Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA: L'ICAB contra l'IVA en les actuacions del Torn d'Ofici

22/02/2017
Davant el canvi de criteri de la Direcció General de Tributs (DGT) en relació a la fiscalitat del Torn d'Ofici i concretament en l'aplicació de l'IVA, l'ICAB exigeix ¿¿la suspensió immediata de l'aplicació d'aquest impost que gravaria les actuacions dels advocats i advocades que presten el servei del TO
NOTA DE PREMSA: L'ICAB contra l'IVA en les actuacions del Torn d'Ofici

El degà de l'ICAB i la presidenta del CGAE han mostrat el seu malestar i desacord en relació a l'aplicació inèdita de l'IVA en les actuacions del TO. En el marc de la Sessió Solemne de Sant Raimon de Penyafort, i davant la presència del ministre de Justícia, d'altres autoritats del món jurídic i del Govern, tots dos van denunciar en els seus discursos aquesta important qüestió que afecta l'advocacia

El degà de l'ICAB enviarà una carta al ministre d'Hisenda i Funció Pública en què li trasllada el seu malestar i preocupació davant aquest canvi de criteri i li demana la suspensió immediata de la seva aplicació

Barcelona, ¿¿22 de febrer de 2017. Davant el canvi de criteri de la Direcció General de Tributs (DGT) en relació a la fiscalitat del Torn d'Ofici, i concretament en l'aplicació de l'impost de l'IVA, el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) exigeix ¿¿la suspensió immediata de l'aplicació d'aquest impost que gravaria les actuacions dels advocats i advocades que presten el servei del Torn d'Ofici.

El Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) exigeix ¿¿que les actuacions del Torn d'Ofici no quedin subjectes a l'impost de l'IVA, ja que es tracta d'un servei que es presta per a garantir el dret a la tutela judicial efectiva de les persones que tenen el benefici de la justícia gratuïta. Per aquest motiu Rusca afirma que "una de les coses que no entenem i que ens preocupa és que el Servei d'Assistència Gratuïta que prestem hagi d'estar subjecte a l'IVA com si fos una operació mercantil més. El Torn d'ofici no és un mercat, ni els drets i llibertats són meres mercaderies"

El degà del Col·legi de l'Advocacia, Oriol Rusca, juntament amb la presidenta del Consejo General de la Abogacía Espanyola (CGAE), Victòria Ortega, han mostrat el seu malestar i desacord en relació a l'aplicació inèdita de l'IVA en les actuacions del TO i així li han comunicat al ministre de Justícia, Rafael Catalá. Precisament en el marc de la Sessió Solemne o acte d'homenatge als advocats i advocades que compleixen 25, 50 i 75 anys de col·legiaci -celebrat el divendres 17 de febrer, davant un auditori de més de 1.000 persones, entre les quals hi havia nombroses autoritats del món jurídic , entre elles el ministre i el conseller d'Justicia' i del Govern-  tant Rusca com Ortega van mostrar novament la seva disconformitat amb el canvi de criteri en la fiscalitat de l'IVA.

Rusca considera que una de les manifestacions de l'Estat Social dins de l'Estat de Dret és precisament el Torn d'Ofici, activitat que desenvolupen els advocats juntament amb l'Administració "per servir als més necessitats". Per això considera "que no té sentit modificar el sistema del Torn d'Ofici" quan s'ha demostrat en tots aquests anys la seva més que correcte funcionament".

És per això, que el degà de l'ICAB remetrà una carta al ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, en la qual li trasllada el seu malestar i preocupació davant aquest canvi de criteri i li demana la suspensió immediata de la seva aplicació.

Des d'aquesta Corporació es considera que en cas de no suspendre el nou criteri es posarà en risc tant el sistema públic vigent que garanteix l'accés a la justícia en condicions d'igualtat per a totes les persones com l'estructura organitzativa exemplar i única a Europa que ho fa possible. En aquest sentit, Rusca recorda que els mòduls de pagament de les actuacions que realitzen els advocats i advocades adscrits al servei estan molt per sota del preu de mercat.

L'ICAB ha fet front comú amb l’Advocacia Catalana i el Consell General de l'Advocacia Espanyola per trobar una solució que eviti posar més traves a la important tasca social que duen a terme els advocats i advocades del Torn d'Ofici.

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic)
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat