Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA: Comunicat de la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l’Advocacia del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH)

28/02/2017
La recent notícia que per part del Govern de la Generalitat s’ha decidit tancar la presó Model de forma imminent (sembla que dins l’any 2017) traslladant els presos a altres presons de Catalunya ens ha causat sorpresa i preocupació.
NOTA DE PREMSA: Comunicat de la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l’Advocacia del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH)

Barcelona, febrer 2017.-  Sorpresa per la forma precipitada en què es vol portar a terme, i preocupació perquè a Barcelona no hi ha cap altre centre on puguin ser ubicats aquests presos, fet que comporta el trasllat a presons que, en el millor del casos, estan a una distància de 35 quilòmetres de Barcelona, i en els quals actualment només funciona el sistema de videoconferència per a la comunicació amb els advocats i advocades en el centre de Quatre Camins.

Entenem que la pressa per tancar la presó Model no ha de suposar una disminució dels drets de les persones recluses, especialment tenint en compte que la Model és un centre de preventius, és a dir, de persones presumptament innocents, que tenen les seves causes pendents de judici i que, per tant, necessiten estar prop de l’òrgan judicial que les instrueix o que les ha de jutjar. Aquesta proximitat és important pel que fa a la comunicació fàcil amb els seus advocats i advocades, ja que d’aquesta comunicació se’n deriva en moltes ocasions la possibilitat d’aportar proves, proposar diligències,  prestar noves declaracions... i en definitiva, d’exercir eficaçment el dret de defensa.

El conseller de Justícia el dia 7 de febrer d’enguany va donar la dada que l’any 2016 varen visitar la Model 1.234 advocats i advocades, de les quals un 40% varen efectuar una sola visita, i un 30% en varen fer més de tres, és a dir, que un altre 30% la varen visitar entre dos i tres vegades. Això dóna un nombre de visites mínim de 2.950, el que suposa de promig entre 7 i 8 visites diàries, comptant dies hàbils. Si tenim en compte el nombre de persones preses que són defensades per cada advocat i advocada, el nombre de visites a presos al cap de l’any , és sens dubte molt superior.

Altrament cal considerar el trasbals que comporta per a les famílies del presos que aquests estiguin allunyats del seu domicili. Insistim que es tracta de presos preventius, és a dir, sense una condemna ferma i que per tant no compleixen cap pena.

No qüestionem el fet que la Model és una presó vella i sense les instal·lacions i serveis de les presons modernes, i que el seu tancament és un fet des de fa temps previsible, però precisament per la seva previsibilitat no es pot tancar sense que prèviament s’hagi resolt la ubicació dels presos preventius en un centre dins de la mateixa ciutat. El projecte d’un centre a la Zona Franca per d’aquí sis o set anys, queda fora de la solució que avui cal trobar.

Entenem que si es vol tancar la Model, sols es pot fer si es disposa d’un centre dins la ciutat on traslladar els presos preventius.

Nota d’aclariment

El comunicat de premsa que acabeu de rebre per part de la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i el Lliure Exercici de l’Advocacia és una nota elaborada i tramesa als mitjans per part d’aquesta Comissió del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona.

Les Seccions i Comissions de l’ICAB promouen el debat jurídic i fomenten la participació de les persones col·legiades en els diferents àmbits d’interès professional. Tanmateix les actuacions o opinions que defensen no representen necessàriament l’opinió de la Junta de Govern d’aquesta corporació.

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona és la veu oficial d’aquesta corporació i es manifesta a través de la seva Junta de Govern

Comissió de Defensa dels Drets de la Persona  i el Lliure Exercici de l’Advocacia

Els objectius de la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l'Advocacia són principalment:

- Vetllar perquè siguin respectats els drets de la persona, tant individuals com col·lectius, i acomplides les normes i disposicions estatals i internacionals existents per a la garantia i protecció d'aquests drets, mitjançant la utilització dels mitjans de comunicació social, promoció de campanyes i actes públics, elaboració de propostes i suggeriments de modificació de la legislació vigent adreçades als poders públics i a l'opinió, i l'adopció de totes aquelles mesures pertinents en defensa de l'efectivitat dels drets humans.

- Vetllar per garantir el lliure exercici de l'advocacia en les seves relacions amb els organismes públics i l'administració de justícia.

- Impulsar els contactes amb col·lectius o associacions d'advocats d'altres àmbits territorials per tal de coordinar en l'àmbit internacional les actuacions destinades a la defensa i promoció dels esmentats drets, amb especial atenció al dret de defensa.

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic)
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat