Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA: Advocats i Graduats Socials denuncien el funcionament precari dels jutjats socials a Barcelona

07/03/2017
Atribueixen la causa de la insuficiència de mitjans i de jutjats del Social Treballadors i empreses poden patir retards de més de dos anys per veure reconeguts els seus drets
NOTA DE PREMSA: Advocats i Graduats Socials denuncien el funcionament precari dels jutjats socials a Barcelona

Barcelona, 7 de febrer de 2017. L'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona i l'Il·lustre Col·legi de Graduats Socials de Barcelona han manifestat repetidament el seu malestar davant les Administracions en relació al retard en els assenyalaments dels judicis en l'àmbit social, que actualment és de més de 2 anys en determinats supòsits.

La càrrega de treball dels 30 jutjats socials de Barcelona supera actualment i des de fa diversos anys, en molt, els mòduls preestablerts al respecte. A Madrid, una plaça amb un volum de casos comparable als de Barcelona, ¿¿disposen de 10 jutges de reforç i la possibilitat d'ampliar el seu nombre si els retards dels jutjats ho necessiten.

Davant la falta de resposta de les Administracions: Ministeri de Treball, Consell General del Poder Judicial, Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya, i havent arribat a una situació límit, els jutges i magistrats dels Jutjats Socials de Barcelona, ¿¿el passat mes de desembre i com a mesura de contenció i protecció de riscos psicosocials, han pres el criteri "estrictament orientador" de celebrar 20 judicis a la setmana. El seu treball ha augmentat aquests darrers anys considerablement, el nombre d'assumptes i les sentències són cada vegada més complexes i requereixen més temps, fet que els obliga a treballar una mitjana de 50 hores a la setmana.

Si bé, es posaran en funcionament 3 jutjats socials de reforç a Barcelona a partir dels primers dies de març, aquesta mesura és totalment insuficient i no podrà equilibrar el retard acumulat des de fa diversos anys, tan sols servirà perquè determinats assumptes de recent incorporació es puguin celebrar en molt breu espai de temps, mentre que els ja assenyalats per al 2019 segueixen a l'espera de judici.

Des de 2005, la plantilla de jutges dels jutjats socials de Barcelona no s'ha vist incrementada i s'han fet tan sols ajustos amb l'objecte de resoldre temporalment, i sense èxit, l'elevat nombre d'assumptes derivats de la crisi laboral resultant de la situació econòmica general que viu el país i dels canvis en les lleis laborals.

D'altra banda, el mateix Consejo General del Poder Judicial, davant les queixes dels jutges i magistrats del Social de Barcelona, ¿¿ha informat de la necessitat de crear nous jutjats permanents en aquesta jurisdicció, que al nostre parer, no pot ser inferior a 6, tenint en compte que al 2005 els casos pendents eren 8.000 i ara més de 34.000.

S’ha de destacar, a més, que altres jurisdiccions que tenen poblacions similars disposen d'un major nombre de jutjats socials.

Els col·lectius denunciants es posen a disposició de les Administracions, com ja venim reiterant, per a col·laborar en el possible, amb l'ànim d'intentar resoldre aquesta situació extrema que afecta seriosament a treballadors i empreses.

 

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic)
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat