Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA: L’ICAB celebra que es reconegui que les actuacions del Torn d’Ofici finalment no hauran de tributar per l'IVA

06/03/2017
El degà de l'ICAB ha mantingut una reunió aquesta tarda amb el ministre de Justícia per exigir de nou que les actuacions del Torn d’Ofici no estiguin subjectes a l'impost de l'IVA, ja que ni el Torn d’Ofici és un mercat ni les actuacions que realitzen els advocats i advocades per defensar els drets i llibertats de les persones que tenen dret a justícia gratuïta són “operacions mercantils”.
NOTA DE PREMSA: L’ICAB celebra que es reconegui que les actuacions del Torn d’Ofici finalment no hauran de tributar per l'IVA

A la reunió hi han assistit també la presidenta del Consejo General de la Abogacía Española (CGAE) i la degana del Col·legi d’Advocats de Madrid, Sonia Gumpert, entre altres degans.

De la trobada mantinguda amb Rafael Català s’ha obtingut el compromís de modificar la Llei d’Assistència Jurídica Gratuïta de 1996 per fer palès que les actuacions que perceben els advocats i advocades derivades de Torn d’Ofici tenen caràcter indemnizatori i com a tals no hauran de tributar per  l’IVA i suposen la suspensió de l’aplicació del canvi de criteri  de l’Agència Tributària.  

Cal recordar que el degà de l'ICAB ja havia expressat amb anterioritat al ministre de Justícia la preocupació i malestar de l’advocacia davant el canvi de criteri de la Direcció General de Tributs (DGT) en relació a la fiscalitat del Torn d'Ofici i  que va enviar una carta al ministre d'Hisenda i Funció Pública en què li traslladava el posicionament d’aquesta Corporació i li demanava la suspensió immediata de la seva aplicació

Barcelona, ¿¿1 de març de 2017. Arran de la trobada que han mantingut aquesta tarda el ministre de Justícia amb la presidenta del Consejo General de la Abogacía Española, Victoria Ortega, el degà de l’advocacia Barcelonina, Oriol Rusca, la degana del Col·legi d’Advocats de Madrid, Sonia Gumpert, i altres degans, el ministre Rafael Catalá s’ha compromès a iniciar els tràmits per  modificar la Llei d’Assistència Jurídica Gratuïta de 1996, amb la finalitat de deixar clar que   les quanties que perceben els advocats i advocades del Torn d’Ofici derivades de les actuacions que realitzen per defensar els drets de les persones que tenen el benefici de la justícia gratuïta no  hauran de tributar per l’ IVA.

Per altra part, el Ministre de Justícia ha traslladat també als representants de l’advocacia assistents a la reunió el compromís del Ministeri d’Economia de suspendre l’aplicació de la consulta vinculant, durant el període de tramitació de la modificació legislativa.

Amb motiu del canvi de criteri de la Direcció General de Tributs (DGT) en relació a la fiscalitat del Torn d'Ofici, d’acord amb la transposició -errònia a l’entendre de l’advocacia- d’una sentència del Tribunal de Justícia de la Unión Europea relativa a Bèlgica que res té a veure amb Espanya, l’advocacia de forma unànime ha expressat  la seva disconformitat amb el canvi de criteri, i els degans reunits en ple el passat 24 de febrer,  havien anunciat que procedien a valorar fer una convocatòria de vaga del Torn d’ Ofici,  i la realització de  mobilitzacions en  tots els Col·legis d’Advocats així com una concentració de les Juntes de Govern davant el Ministeri d’Hisenda,  rebutjant el tractament del torn d’ofici i de la justícia gratuïta  com operacions mercantils.

Diverses formacions polítiques ( PSOE, Ciudadanos, Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea y Esquerra Republicana) també havien manifestat el seu acord amb l’advocacia i havien formulat proposicions no de llei  a la Mesa del Congrés dels Diputats amb la finalitat de mantenir el caràcter públic del servei de Justícia Gratuïta i, per tant, també  la fiscalitat del torn d’ofici amb els criteris anteriors.

El degà de l’ICAB  i  els  representants de l’advocacia presents a la trobada han reivindicat novament el sistema del Torn d’Ofici, un sistema de naturalesa pública i obligatori que funciona correctament i que garanteix l’accés universal a la Justícia a España des de fa dècades. Els prop de 43.000 advocats inscrits al TO a Espanya –dels quals prop de 3.500 en Barcelona i més de 7.000 a tot Catalunya- compleixen amb professionalitat i orgull la tasca de defensa de les persones i els seus drets i llibertats. També s’ha destacat en la reunió que el sistema del Torn d’Ofici ha estat sempre atent a les necessitats de la població, malgrat la congelació dels mòduls de pagament i de l’augment del servei provocat per la crisi econòmica.

L’ICAB valora  positivament que s’hagi donat una solució a una situació que ha posat en peu d’alerta a l’advocacia.

Contactes

  • Departaments i Comissions de l'ICAB  
  Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic)
  Mallorca, 283
  08037 Barcelona , Barcelona - España

  T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat