Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA: La Comissió de Justícia Penal Internacional i la Comissió de Defensa de l'ICAB rebutgen i condemnen les violacions dels Drets Humans d’advocats i advocades al món

24/01/2017
Amb motiu del ‘Dia de l'Advocat/da Amenaçat’ aquestes Comissions del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona volen denunciar les persecucions i depuracions que pateixen molts companys advocats/des arreu del món. Especialment en països com la Xina, ja que els advocats i advocats activistes estan sent blanc de diferents atacs.
NOTA DE PREMSA: La Comissió de Justícia Penal Internacional i la Comissió de Defensa de l'ICAB rebutgen i condemnen les violacions dels Drets Humans d’advocats i advocades al món

Barcelona 24 de gener de 2017. Amb motiu del “Dia de l’Advocat/da amenaçat’, la Comissió de Justícia Penal Internacional (CJPI) i la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l'Advocacia del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona rebutgen i condemnen les violacions dels drets humans d’advocats i advocades al món. Especialment aquestes comissions denuncien la situació que advocats i advocades i activistes estan patint en diferents països, entre ells la Xina, on són amenaçats i sovint arrisquen la seva integritat física o la vida pel fet de defensar certs col·lectius o denunciar un altre, o intervenir en certs assumptes.

En aquest sentit, la Comissió de Justícia Penal Internacional de l’ICAB recorda que segons Amnistia Internacional, un total de 248 activistes i advocats i advocades xinesos han estat interrogats per la policia, reclosos o acusats formalment en una ofensiva sense precedents. Els mitjans de comunicació estatals xinesos han qualificat els advocats i advocades i activistes de drets humans de membres d'una “gran banda delictiva” i esvalotadors, o han tacat d'una altra manera la seva reputació. Molts d'ells s'enfronten al càrrec d'intentar subvertir el poder de l'Estat.

Des del 2007, el Consejo de la Abogacía Española - CCBE ha enviat 28 escrits en relació a suposades violacions dels drets dels advocats a la Xina. Essent la  Xina el país en el qual el CCBE ha intervingut en major mesura. Aquestes 28 cartes tenen connexió amb més de 30 advocats (no s'inclouen aquelles parts de la repressió de juliol de 2015), dels quals més de la meitat encara estan o bé a la presó, sota arrest domiciliari, desapareguts, o als quals els han revocat les seves llicències.

Davant aquesta situació, la Comissió de Justícia Penal Internacional afirma que “aquests atemptats als drets humans no poden quedar sense resposta perquè són atacs frontals a l'Estat de Dret i a la defensa dels drets dels ciutadans i les ciutadanes. No és possible mantenir un Estat de Dret quan s'amenaça als professionals encarregats de fer complir les lleis. Les amenaces i pitjor encara, els assassinats de col·legues en l'exercici de la seva professió ha de ser investigat i processat amb prioritat per l'Estat mateix, en defensa del sistema democràtic que pretén mantenir” . I han afegit: “és fonamental una protecció eficaç a tots els advocats i advocades, que permeti que els mateixos puguin continuar amb les seves activitats legítimes i pacífiques en defensa dels drets humans sense por de la intimidació, l'assetjament, represàlies i la pèrdua de la seva pròpia vida”.

La CJPI recolza qualsevol manifestació de l'advocacia que es dugui a terme a qualsevol país, on es recolzi tot acte de protecció de la labor que duen a terme els professionals en lleis.

Precisament, la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l'Advocacia de l’ICAB ha  participat en la concentració togada que ha tingut lloc avui a les 13h davant el Consolat de Xina a Barcelona (Av. Tibidabo, 34). La concentració s’ha celebrat de forma simultània en moltes ciutats europees i d’arreu del món per cridar l’atenció sobre la difícil situació dels advocats i advocades a la Xina.

Nota d’aclariment

La nota de premsa que acabeu de rebre per part de Comissió de Justícia Penal Internacional (CJPI) i la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l'Advocacia del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha estat elaborada i tramesa als mitjans per part d’aquestes Comissions de l’ICAB. 

 

Les Seccions i Comissions de l’ICAB promouen el debat jurídic i fomenten la participació de les persones col·legiades en els diferents àmbits d’interès professional. Tanmateix les actuacions o opinions que defensen no representen necessàriament l’opinió de la Junta de Govern d’aquesta corporació.

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona és la veu oficial d’aquesta corporació i es manifesta a través de la seva Junta de Govern

Comissió de Justícia Penal Internacional

La Comissió de Justícia Penal Internacional va néixer a fi de promoure el debat jurídic i fomentar la participació real de les persones col·legiades que tinguin interès en la Justícia Penal Internacional i la protecció dels drets dels justiciables i de les víctimes davant de qualsevol instància supranacional. Entre els seus objectius cal destacar el foment de l’exercici de l’advocacia internacional per la protecció dels drets de les persones davant de les diferents instàncies internacionals, així com de les nacionals en cas d’extradicions i el foment de la cultura jurídica penal per a la prevenció dels delictes internacionals sota el principi de la Justícia Penal Internacional i la protecció dels drets dels justiciables i de les víctimes en el marc dels processos internacionals.

Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l'Advocacia

Els objectius de la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l'Advocacia són principalment:
Vetllar perquè siguin respectats els drets de la persona, tant individuals com col·lectius, i complides les normes i disposicions estatals i internacionals existents per a la garantia i protecció d'aquests drets, mitjançant la utilització dels mitjans de comunicació social, promoció de campanyes i actes públics, elaboració de propostes i suggeriments de modificació de la legislació vigent adreçades als poders públics i a l'opinió, i l'adopció de totes aquelles mesures pertinents en defensa de l'efectivitat dels drets humans.
Vetllar per garantir el lliure exercici de l'advocacia en les seves relacions amb els organismes públics i l'administració de justícia.
Impulsar els contactes amb col·lectius o associacions d'advocats d'altres àmbits territorials per tal de coordinar en l'àmbit internacional les actuacions destinades a la defensa i promoció dels esmentats drets, amb especial atenció al dret de defensa

 

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic)
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat