Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA: La Comissió de Protecció dels drets dels animals de l’ICAB rebutja que el Tribunal Constitucional anul·li la Llei que va prohibir les corrides de toros a Catalunya

20/10/2016
A l’espera de conèixer el contingut de la sentència arran d’un recurs interposat pel Partit Popular, que ha estat adoptada per 8 vots a favor i 3 en contra, la CPDA mostra el seu absolut desacord amb els arguments utilitzats pels magistrats per declarar la inconstitucionalitat de la Llei 28/2010, que va ser aprovada pel Parlament de Catalunya el 28 de juliol del 2010.
NOTA DE PREMSA: La Comissió de Protecció dels drets dels animals de l’ICAB rebutja que el Tribunal Constitucional anul·li la Llei que va prohibir les corrides de toros a Catalunya

Barcelona 20/10/2016. La Comissió de Protecció dels drets dels animals (CPDA) del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) rebutja que el Tribunal Constitucional anul·li la Llei que va prohibir les corrides de toros a Catalunya.

La CPDA recorda que la legitimitat constitucional de la Llei va ser dictaminada de forma extensa i motivada pel Consell de Garanties Estatutàries, d’acord amb les competències exclusives de la Generalitat de Catalunya sobre espectacles públics i protecció dels animals, així com el caràcter concurrent de la competència en matèria de cultura, i que el Tribunal Constitucional fa ús de lleis posteriors per anul·lar una anterior, en contra de la mateixa doctrina jurisprudencial d’aquest Tribunal sobre la irretroactivitat de la Llei.

Considera també que aquesta sentència és un pas enrere en l’exercici del drets de participació ciutadana legislativa. En  aquest sentit, recorda que l'abolició de les curses de braus a Catalunya va ser aprovada pel Parlament de Catalunya el 28 de juliol del 2010 a partir de la Iniciativa Legislativa Popular promoguda per la Plataforma Prou!

La Llei 28/2010, que va modificar la normativa sobre protecció dels animals, es va dictar d’acord amb la competència exclusiva sobre espectacles públics de la Generalitat de Catalunya contemplada a l’article 141 de l’EAC, que va habilitar al legislador català per exercir la potestat normativa a fi d'establir un supòsit de prohibició de l'espectacle públic, i així garantir la tutela d'un altre bé jurídic com és la protecció dels animals, que preveu l'article 116 de l’EAC.


La CPDA mostra la seva rotunda oposició a l’argument utilitzat pel TC que afirma que l'abast de la competència exclusiva de la Generalitat sobre espectacles públics només permet dictar normes reguladores, però no prohibitives, quan es tracta d’espectacles taurins per ser patrimoni cultural de tots els espanyols, i no quan es tracte d’altres espectacles o activitats on s’utilitzen o maltracten animals, que sí podrien ser prohibits per les Comunitats Autònomes.

La CPDA també es pregunta quin és el significat de la paraula regular, doncs, quan s’estableixen uns paràmetres per a l’ordenació d’un espectacle,  s’ha de poder incloure la seva prohibició. En aquest sentit fa el símil amb la guàrdia i custòdia dels fills, considerant que si un pare té la pàtria potestat del menor ha de poder regular sobre tots els aspectes, entre els quals hi ha el de prohibir que faci una determinada cosa en benefici de la seva educació.

La CPDA considera un altre error que la Sentència analitzi la Llei catalana des de la conceptuació de les corrides de toros com un fenomen cultural que els poders públics han de defensar i preservar, amb l'agreujant que només l'Estat espanyol pot prohibir-les. Un altre error és que la Sentència tractaria les corrides de toros com patrimoni cultural digne de protecció en tot el territori nacional emparant-se en lleis posteriors,  com són la Llei 18/2013, de 12 de novembre, per a la regulació de la tauromàquia com a patrimoni cultural i la Llei 10/2015, de 26 de maig, per salvaguardar el patrimoni cultural immaterial.

La CPDA és de l’opinió que el concepte de “patrimoni cultural”, com un conjunt de béns que formen part de pràctiques socials que s'han de transmetre a la següent generació per garantir la seva permanència indefinida en el temps, és subjectiu i dinàmic i no depèn de les Lleis, sinó dels valors que la societat els atribueixen en cada moment de la història i que determinen què cal protegir i conservar per a la posteritat. Avui dia, la protecció dels animals és un valor per a la societat, a més d'un deure legal que s'estén a tots els poders públics. A més, els espectacles taurins segueixen sent una excepció en el marc de la legislació de protecció dels animals, pel que no és pertinent estendre aquesta excepcionalitat a la generalitat a través de la declaració legal dels espectacles taurins com a “patrimoni cultural”.

La Comissió de Protecció dels Drets dels Animals de l’ICAB treballarà per aconseguir que els drets dels animals siguin tinguts en compte en la nostra societat i perquè la legislació vigent així ho reculli. Per aquest motiu, aquest serà un tema central que s’estudiarà durant la celebració de la Primera Trobada de Comissions de Protecció dels Drets dels Animals dels Col·legis d’Advocats d’Espanya, que se celebrarà els dies 27 i 28 d’octubre a la seu del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (Mallorca, 283) sota la iniciativa de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals de l’ICAB.

 

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió de Protecció dels Drets dels Animals
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    https://www.icab.cat/?go=eaf9d1a0ec5f1dc58757ad6cffdacedb4d94afd09336f9d47dc4efc01bb095ae2ad5d394320f855687e3af18a75fe2e991235035ea69e26e0414a3fb9f916d2e19e568908d8a60dd9b6eff6a11afecbf T. 93 601 12 13 - EXT. 5319 E. comissiocpda@icab.cat