Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA: L'ICAB exigeix l'aprovació immediata pel govern d'un procediment extrajudicial per solucionar les reclamacions derivades de les clàusules sòl

23/12/2016
El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona considera que el procediment ha d'incorporar la preceptiva intervenció d'advocat/da en defensa dels consumidors afectats
NOTA DE PREMSA: L'ICAB exigeix l'aprovació immediata pel govern d'un procediment extrajudicial per solucionar les reclamacions derivades de les clàusules sòl

Barcelona 23/12/2016. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea -en Sentència de 21.12.2016- ha declarat que la limitació en el temps dels efectes derivats de la declaració de nul·litat de les clàusules sòl priva els consumidors espanyols que van celebrar un contracte de préstec hipotecari abans de la data del pronunciament de la sentència del Tribunal Suprem (de 9 de maig de 2013) del dret a obtenir la restitució de les quantitats que van pagar indegudament a les entitats bancàries. Per això, considera que aquesta limitació en el temps "resulta una protecció dels consumidors incompleta i insuficient que no constitueix un mitjà adequat i eficaç perquè cessi l'ús de les clàusules abusives", en contra del que exigeix ¿¿la Directiva (93 / 13 / CEE).

En aquest sentit, cal recordar que --literalment-- la Constitució espanyola estableix en el seu article 51.1 que "els poders públics garantiran la defensa dels consumidors i usuaris, protegint, mitjançant procediments eficaços, la seguretat, la salut i els legítims interessos econòmics . "

A la vista de la transcendència que per a tots els consumidors espanyols té la sentència del TJUE abans assenyalada, l'elevat nombre d'afectats i de la responsabilitat que podria derivar-se de l'incompliment de les previsions establertes en la normativa i en la jurisprudència comunitària, l’ICAB considera imprescindible reclamar al Govern una actuació que ofereixi una solució eficaç per als consumidors afectats.

Aquesta actuació ha de ser àgil, per així aconseguir una ràpida devolució de les quantitats cobrades en excés per les entitats bancàries. Per això, l'exercici dels drets dels afectats mitjançant les accions judicials que siguin pertinents davant els tribunals de justícia no és la solució més eficaç ni més àgil, ni la menys costosa per aquests. El sistema judicial espanyol no pot ser l'única via de resolució de les reclamacions dels interessats, ni de cap manera la prioritària. Obligar els consumidors a acudir a la via judicial suposaria una irresponsabilitat per part de les entitats bancàries afectades per la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, però també per part dels poders públics responsables de protegir els consumidors davant d'una problemàtica com la plantejada.

Per això, des de la responsabilitat que també correspon a l’advocacia,l’ICAB  exigeix que el Govern espanyol aprovi de manera immediata una disposició normativa -amb el rang que resulti exigible- establint un procediment extrajudicial específic per a aquelles persones consumidores que han patit un perjudici econòmic com conseqüència de l'aplicació de les clàusules sòl incorporades a les seves hipoteques. Aquest procediment ha d'incorporar la intervenció preceptiva -en defensa dels consumidors afectats- dels professionals d'advocacia.

 

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic)
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat