Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA: Advocats experts en successions alerten de la conveniència de fer testament per evitar problemes entre familiars

14/10/2016
És una de les primeres conclusions de la Jornada sobre successions que s’ha celebrat al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, sota l’organització de la Revista Jurídica de Catalunya, l’ICAB, l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya i l’Associació Catalana d’Especialistes en Dret de Successions.
NOTA DE PREMSA: Advocats experts en successions alerten de la conveniència de fer testament per evitar problemes entre familiars

Els operadors jurídics participants en aquesta jornada han alertat dels canvis que s’estan produint en matèria de successions a conseqüència dels nous models de família existents en la societat actual  i de la internacionalització de les relacions personals en el marc de la nova economia globalitzada.

Aquesta jornada també ha servit per donar a conèixer alternatives al testament que són poc freqüents al nostre país però molt estesos, per exemple, als Estats Units (Alternative wills) o les situacions en què es possible  desheretar vàlidament a un fill, entre altres qüestions.

Barcelona 14/10/2016. Més de 200 juristes, entre els quals la majoria són advocats i advocades experts en dret successori, han participat ahir i avui en la jornada sobre dret de successions que ha organitzat la Revista Jurídica de Catalunya, el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya (AJILC), l’Associació Catalana d’Especialistes en Dret de Successions (ACEDS).

Una de les principals alertes que han fet els ponents participants en la jornada (advocats, registradors de la propietat, notaris, magistrats,) ha estat la conveniència de planificar la successió per evitar possibles problemes en el futur.

Atès que la societat actual ha canviat molt, i prova d’això són els nous models de família, es considera que avui més que mai les persones s’han d’assessorar a l’hora de fer el testament per tal de conèixer el testament tradicional o, si s’escau, un pacte successori (successió contractual). Aquesta modalitat de testament està reconeguda i regulada en el llibre IV del Codi civil de Catalunya i garanteix que el testament no podrà ser revocat ni  modificat unilateralment, sinó que només podrà alterar-se si hi concorren tots els atorgants. Els pactes successoris, per la seva novetat i per presentar-se com una eina útil per a la planificació successòria consensuada han merescut atenció dels ponents i dels assistents, amb especial referència a la seva utilitat per a regular la transmissió pacífica de l’empresa familiar.

També hi ha hagut entre els ponents representants de tots els operadors jurídics i els assistents una àmplia coincidència en destacar la transversalitat del fenomen successori i recomanar, donada la seva complexitat, la implicació  i col·laboració de tots els professionals experts en els diversos aspectes que presenten la successió (àmbit civil, fiscal, mercantil). Així, la pràctica del dret de successions està destinada a ser col·laborativa entre els operadors jurídics.

Els ponents també han alertat de la distorisió que suposa la regulació tributària del fenomen successori, regulació que sovint no té en compte els principis del dret civil i que en massa ocasions impedeix, pel seu elevat cost fiscal, donar als assumptes la solució jurídica que seria més lògica des d’una òptica estrictament civil.

En aquest sentit, el president de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya ha assenyalat com les normes fiscals no tenen en compte ni quadren amb els principis del dret de successions de Catalunya, que responen a principis diferents als del Codi civil. Durant aquesta jornada també s’ha tractat sobre el dret comunitari i internacional, atès que actualment vivinm en una societat globalitzada on cada vegada hi ha més parelles de diverses nacionalitats. A més també s’han donat a conèixer altres tendències alternatives al testament tradicional, ja que tot i que al nostre país són poc conegudes, als Estats Units estan molt esteses les Alternatives wills. També s’ha donat a conèixer el Reglament europeu de successions.

La jornada va ser inaugurada pel degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Oriol Rusca Nadal, pel president de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya, Josep-D. Guàrdia i Canela, pel director de la Revista Jurídica de Catalunya, Eugeni Gay Montalvo,  i per l’advocat i president de l’Associació Catalana d’Especialistes en Dret de Successions (ACEDS), Ramon Pratdesaba Ricart.

El catedràtic de dret civil i acadèmic numerari de l’AJILC, Lluís Puig Ferriol, ha clausurat la jornada amb la conferència sobre el dret de successions català: estat actual i reptes de futur.

Aquesta jornada ha constituït, a més, l’acte de presentació del llibre monogràfic de la col·lecció de la Revista Jurídica de Catalunya amb el títol Dret de successions: actualitat pràctica, legislativa i jurisprudencial.

Nota d’aclariment

El comunicat de premsa que acabeu de rebre per part de la Revista Jurídica de Catalunya és una nota elaborada i tramesa als mitjans per part d’aquesta publicació del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona arran de la participació de diferents ponents en la primera jornada sobre drets de successions.

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona és la veu oficial d’aquesta corporació i es manifesta a través de la seva Junta de Govern.

Revista Jurídica de Catalunya (RJC)

La RJC és una publicació editada pel Col·legi d’Advocats de Barcelona i l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya, fundada el 1895 per les dues corporacions, i que va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l’any 2003.

La RJC és una eina pràctica de gran utilitat pels advocats i en general pels juristes, doncs és la publicació més complerta sobre les normes i sentències d’aplicació a Catalunya. A més, és una publicació indexada en els principals catàlegs de qualitat nacionals i internacionals: DICE, RESH, ISOC, LATINDEX, CARHUS, entre d’altres.

La RJC publica 9 números anuals (4 de doctrina i 5 de jurisprudència). Cada trimestre es publica 1 número de doctrina i 1 de jurisprudència. A més, en acabar l’any es publica un número addicional amb la jurisprudència del TSJ en matèria civil.

Els 4 números de doctrina tenen l’objectiu de proporcionar informació jurídica exhaustiva, rigorosa, d’actualitat i de caire multidisciplinar sobre les novetats legislatives, jurisprudencials i bibliogràfiques en els diferents àmbits del dret i, en especial, del dret català. Els autors i col·laboradors dels números doctrinals són acadèmics, advocats i magistrats de reconegut prestigi.

Els 5 números de jurisprudència recopilen i sistematitzen les resolucions judicials més rellevants dictades pels tribunals de Catalunya, especialment l’Audiència Provincial de Barcelona, en els quatre àmbits jurisdiccionals (civil, penal, contenciós-administratiu i laboral). També s’inclouen les sentències dictades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en matèria civil. Les resolucions judicials són sistematitzades per un grup d’experts d’alt nivell, integrat per prestigiosos magistrats i advocats.

 

Contactes