Calella, Arenys de Mar, Mataró,  Premià de Mar, Igualada, Vilanova i la Geltrú (dos punts SIDH), Sant Sadurní d’Anoia, Vilafranca del Penedès, Berga, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, el Prat

de Llobregat, Viladecans, Gavà, Sant Boi de Llobregat, Manresa (dos punts SIDH), Vic, Granollers (dos punts SIDH), Mollet del Vallès, Sant Celoni, Caldes de Montbui, Martorell, Sant Feliu de Llobregat (dos punts SIDH), Esplugues de Llobregat, Barberà del Vallès, Montcada i Reixac, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Sant Cugat del Vallès, Castellar del Vallès, Cardedeu, Pineda de Mar, Sant Quirze del Vallès, Badalona i Moià.

 

 

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic)
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat