Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA: L'ICAB alerta que el TC empara el Dret d'Accés a l’atestat en l'assistència a comissaria

20/02/2017
El Col·legi de l'Advocacia de Barcelona considera que la recent sentència de la Sala Segona del TC facilita a l'advocacia una argumentació decisiva per exigir l'accés als atestats policials per part dels lletrats i lletrades que realitzen assistències a persones detingudes.
NOTA DE PREMSA: L'ICAB alerta que el TC empara el Dret d'Accés a l’atestat en l'assistència a comissaria

El Col·legi de l'Advocacia de Barcelona ha denunciat en múltiples ocasions i fòrums les dificultats d'accés als atestats policials en dependències policials.

L’ICAB es congratula per aquesta sentència del TC, que reafirma el posicionament que ha mantingut aquesta corporació en relació a l'accés als atestats.
La Sentència estableix que les directives de la UE són vinculants abans de la seva transposició quan l'Estat incompleix el termini previst per a això.

Barcelona, ¿¿20 de febrer de 2017. El Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) alerta que una recent sentència de la sala segona del Tribunal Constitucional empara el Dret d'Accés a l’atestat per part de l'advocat/da que l'assisteix durant la declaració.

Cal recordar que el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha denunciat en múltiples ocasions i fòrums les dificultats d'accés als atestats policials en dependències policials per part dels lletrats i lletrades que realitzen assistències a persones detingudes. Per aquest motiu es congratula davant d’aquesta sentència del TC que reafirma el posicionament i argumentació que ha mantingut aquesta corporació en relació al dret de defensa i accés a l'atestat policial.

Des de l’ICAB es vol ressaltar que la sentència del TC estableix que les directives europees sobre drets de persones detingudes i sospitoses té aplicació directa en no haver estat traslladades en el termini màxim que la UE li havia donat al Govern espanyol per fer-ho si les seves disposicions són prou precises. Cal recordar, en aquest sentit, que el dret a disposar de l'atestat policial està reconegut en la Directiva Europea 2012/13 de la Unió Europea i que s'ha transposat als articles 118 i 520 de la Llei d'enjudiciament criminal, reformada l'any 2015.

L'esmentada sentència també argumenta que l'accés a l'expedient de l'art. 7.1 de la Directiva 2013/48/UE suposa el lliurament de l'atestat, no que la policia faciliti simplement les dades que ells considerin essencials; que el lliurament de l'expedient s'ha de fer abans de l'entrevista reservada prèvia de l’advocat/a amb la persona detinguda i que la infracció d’aquest dret a la informació durant la detenció és denunciable per la via de l'habeas corpus.

Des de l’ICAB es considera que aquesta sentència facilita a l'advocacia una argumentació decisiva per exigir l'atestat policial.

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic)
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat